Przepis na chleb cebulowy
Przepis na domowy chleb cebulowy
Przygotuj dziś ze mną niezwykły pszenny chleb na drożdżach zrobiony z podsmażoną cebulką. Taki chleb doskonale smakuje i świetnie nadaje się na kanapki. Sprawdź mój przepis opisany krok po kroku i upiecz pyszny cebulowy chleb dla siebie i swoich bliskich.
Spis treści
Przepis na domowy chleb cebulowy krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pieczywo i chętnie pieczesz własne chleby, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Chleb cebulowy przepis
Składniki
składniki na chleb cebulowy
- 300 g mąki pszennej ((najlepiej chlebowej – np. 750))
- 180 g wody (ciepłej )
- 10 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula (jedna duża, albo więcej)
Instrukcja
Jak zrobić chleb cebulowy
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmażaj na patelni z solą i pieprzem aż do zeszklenia.1 cebula
- Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i wodę.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 180 g wody
- Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
- Dodaj podsmażoną i przestudzoną cebulę i jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto, aby cebula się rozprowadziła po cieście.
- Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
- Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę – gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku – wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
- Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
- Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu ulubioną przyprawą – ja użyłam granulowany czosnek i suszony majeranek.
- Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół).
- Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
- Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Notatki
Prywatne
Pszenny chleb z cebulką – uwagi
Zapraszam na pszenny chleb cebulowy.
To świetna alternatywa dla tradycyjnego chleba pszennego.
Podsmażona cebula nadaje mu wyjątkowy smak i zapach – będzie bardzo pasował do tradycyjnej jajecznicy, albo domowego smalcu :)
Wierzch chleba posypałam granulowanym czosnkiem i odrobiną suszonego majeranku – dzięki temu chleb nabrał jeszcze większej wyrazistości.
Jak zrobić domowy chleb z cebulką – wskazówki
Przede wszystkim potrzebujecie odpowiednią mąkę.
Tu najlepsza będzie tak zwana mąka chlebowa – typ 720 lub 750.
Jeśli nie znajdziecie takiej w sklepie, to ostatecznie może być mąka typ 650.
To jest chleb na drożdżach, więc nie musicie się martwić o zakwas :)
Wyrabiacie ciasto drożdżowe – tu najlepiej spisuje się mikser, ale siła waszych mięśni też wystarczy.
Potem dodajecie do niego podsmażoną i przestudzoną cebulkę. Musi być ona przestudzona, bo jeśli dodacie gorącą, to może ona zabić drożdże i chleb nie wyrośnie.
Chleb pieczemy i zajadamy jeszcze ciepły – najlepszy!
Zachęcam was do pieczenia chleba i bułeczek w domu, więcej przepisów znajdziecie w kategorii Pieczywo – zajrzyjcie tam koniecznie!
Polecane przepisy na chleb pszenny
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne chleby pszenne. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
18 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Chleb wyszedł przepyszny. Ja zamiast sama zrobić cebulę, użyłam cebulki prażonej dałam na dwa małe chlebki po 300g mąki, 7 łyżek, pięknie pachniał cebulką, ale mało wyczuwalna w smaku. Następnym razem spróbuje z większą ilością cebulki. Piekłam z mąki tortowej typ 450. Im lżejsza mąka tym lżejszy chlebek.
Super, bardzo się cieszę, że chleb zasmakował
niby fajnie ale dodałem do cebuli sos sojowy pieprz i dżem truskawkowy …zobaczymy co wyjdzie
Koniecznie daj znać :)
Pyszny chlebek. Piekłam na zwykłej mące pszennej tortowej i skrócilam wyrastanie o 1h i wyszedł pycha. Cebula i granulowany czosnek robią robote. Polecam przepis. Pozdrawiam.
Hej, bardzo się cieszę że smakowało :)
Właśnie wzięłam się za pieczenie chleba. Proces dlugotrwaly, ale malo pracochlonny.
Witam, w przepisie nie doczytałem co zrobić z cebulą po podsmażeniu, czy po upieczeniu chleba można dodać tą cebule do jajecznicy, czy wtedy chleb przestanie być cebulowym?
Można dodać do jajecznicy :D Chleb już nie będzie cebulowy, ale to nie szkodzi :D Już dopisuję w przepisie co z tą cebulą.
[…] chlebie cebulowym przyszła kolej na chleb […]
Witam. Przepis bardzo dobry, chleb upiekłam i wyszedł pyszny, jednak mam pewne pytania do Pani, mianowicie: czy po rozpuszczeniu drożdży trzeba czekać aż drożdże chwilę podrosną, czy od razu można wlać do miski z mąką? Czy drożdże można zastąpić suszonymi i czy wtedy należy dać ich o połowę mniej niż w przypadku świeżych?
Nigdy nie pracuję na suszonych drożdżach – nie mam do nich zaufania. Nie znaczy to oczywiście, że się nie nadają – ja wolę normalne. Zawsze daję chwilę na rozpoczęcie procesu i dopiero później dodaję je do mąki. Jeżeli są świeże to zadziałają również dodane bezpośrednio. Cieszę się, że chlebek się udał :)
Dziękuję za szybką odpowiedź. :) Nie dość, że się udał, to jeszcze całej rodzinie smakował a mój młodszy brat od razu z pół bochenka zjadł he he. Jeszcze raz dziękuję i będę zaglądać tutaj do Pani w poszukiwaniu równie udanych przepisów :) Pozdrawiam.
Cieszę się bardzo, że chlebek smakował – my dziś sobie też taki upieczemy :)
a czy można ten chleb wyrobić i upiec w maszynie do chleba?
Nie mam maszyny do chleba ale wydaje mi się, że ciasto jest za sztywne aby mieszadełka sobie poradziły. Sporo sukcesu w tym chlebie to odpowiednie go złożenie i wyczekanie aż ciasto będzie miało elastyczną strukturę. Polecam jednak zwykły piekarnik i ręczną kontrolę :)
Ależ zgrabny Ci wyszedł!
Z cebulką lubię bardzo :)
Piekłam kiedyś chleb z cebulką, nadaje mu cudowny posmak :)