Karmelowy creme caramel
Przepis na deser na zimno karmelowy creme caramel
Dziś u mnie domowy deser creme caramel. Ten klasyczny deser ma swój korzenie we francuskiej kuchni i składa się z dwóch warstw: delikatnego karmelu na dnie i gładkiego, kremowego budyniu. Po schłodzeniu, creme caramel jest odwracane, aby karmel znalazł się na górze. Ten aksamitny deser ma bogaty smak i gładką teksturę, która wręcz rozpływa się w ustach. Creme caramel jest idealnym deserem do podania na specjalne okazje lub jako słodkie zakończenie codziennego posiłku. Gorąco polecam!
Spis treści
Karmelowy creme caramel przepis krok po kroku
Już dziś zaskocz swoją rodzinę lub gości tym niezwykle pysznym francuskim deserem karmelowym.
Karmelowy creme caramel przepis
Składniki
składniki na karmel do creme caramel
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 2 łyżki wody
Instrukcja
Jak zrobić karmelowe creme caramel
- Na patelni lub rondelku podgrzej cukier z wodą – możesz przemieszać drewnianą łyżką.100 g cukru, 2 łyżki wody
- Poczekaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
- Wylej karmel do kokilek i dokładnie rozprowadź po dnie.
- Mleko podgrzej z cukrem i wanilią – tak aby było gorące, ale nie doprowadzaj do zagotowania.500 ml mleka, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 70 g cukru
- Jajka i żółtka roztrzep trzepaczką, wlej gorące mleko i wymieszaj.3 żółtka, 2 jajka
- Przelej masę przez sitko (!!!) do przygotowanych kokilek.
- Ustaw kokilki w formie do pieczenia i wlej wodę do formy, tak aby sięgała mniej więcej do 2/3 kokilek.
- Piecz deser w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut.
- Po upieczeniu wyjmij deser z piekarnika, ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
- Przed podaniem ostrożnie przełóż deser na talerzyki – obkrój dookoła brzegi deseru, przyłóż talerzyk od spodu i energicznie obróć – jeśli trzeba, to lekko postukaj.
- Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z kokilki, to możesz go rozciąć wzdłuż (tak jak widać na niektórych zdjęciach) – to ułatwi wyjęcie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Deser creme caramel – uwagi
Creme caramel to jeden ze słynnych francuskich deserów.
Jest trochę podobny do creme brulee, ale to zupełnie inny deser.
Wymaga zaledwie kilku składników – mleka, jajek i cukru.
A mimo tak niewielkiej ilości produktów wychodzi nam takie cudo ❤❤
Jak zrobić creme caramel – wskazówki
Najpierw robimy karmel, który wlewamy do kokilek.
Grzejemy mleko razem z cukrem i w trakcie tego ubijamy jajka.
Zalewamy je gorącym mlekiem, a następnie przelewamy przez sitko do przygotowanych kokilek.
Deser pieczemy w piekarniku w kąpieli wodnej, a następnie schładzamy.
Po upieczeniu i przełożeniu na talerzyk otrzymujemy delikatny flan oblany karmelem – po prostu niebo w gębie :)
Mam nadzieję, że przyda się wam ten przepis na karmelowy deser na zimno i będziecie go chętnie przygotowywać.
Szczególnie latem taki karmelowy deser na zimno to prawdziwa przyjemność!
Z tego przepisu otrzymacie 4 porcje deseru.
Zapraszam was również do zrobienia w domu creme brulee.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe desery.
Polecane przepisy na desery
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne desery – również na desery z różnych stron świata. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na creme caramel
Zapraszam was dziś na pyszny francuski deser karmelowy na zimno. Ten krem karmelowy na zimno to zaraz po creme brulee ulubiony deser Francuzów. Lekki, delikatny i fajnie słodki krem karmelowy z karmelem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Mimo bardzo prostych składników i szybkiego przygotowania taki zapiekany krem karmelowy po schłodzeniu smakuje bosko! To idealny deser na ciepłe dni. Spróbujcie koniecznie!
Przepis na karmelowy deser na zimno
Zobaczcie mój przepis opisany krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić creme caramel w domu. Sami będziecie zaskoczeni jakie to proste! Podstawowe składniki, proste przygotowanie a efekt WOW gwarantowany. Jeśli lubicie francuską kuchnię i desery na zimno, to koniecznie musicie zrobić taki krem karmelowy na zimno! Zobaczcie również inne moje przepisy na desery idealne na różne okazje.