Ciasteczka maślane
Batoniki snickers

Chciałam dziś pokazać jak można w łatwy sposób ozdobić ciasteczka.

Wystarczy upiec zwykłe ciasteczka – np. maślane (przepis na moim blogu). Do wykrawania ciastek używamy okrągłych foremek, albo szklanki (do ciasteczek pomarańczowych) i większego kieliszka (do cytrynek).

Przygotowujemy sobie porcję lukru królewskiego i żółty oraz pomarańczowy (albo zielony) barwnik spożywczy.

składniki lukru:

1 białko

około 1,5 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny – opcjonalnie

wykonanie:

Białko ubij na sztywną pianę, stopniowo dodowaj cukier puder i ubijaj aż lukier będzie lśniący. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier podziel na trzy części (część biała najmniejsza) – do jednej z nich dodaj pomarańczowy barwnik, a do drugiej żółty. Lukry przełóż do trzech rękawów cukierniczych i zrób w nich małą dziurkę.

Możesz też zrobić lukier w kolorze zielonym i zrobić limonki.

Dekorowanie ciastek.

Kolorowym lukrem (pomarańczowym albo żółtym) zrób obwódkę wokół ciastka. Odstaw na chwilkę do podeschnięcia. Po tym czasie lukrem w tym samym kolorze wypełnij cały środek ciastka (możesz spodem łyżki pomóc sobie w rozsmarowywaniu lukru). Teraz białym lukrem zrób wewnątrz ciastka (ale blisko krawędzi) białą obwódkę (tworzącą jakby białą skórkę owoca). Wykałaczką zrób pociągnięcia od białej obwódki w kierunku środka ciasteczka. Na koniec zrób na środku białą kropkę. Odstaw ciastko do zastygnięcia. Tak ozdób wszystkie ciasteczka tworząc cytryny, pomarańcze, limonki, grejpfruty 🙂

Tutaj możecie obejrzeć fotograficzny tutorial 🙂

Ciasteczka maślane
Batoniki snickers

Related Post