Nagi tort z płynącą czekoladą
Prosty i zachwycający nagi tort z płynącą czekoladą
Ten nagi tort przygotowałam dla mojej sąsiadki – prosiła mnie o tort kremowy, a ja zaraz pomyślałam o naked cake, które ostatnio baaaardzo się mi podobają :)
Dzięki Ani miałam kolejną możliwość przygotowania torcika w tym stylu.
Mamy tu tradycyjny biały biszkopt, który przełożyłam kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.
Do tego frużelina malinowa – zawsze wszystkim smakuje – oraz masa spływającej czekolady :)
Aby przygotować taką spływającą czekoladę należy dodać do niej taką samą ilość śmietany kremówki (czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką). Jeśli używasz gorzką czekoladę, to ta proporcja jest zła – masa wychodzi zbyt gęsta – tutaj trzeba więcej kremówki (ja dałam jeszcze dodatkowo trochę syropu z agawy – może też być płynny miód).
Czekoladę należy lekko przestudzić i dopiero wtedy oblać nią tort – jeśli będzie zbyt gorąca, to może rozpuścić krem.
Podobny torcik możecie przygotować według tego przepisu (pomijacie wtedy krem maślany i obkładanie masą cukrową).
Zobaczcie mój pomysł na prosty a jednocześnie bardzo piękny tort oblany spływającą czekoladą. Ten tort nie jest obłożony masą cukrową, ani kremem. Jego boki są tylko lekko przesmarowane kremem z tortu - dlatego nazywany jest nagim tortom. Mamy tutaj minimalną dekorację, ale za to efektem WOW. Rozpuśćcie czekoladę z odrobiną śmietany kremówki, a gdy przestygnie, polejcie nią tort. Za dekorację w zupełności wystarczą świeże kwiaty. Gwarantuję, że osoba, której podarujecie taki tort będzie zachwycona! Zobaczcie również inne moje pomysły i przepisy na torty idealne na różne okazje.
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Jak zrobić naked cake z czekoladą?
Zachwycający!!
Dziękuję bardzo :)
Wygląda bajecznie! Nie można się napatrzeć :D
Dziękuję bardzo :)
przecież to arcydzieło!
Dziękuję Ci bardzo :) miło słyszeć takie słowa :)