Babka z jagodami
Przepis na prostą babkę z jagodami na mleku skondensowanym
Dziś u mnie pyszna, prosta i mięciutka babka z jagodami. Ta babka przygotowana jest z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego, który dodaje jej nie tylko słodyczy, ale również ciekawego smaku oraz aksamitnej tekstury. Koniecznie spróbujcie!
Spis treści
Babka z jagodami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta z jagodami, to koniecznie w tym roku upieczcie tą niezwykłą babkę z jagodami.
Babka z jagodami przepis
Składniki
składniki na babkę z jagodami
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( – 530 g)
- 150 g margaryny (do pieczenia miękkiej (albo masła))
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny ((mniej więcej z połowy mniejszej cytryny))
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 1/5 szklanki wody
- 1 szklanka jagód ((około 170 g) + 1 łyżka mąki)
Instrukcja
Jak zrobić babkę z jagodami
- Mleko skondensowane zmiksuj z margaryną na gładką i jednolitą masę.1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 150 g margaryny
- Wsyp sodę, proszek do pieczenia i wylej na to sok z cytryny tak, aby soda się spieniła – wymieszaj.0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny
- Dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.300 g mąki pszennej
- Na koniec wlej wodę i krótko zmiksuj.1/5 szklanki wody
- Jagody wymieszaj z łyżką mąki, wsyp do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.1 szklanka jagód
- Przełóż ciasto do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub kaszą manną.
- Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Jagodowa babka bez jajek – uwagi
Dziś babka z jagodami dla wielbicieli jagód.
Lubicie jagodzianki, ale ich zrobienie was przerasta?
Boicie się, że wasze umiejętności polegną w starciu z bułeczkami drożdżowymi?
A może nie macie po prostu czasu i chęci na ich pieczenie?
Jeśli tak, to przychodzę wam z pomocą.
Ta babka jagodowa zaspokoi wszystkie wasze potrzeby.
Ma mnóstwo jagód i jest mega prosta do zrobienia.
Ma niewiele składników i nawet nie będziecie potrzebować jajek – bo to ciasto bez jajek!
Nie używacie także cukru, bo słodycz zapewnia słodzone mleko skondensowane.
Babka z jagodami wychodzi mega wilgotna i mięciutka – żaden tam zapychacz, który trzeba popychać litrem herbaty.
Spróbujcie koniecznie, a ja za przepis pięknie dziękuję Kindze z Green morning :D
Przepisy na jagodzianki również znajdziecie na blogu – przepisy na babki również – więc serdecznie zapraszam.
Polecane przepisy na babki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne babki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babkę z jagodami
Zapraszam na bardzo prostą i pyszną babkę z jagodami na mleku skondensowanym. Ta babka bez jajek będzie idealna dla osób uczulonych na jaja kurze. Do tego do ciasta nie dodajemy już cukru, bo jego słodycz pochodzi od słodzonego skondensowanego mleka. Mleko oprócz słodyczy nadaje babce pysznego smaku - koniecznie musicie spróbować. bo to ciasto z jagodami to prawdziwy sztos!
Jagodowe ciasto z mlekiem skondensowanym
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na proste ciasto z jagodami i przygotujcie go dla swojej rodziny. Jeśli nie macie jagód, to możecie wykorzystać inne drobne owoce, albo zupełnie z nich zrezygnować. Możecie za to użyć np. posiekaną czekoladę :) Wtedy otrzymacie babkę straciatella z czekoladą. To proste ciasto wymaga jedynie podstawowych składników, ale obowiązkowe jest tu słodzone mleko skondensowane! Zróbcie więc odpowiednie zakupy i zróbcie to ciasto. To z jagodami ciasto przepis idealny dla każdego! Koniecznie upieczcie je w weekend! Zobaczcie również inne moje przepisy na babki a także przepisy na ciasta z owocami.