Deser jogurtowy z mango
Przepis na lekki jogurtowy deser z musem z mango
Deser jogurtowy z mango to wyjątkowo orzeźwiający i lekki deser, który z pewnością oczaruje smakoszy. Składający się z delikatnego jogurtu, doskonale zestawionego z aromatycznym mango, ten deser zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Lekkość i kremowość jogurtu doskonale komponują się z delikatnym musem z mango, tworząc harmonijną całość. To idealna propozycja dla tych, którzy pragną cieszyć się pysznym, a jednocześnie lekkim i zdrowym deserem. Spróbuj tego jogurtowego deseru mango i pozwól sobie na chwilę odprężenia i rozkoszowania się wyjątkowym smakiem.
Spis treści
Deser jogurtowy z mango przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie, a do tego niskokaloryczne desery, to zrób ten deser z jogurtu i musu z mango. To świetny i orzeźwiający deser idealny na gorące dni.
Deser jogurtowy z mango przepis
Składniki
składniki na deser jogurtowy
- 500 ml jogurtu naturalnego (gęstego (użyłam grecki))
- 70 g cukru pudru (około pół szklanki (użyłam cukier aromatyzowany wanilią) – lub do smaku)
- 2 łyżki żelatyny (- bardziej płaskie)
- 80 ml zimnej wody
Instrukcja
Jak zrobić deser jogurtowy
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw aż napęcznieje.2 łyżki żelatyny, 80 ml zimnej wody
- Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem.500 ml jogurtu naturalnego, 70 g cukru pudru
- Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce (albo w kąpieli wodnej).
- Dodaj do niej ze trzy łyżki jogurtu i wymieszaj.
- Taką zmieszaną żelatynę dodaj do reszty jogurtu i dokładnie wymieszaj.
- Przelej masę do szklaneczek i wstaw do lodówki do stężenia.
Jak zrobić mus z mango do deseru
- Mango obierz i podziel na kawałki.1 mango
- Zmiksuj je blenderem i jeśli trzeba dodaj trochę cukru pudru.cukier puder
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.1 łyżeczka żelatyny, woda
- Podgrzej trochę żelatynę, dodaj do niej trochę mango i zamieszaj.
- Dodaj żelatynę do mango i wymieszaj.
- Nałóż mus z mango na wierzch masy jogurtowej.
- Całość schłodź w lodówce.
Notatki
Prywatne
Jogurtowy deser z mango – uwagi
W ciepłe, słoneczne wiosenne i letnie dni zwykle nawet ja nie mam ochoty na tradycyjne ciasta pieczone :)
Może dodatkowo zniechęca mnie stanie przy gorącym piekarniku ;)
Za to chętnie sięgam wtedy po desery na zimno – szczególnie takie bardzo lekkie i owocowe.
Ostatnio wreszcie zrobiło się bardzo ciepło i ten pierwszy taki fajny dzień po zimie uczciłam przygotowując deser jogurtowy z mango.
Wyszedł przepyszny i na dodatek mało kaloryczny deser – sama zjadłam dwie porcje :)
Podaję przepis na mniej więcej 4-5 porcji (zależnie od wielkości użytych szklaneczek – moje miały pojemność około 200 ml).
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na fit słodkości.
Polecane przepisy na desery na zimno
Gorąco polecam Wam inne moje przepisy na pyszne desery na zimno. Na szczególną uwagę zasługuje tu włoska panna cotta, ale na blogu znajdziecie o wiele więcej pysznych przepisów. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis własny.
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Deser fajny, ale wyszedł twardy.
Za dużo żelatyny w jogurcie.
Można użyć mrożone mango?jak tak to ile?i czy mrożone mango można lekko rozpuścić na palniku,zblendować,mocno podgrzać o dodać do tego napęczniała żelatynę?
Możesz użyć, ale je najpierw rozmroź – tak około 350-400g. Jeśli podgrzewasz to poczekaj aż ostygnie zanim nałożysz na jogurt
świetny deser!