Chleb pszenny na piwie
Przepis na chleb pszenny zrobiony na piwie
Dziś zapraszam na fajny chleb pszenny na piwie. Ten chleb zrobiłam zarówno na zakwasie jak i na odrobinie drożdży – żeby przyspieszyć proces wyrastania chleba. Do tego dodałam do niego ponad szklankę ciemnego piwa. Chleb wyszedł bardzo smaczny i z chrupiącą skórką. Gorąco polecam!
Spis treści
Chleb pszenny na piwie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pieczywo, to koniecznie zrób taki chleb z dodatkiem piwa.
Chleb pszenny na piwie przepis
Składniki
składniki na chleb pszenny na piwie
- 100 g zakwasu
- 500 g mąki pszennej chlebowej ((np. 720))
- 2 łyżeczki soli
- 300 ml ciemnego piwa ((np porter))
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Instrukcja
Jak robić chleb na piwie
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i lekko rozmieszaj.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misce umieść zakwas, mąkę i sól. Dodaj rozczyn drożdżowy oraz 250 ml piwa.100 g zakwasu, 500 g mąki pszennej chlebowej, 2 łyżeczki soli, 300 ml ciemnego piwa
- Zagnieć ciasto, w trakcie dodawaj pozostałe piwo (wg potrzeb).
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po 30 minutach zagnieć ciasto i pozwól mu wyrastać jeszcze godzinę
- Zanurz garnek rzymski w wodzie zgodnie z instrukcją na 15 minut.
- Wysmaruj dół garnka masłem i obsyp mąką.
- Z ciasta uformuj bochenek i włóż go do garnka.
- Garnek wstaw do zimnego piekarnika na 30 minut – możesz ustawić 30 stopni aby ciasto miało odpowiednie warunki do rośnięcia.
- Włącz piekarnik na 200 stopni (góra/dół) i zostaw w nim garnek na 60 minut.
- Po godzinie zdejmik pokrywę i zostaw chleb w piekarniku do przyrumienienia (ok 10 minut)
- Wyciągnij chleb i połóż na kratkę do wystygnięcia.
- Jeżeli w trakcie stygnięcia skórka chleba robi się miękka to wstaw go ponownie do piekarnika (już bez garnka) na ok 5-10 minut z termoobiegiem.
Notatki
Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Prywatne
Chleb z piwem – uwagi
Kupiłam sobie wreszcie garnek rzymski i upiekłam w nim chleb pszenny :)
Jako że był to debiut, więc pomyślałam sobie, że wypiek też powinien być debiutancki.
W ten oto sposób powstał chleb pszenny na piwie – użyłam do niego ciemne piwo typu porter (to które miałam, było bardzo mocne w smaku i „ciężkie” dlatego zmieszałam go w równej proporcji z wodą – jeśli użyjecie jasnego piwa, albo takiego o łagodnym smaku, to możecie nie dodawać wody).
Co do samego garnka rzymskiego, to przed jego użyciem należy go namoczyć w wodzie przez 15 minut (zastosowałam „pełne zanurzenie” ;)).
Garnek wstawia się do zimnego piekarnika, więc i pieczenie chleba przebiegło trochę inaczej – najpierw chleb wyrastał trochę w tym mokrym garnku (około 30 minut), a następnie włożyłam przykryty garnek razem z chlebem do piekarnika i dopiero wtedy włączyłam piekarnik i nastawiłam na 200 stopni.
Chleb piecze się w garnku około godzinę potem można zdjąć pokrywę i podpiec chleb przez kolejne 10 minut.
Trzeba pamiętać, żeby po namoczeniu garnka nasmarować go dokładnie olejem – można też obsypać płatkami, otrębami lub mąką – chleb może mocno wyrosnąć i przykleić się nawet do pokrywy (mi tak zrobił).
Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim chlebek miał niesamowitą chrupiącą skórkę, a do tego mocno błyszczącą.
Dodam jeszcze, że potem upiekliśmy jeszcze nasz typowy chleb na zakwasie i też wyszedł świetny :)
Zapraszam również na inne moje przepisy na domowe pieczywo.
Polecane przepisy na domowe chleby
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe chleby o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na chleb pszenny na piwie
Zapraszam na domowy chleb pszenny robiony z dodatkiem piwa. Taki chleb domowy to idealna podstawa wszystkich kanapek! Zrobienie chleba w domu nie jest trudne - zobacz mój dokładny przepis i się przekonaj do pieczenia domowego pieczywa!
Chleb z piwem przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis i sprawdźcie jak zrobić chleb w garnku rzymskim. Jak przygotować garnek rzymski do użycia, jak upiecz chleb w garnku rzymskim? Zobaczcie mój przepis i rozwiejcie wszelkie swoje niepewności. Chleb pszenny na piwie, to doskonały chleb z chrupiącą skórką. Spróbujcie koniecznie! Sprawdźcie również inne moje przepisy na domowe pieczywo.