Tarta cytrynowa z bezą
Babka czekoladowo-cynamonowa

naleśniki pomarańczowe 4

Naleśnikowe szaleństwo trwa i po niedawnych naleśnikach kokosowych mam dziś dla Was naleśniki pomarańczowe 🙂

Przygotowałam je przez moją siostrę.

Ewa mieszka w Anglii i ostatnio pochwaliła się mi, że jest na diecie Slimming World.

Jeśli jeszcze o niej nie słyszeliście, to jest ona baaaardzo popularna w Wielkiej Brytanii, ale również u nas zaczyna zbierać swoich zwolenników.

Niedługo Ewa ma do mnie przyjechać w odwiedziny i poprosiła mnie o przygotowanie jakieś ciasta z tej diety i tak szperając po przepisach natrafiłam na przepis na naleśniki pomarańczowe zrobione z pełnoziarnistej mąki i soku pomarańczowego.

Zaintrygowały mnie i przygotowałam takie w domu 🙂

Wyszły bardzo fajne, ale mają jeden minus, dużo trudniej się je obraca na drugą stronę niż tradycyjne naleśniki, bardziej się one lepią do patelni (nawet po posmarowaniu patelni olejem), a jednocześnie są delikatniejsze od zwykłych naleśników, więc trzeba uważać, aby ich nie porwać.

Dlatego polecam smażenie mniejszych naleśniczków, aby „operacja” przewracania przebiegała sprawniej (ja dwa naleśniki musiałam wyrzucić, bo mi się zupełnie rozpaćkały przy przewracaniu :().

Jeśli interesuje Was ta dieta, albo już na niej jesteście to podaję liczbę Synsów 🙂 2,5 na porcję (z oryginalengo przepisu wychodzi 8 porcji, ja zrobiłam porcję podwójną).

Tutaj znajdziecie oryginalny przepis, ale dowiecie się też o samej diecie 🙂

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie około 12 naleśników (zależy od ich rozmiaru).

naleśniki pomarańczowe 2

naleśniki pomarańczowe 6

naleśniki pomarańczowe 7

naleśniki pomarańczowe 10

naleśniki pomarańczowe 9

 

Naleśniki pomarańczowe
 
Autor:
Składniki
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 300 ml wody mineralnej (użyłam lekko gazowaną)
Wykonanie
  1. Jajka krótko zmiksuj.
  2. Dodaj do nich na zmianę mąkę, sok i wodę miksując między partiami.
  3. Możesz dodać łyżkę lub dwie oleju, wtedy naleśniki będą się może mniej przylepiać do patelni.
  4. Smaż na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem.
  5. Przewracaj ostrożnie, bo naleśniki są lepiące i delikatne.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

Tarta cytrynowa z bezą
Babka czekoladowo-cynamonowa

Related Post