Babeczki pomarańczowo-waniliowe
Przepis na pomarańczowe babeczki z wanilią
Przepis na babeczki pomarańczowo-waniliowe to połączenie soczystego smaku pomarańczy z delikatnością wanilii, tworzące harmonijny i pyszny smak. Te puszyste i aromatyczne babeczki, wzbogacone świeżym sokiem z pomarańczy i wanilią, stanowią doskonały wybór na słodki deser czy towarzysza popołudniowej kawy. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych babeczek jest łatwe i przyjemne, a efekt zachwyca smakiem i aromatem. Odkryj rozkosz w każdym kęsie tych pysznych babeczek pomarańczowo-waniliowych.
Spis treści
Babeczki pomarańczowo-waniliowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz puszyste i lekko wilgotne babeczki o owocowym aromacie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Babeczki pomarańczowo-waniliowe przepis
Składniki
składniki na babeczki pomarańczowo-waniliowe
- 2 szklanki mąki pszzennej ((300 g))
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki śmietany kremówki (180 ml)
- 1 łyżka skórki (startej z pomarańczy)
- 60 ml soku pomarańczowego (z jednej średniej pomarańczy (1/4 szklanki ))
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 laska wanilii (same ziarenka wyciągnięte z niej)
- 110 g masła (miękkiego )
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 2 jajka (rozmiar L)
składniki na krem z białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
składniki na kandyzowane pomarańcze:
- 2 pomarańcze (średnie )
- 1,5 szklanki wody (360 ml)
- 1,5 szklanki cukru (300 g)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki pomarańczowo-waniliowe
- Zmiksuj masło razem z cukrem na puszystą masę.110 g masła, 1 szklanka cukru
- W trakcie zmieszaj mąkę z sodą, proszkiem i solą.2 szklanki mąki pszzennej, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
- W drugiej misce zmieszaj kremówkę, sok i skórkę z pomarańczy.3/4 szklanki śmietany kremówki, 1 łyżka skórki, 60 ml soku pomarańczowego
- Do masła dodaj ziarenka z wanilii oraz ekstrakt z wanilii.1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 laska wanilii
- Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.2 jajka
- Dodaj na przemian suche i mokre składniki do masy maślanej (jeśli ciasto się zwarzy, to się tym nie przejmuj).
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną.
- Piecz babeczki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
Jak zrobić krem z białą czekoladą
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.100 g białej czekolady
- Jeszcze ciepłą dodaj do serka mascarpone i krótko zmiksuj – schowaj krem do lodówki na czas przygotowania kandyzowanych pomarańczy.250 g serka mascarpone
Jak zrobić kandyzowane pomarańcze:
- Wodę z cukrem podgrzej, aż cukier się rozpuści.1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru
- Pomarańcze wyszoruj, odetnij końcówki i pokrój razem ze skórką na plasterki o grubości około 3-5 mm.2 pomarańcze
- Włóż pomarańcze do wody z cukrem (ja robiłam w dwóch partiach) i gotuj na małym ogniu przewracając co jakiś czas – gotuj je tak przez około 30-40 minut (aż skórka zmięknie).
- Gotowe pomarańcze ułóż na talerzu, tak aby leżały obok siebie.
Babeczki pomarańczowo-waniliowe – wykończenie:
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż go na ostudzone babeczki.
- Na wierzchu ułóż po plasterku pomarańczy.
Prywatne
Pomarańczowe babeczki z wanilią – uwagi
Dołączam dziś do mojej kolekcji kolejne babeczki – babeczki pomarańczowe z wanilią i kremem z białą czekoladą. Są one przepyszne, delikatne w smaku, mięciutkie i trudno poprzestać na jednej. Szczególnie gdy podane są w towarzystwie kremu z serka mascarpone i białej czekolady oraz kandyzowanej pomarańczy. Popatrzcie sami – już od samego oglądania robi się człowiekowi lepiej.
Dekoracja z pomarańczy, to jak dawka słońca i ciepła, których ostatnio jak na lekarstwo. Babeczki pomarańczowe wyglądają obłędnie, a do tego równie świetnie smakują :) Na dodatek zrobione są ze sporej ilości masła, dzięki temu nie wysychają i są rewelacyjne nawet po kilku dniach (trzeba je tylko przechowywać w szczelnym pojemniku).
Przepis pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart. Autorka podaje, że to porcja na 12 sztuk, ale mi wyszło 13 babeczek upieczonych w dużych papilotkach (a niektóre to nawet uciekały).
Zapraszam również Was po to słońce na talerzu :)
A więcej przepisów na pyszne babeczki znajdziecie oczywiście na moim blogu – zapraszam!
Polecane przepisy na babeczki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i proste babeczki. Na blogu jest ich ogromny wybór. Każdy inny i o innym smaku. Na pewno znajdziesz tu przepisy idealne dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babeczki pomarańczowo-waniliowe
Przepis na puszyste i wilgotne waniliowe babeczki z pomarańczami. Pomarańcze w tych babeczkach występują w kilku postaciach. Do ciasta na babeczki dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, a potem jeszcze gotowe babeczki waniliowo-pomarańczowe dekorujemy plastrami kandyzowanej pomarańczy. Te waniliowe babeczki z pomarańczami wychodzą puszyste i jednocześnie wilgotne. Na pewno zasmakują każdemu!
Waniliowe babeczki z pomarańczami
Jeśli lubisz babeczki, to wypróbuj ten przepis na babeczki waniliowe z pomarańczami. Przygotujesz je łatwo z moim przepisem krok po kroku. Takie babeczki waniliowo-pomarańczowe możecie przygotować na święta, urodziny albo rodzinne okazje. Babeczki pięknie się prezentują z kremem z mascarpone i białej czekolady oraz z plasterkiem pomarańczy na wierzchu.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki oraz przepisy na muffinki.