Przepis na ciasto arbuzek

Zaktualizowany: 2024 29 kwietnia
szpinakowe ciasto arbuzek z galaretką i borówkami

Przepis na szpinakowe ciasto arbuz z mascarpone i galaretką

Zapraszam dziś na wyjątkowe ciasto arbuzek. To ciasto ze szpinakiem, kremem mascarpone i galaretką owocową swoim wyglądem przypomina arbuza – stąd jego nazwa. Samo ciasto jest przepyszne i lekkie, idealne na cieplejsze dni. To ciasto z galaretką dla dzieci, ale na pewno zasmakuje również dorosłym. Sam szpinak jest niewyczuwalny w smaku, a nadaje ciastu wspaniałego koloru oraz wilgotności. Gorąco polecam!

wilgotne ciasto z galaretką i borówkami

Szpinakowe ciasto arbuzek przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe ciasto, które zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

szpinakowe ciasto z mascarpone i galaretką

Zielone ciasto arbuz ze szpinakiem przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne ciasto ze szpinakiem z kremem mascarpone i owocową galaretką idealne na ciepłe dni.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 50 minut
Porcje 14
Kalorie 233 kcal
Wyposażenie
  • Okrągła forma do pieczenia o średnicy około 22 cm
Składniki

składniki na ciasto ze szpinakiem

składniki na krem mascarpone

składniki na warstwę z galaretką

  • ok 100 g borówek
  • 1 opakowanie czerwonej galaretki
  • 500 ml wrzącej wody
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto arbuzek ze szpinakiem krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj galaretkę

    • Zacznij od przygotowania galaretki owocowej, bo będzie ona potrzebowała czasu na stężenie.
      1 opakowanie czerwonej galaretki, 500 ml wrzącej wody
      jak przygotować galaretkę do ciasta
    • Galaretkę przesyp do miski lub miarki, dodaj wrzącą wodę i dokładnie wymieszaj – odstaw do wystudzenia, a potem schowaj do lodówki aby szybciej zaczęła tężeć.

    Krok 2 – przygotuj ciasto ze szpinaku

    • Szpinak, mokre składniki oraz cukier przełóż do blendera i zmiksuj dokładnie.
      75 g szpinaku, 2 jajka, 60 ml oleju, 1,5 łyżki soku z cytryny, 75 g cukru
      miksowanie szpinaku z jajkami i olejem
    • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
      120 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Dodaj do mąki zmiksowane mokre składniki i wymieszaj dokładnie łyżką.
      mieszanie ciasta na ciasto arbuzek
    • Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia – ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
      przelewanie ciasta szpinakowego do formy do pieczenia
    • Piecz ciasto szpinakowe w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
    • Ciasto po upieczeniu ostudź.

    Krok 3 – przygotuj krem mascarpone

    • Serek mascarpone wyjmij około godzinę wcześniej z lodówki, aby się lekko ogrzało.
      250 g serka mascarpone
    • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – do niedużego garnka nalej na dno trochę wody i wstaw ją do gotowania. Na górze garnka ułóż żaroodporną miskę (np. metalową) i dodaj do niej połamaną czekoladę. Podgrzewaj tak czekoladę aż się rozpuści.
      100 g białej czekolady
    • Zdejmij miskę z czekoladą z garnka i odstaw na około 10 minut, aby ostygła.
    • Dodaj ostudzoną czekoladę do serka mascarpone i zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera – do połączenia w krem.
      jak zrobić krem mascarpone do ciasta
    • Wyłóż krem na ostudzone ciasto ze szpinakiem i schowaj do lodówki.
      wykładanie kremu mascarpone na ciasto arbuzek

    Krok 4 – wykończ ciasto arbuzek

    • Borówki umyj i osusz.
      ok 100 g borówek
    • Ułóż je na wierzchu kremu mascarpone – nie musi być ich dużo, bo mają udawać pestki w arbuzie.
      posyp krem mascarpone borówkami
    • Wylej na borówki już lekko tężejącą galaretkę i schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin, tak aby galaretka do końca stężała.
      wylej tężejącą galaretką na ciasto
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 233kcalWeglowodany: 21gBiałko: 4gTłuszcz: 15g
    Słowa kluczowe ciasto z galaretką dla dzieci, ciasto ze szpinakiem i mascarpone, ciasto ze szpinaku
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto ze szpinakiem galaretką i mascarpone

