Muffinki bananowo-kokosowe
Tarta Tatin

Chleb mieszany – pszenno-żytni

Najczęściej piekę w domu chleb mieszany – zakwas i trochę drożdży (fascynacja chlebem na samym zakwasie minęła nam jakiś czas temu, ze względu na mocny smak takiego chleba).

Chleb piekę w foremce keksowej i długości 30 cm, bo lubię taki kształt pieczywa – według mnie wygodniejszy do krojenia. Do pieczenia chleba z zakwasem najlepiej używać foremki szklanej, ceramicznej lub silikonowej, jeśli pieczemy w foremce matalowej, to najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, bo zakwas wchodzi w reakcję z metalem z blaszki i ją niszczy.

Chleb można upiec z każdej mąki, ale najlepiej mieć chlebową (720-750) lub o wyższych wartościach (1850-2000). Im wyższy numerek ma mąka, którą używamy, tym więcej wody musimy dodać do chleba – mąka  pełnoziarnista, razowa bardziej chłonie wodę niż mąka biała.

To tyle tytułem wstępu, a teraz mój podstawowy przepis – wychodzi z niego chleb o wadze około 800g.

 

Chleb mieszany
 
Autor:
Składniki
  • 200g zakwasu
  • 400 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • około 7g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • około 300-350 ml ciepłej wody
Wykonanie
  1. Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i dodaję odrobinę wody, mieszam, do rozpuszczenia drożdży, resztę składników (oprócz wody) wsypuję do miski, dodaję rozpuszczone drożdże (nie trzeba ich wyrastać) i część wody, mieszam wszystko mikserem, stopniowo dodaję wody (ciasto ma być gęste, więc należy dolewać po trochu), na koniec dodaję pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, albo suszone śliwki, żurawiny, orzechy (co kto lubi :)).
  2. Miskę z ciastem przykrywam i ostawiam na około godzinę, po tym czasie ciasto lekko zagniatam i przekładam do foremki wysmarowej masłem i wysypanej mąką. Wierzch spryskuję wodą i posypuję ziarenkami. Znowu odstawiam do wyrośnięcia - do momentu, kiedy ciasto dorośnie do góry foremki (zwykle jest to około 1-1,5 godziny).
  3. Rozgrzewam piekarnik do 230 stopni (można wstawić też w tym czasie do piekarnika foremkę z wodą, która będzie parować w trakcie pieczenia chleba), w tej temperaturze piekę chleb przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180 i dopiekam jeszcze 10 minut.
  4. Chleb wyjmuję na kratkę do ostudzenia.
Notatki
Gorący chleb można popryskać po wierzchu wodą, wtedy skórka będzie ładnie błyszcząca 🙂

Muffinki bananowo-kokosowe
Tarta Tatin

Related Post