Tarta z gruszkami
Bezy owocowe

jabłkowe róże_4

Nie wiem, czy widzieliście już może w necie takie fajne jabłkowe róże?

Jeśli nie, to jak się Wam podobają?

Wyglądają rewelacyjnie – prawda? A nie uwierzycie jak łatwo się je robi – a do tego szybko 🙂

Jeśli będziecie mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie i jabłka, to żadni niespodziewani goście was nie zaskoczą 😉

Spróbujcie, a sami się przekonacie jakie łatwe jest ich wykonanie – a do tego są przepyszne (ja zjadłam trzy takie róże na raz).

A w pracy nad nimi pomagała mi moja sześcioletnia córka i sprawiły jej one dużo frajdy 😀

Podaję przepis na około 10 jabłkowych róży.

jabłkowe róże_1

jabłkowe róże_3

jabłkowe róże_6

jabłkowe róże_8

Jabłkowe róże
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
  • porcja gotowego ciasta francuskiego (miałam takie o wadze 275 g) - jeśli macie mrożone, to trzeba go wcześniej rozmrozić
  • około 2 nieduże jabłka (najlepiej z czerwoną skórką)
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie - dżem morelowy, cukier trzcinowy, cynamon
Wykonanie
  1. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój jabłka w cieniutkie plasterki (maksymalnie 2 mm).
  2. Włóż jabłka do miski, zalej wodą, dodaj sok z cytryny.
  3. Miskę z wodą wstaw do mikrofalówki i grzej przez około 3-4 minuty - jabłka muszą zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać.
  4. Ciasto francuskie rozwałkuj lekko na blacie obsypanym mąką.
  5. Pokrój je na około 10 pasków o szerokości około 4 cm każdy.
  6. wierzch paska posmaruj dżemem morelowym, albo posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.
  7. Ułóż plasterki jabłka wzdłuż długiego boku paska tak, aby jabłka zachodziły na siebie (jabłka powinny sięgać maksymalnie do środka paska).
  8. Złóż pasek na pół tak aby pozostała część ciasta zakryła kawałek jabłek.
  9. Ostrożnie zwiń ciasto z jabłkami w rulonik (jabłka mogą trochę popękać, ale się tym nie przejmuj).
  10. Ułóż różę w przygotowanej foremce (ja swoją blaszkę na babeczki wysmarowałam masłem, a następnie wysypałam cukrem trzcinowym - chciałam, aby ciasto z wierzchu się skarmelizowało) - możecie upiec róże w foremkach silikonowych, wtedy nie musicie ich specjalnie przygotowywać.
  11. Róże pieczcie w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
  12. Jeśli podobnie jak ja wysypaliście foremki cukrem, wtedy jeszcze gorące, świeżo upieczone róże wyjmijcie z foremki i ułóżcie na kracie (gdyby wystygły one w foremkach, by się do nich zupełnie przykleiły).
  13. Ostudzone róże posyp cukrem pudrem.

Jeśli potrzebujecie wizualnej instrukcji to zapraszam np. tutaj 🙂

Tarta z gruszkami
Bezy owocowe

Related Post