    Ciasto ze szpinakiem i mascarpone – uwagi

    Moje dzisiejsze ciasto arbuz ze szpinakiem było jakiś czas temu dość popularne w naszym internetowym światku. Ja je przygotowałam teraz jako ciasto na przyjazd mojej siostry. Przez weekend zajadałyśmy się nim do ostatniego okruszka. Muszę przyznać, że szpinakowe ciasto połączone z mascarpone i słodką galaretką wyjątkowo mi smakowało. Samo ciasto jest delikatnie cytrynowe, wilgotne i jednocześnie lekko puszyste. Idealnie komponuje się z kremem z białą czekoladą i owocową galaretką. Myślę, że to ciasto sprawdzi się zarówno na weekend jak i na specjalne okazje. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

    szpinakowe ciasto z galaretką i mascarpone

    Składniki niezbędne do przygotowania ciasta ze szpinakiem

    Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualnych zamienników. Wszystkie je powinny być bez problemu dostępne w sklepach.

    • szpinak – ja tu użyłam mrożony szpinak, który wcześniej rozmroziłam i odlałam z niego wodę. Możesz też użyć świeży szpinak – tylko pamiętaj, aby go dokładnie zmiksować.
    • mascarpone – serek mascarpone dostaniesz w większych sklepach oraz w dyskontach takich jak Lidl czy Biedronka – są tam w stale dostępne, więc nie będzie problemu z ich kupieniem, w Biedronce często można dostać mascarpone smakowe – więc zwróć uwagę jaki serek bierzesz :)
    • biała czekolada – do kremu dodałam 100 g białej czekolady, kupując ją zwróć uwagę na gramaturę opakowania. Często producenci obniżają gramaturę czekolady i są opakowania po 90, a nawet 80 g. Ja swoją czekoladę bardzo często kupuję z marki Lidla – ona ma 100 g i jest dobrej jakości.
    • galaretka – niezbędna tu jest czerwona galaretka, bo ma udawać miąższ arbuza – za to jej smak jest tu zupełnie dowolny – wybierz swoją ulubioną – truskawkową, malinową, poziomkową, czy też wiśniową.
    ciasto arbuz z borówkami i galaretką

    Jak zrobić ciasto ze szpinaku – wskazówki

    Aby ciasto ze szpinakiem miało ładny zielony kolor bez większych kawałków liści szpinaku musisz bardzo dobrze zmiksować szpinak z mokrymi składnikami. Mi się w takich ciastach najlepiej sprawdza rozdrobniony mrożony szpinak – dużo łatwiej i szybciej go zmiksować. Świeże liście szpinaku mają dużą objętość i gorzej się miksują. Najlepiej wykorzystać tu blender kielichowy, ale dobrze się też sprawdzi blender ręczny. Możesz też użyć malakser – wszystko co ma małe nożyki do drobnego pocięcia szpinaku się sprawdzi. Gdy masz już w miarę jednolitą masę z mokrych składników to wystarczy ją już tylko wymieszać łyżką z mąką – chociaż możesz też użyć miksera.

    spinach mascarpone and jelly cake

    Jak przechowywać ciasto ze szpinakiem i mascarpone?

    Ciasto arbuzowe najlepiej przechowuj w lodówce. Samo szpinakowe ciasto z borówkami i galaretką zrobione jest na oleju, więc po staniu w lodówce nie twardniej i można go podawać od razu po wyjęciu z lodówki. Dzięki schłodzeniu ciasto fajnie orzeźwia i świetnie smakuje. W razie konieczności może również postać spokojnie na zewnątrz, bo nie zawiera bitej śmietany.

    Mam nadzieję, że to ciasto szpinakowe arbuz z galaretką i mascarpone przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie korzystać z przepisu. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz komentarz pod przepisem.

    Przy okazji serdecznie zapraszam cię na mojego instagrama, gdzie moje przepisy znajdziesz w łatwej do zapisania na później formie.

    szpinakowe ciasto jak arbuz
    ciasto arbuz z galaretką i szpinakiem
    ciasto arbuz z ciasta szpinakowego z galaretką i borówkami

    Polecane przepisy na ciasta ze szpinaku

    Jeśli lubisz cista i wypieki ze szpinakiem, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2024 3 maja

    Podziel się przepisem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Polecane przepisy

    Ciasto arbuz ze szpinaku z mascarpone przepis

    Upiecz dziś ze mną wilgotne ciasto szpinakowe arbuz o lekko cytrynowym smaku i podane ze słodkim kremem mascarpone z białą czekoladą i owocową galaretką. To ciasto arbuzowe z wyglądu przypomina właśnie arbuza i sądzę, że zasmakuje każdemu dziecku. Przy okazji możesz tu przemycić do diety trochę zdrowego szpinaku :) Zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku, a także zobacz mój krótki film video i dowiedz się jak zrobić ciasto ze szpinaku z galaretką.