Donaty cytrynowo-makowe
Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki

Jeśli szukacie szybkiego i pysznego obiadu, to dobrze trafiliście 🙂

Przedstawia się Wam tarta z karmelizowaną cebulą, serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką.

Podstawą jest tu gotowe ciasto francuskie i cebula, która dzięki karmelizacji traci swą gorycz i nabiera fajnego słodkawego smaku. Słony ser pleśniowy świetnie współgra z tą słodyczą.

Żeby nie było wymówek, że „obiad bez mięska”, to proponuję dodać do niej szynkę długo dojrzewającą w typie szynki szwarcwaldzkiej.

Tartę możecie też przygotować na spotkanie towarzyskie – pokrojona w kwadraty sprawdzi się idealnie 🙂

 

tarta z karmelizowaną cebulą_1

tarta z karmelizowaną cebulą_5

tarta z karmelizowaną cebulą_6

Tarta z karmelizowaną cebulą
 
Autor:
Składniki
  • opakowanie ciasta francuskiego (275 g) - jeśli jest zamrożone, to należy je wcześniej rozmrozić
  • 4 średnie cebule
  • 100 g sera pleśniowego np. Turek niebieski
  • 100 g sera typu brie (ja użyłam ser kozi)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • ewentualnie szynka - użyłam szwarcwaldzką
Wykonanie
  1. Cebulę obierz, przekrój na pół na następnie pokrój w piórka.
  2. Podsmaż na oleju, aż się zeszkli i lekko zmięknie.
  3. Dodaj do cebuli cukier i ocet balsamiczny - wymieszaj i smaż, aż cebula się skarmelizuje i zmięknie.
  4. Dopraw solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
  5. Ciasto francuskie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  6. Wyłóż na nie cebulę i pokrojone na kawałki sery.
  7. Ułóż na wierzchu porwaną na kawałki szynkę.
  8. Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  9. Podawaj na ciepło.

Inspirowałam się tym przepisem.

Donaty cytrynowo-makowe
Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki

Related Post