Migdałowa tarta z brzoskwiniami

Zaktualizowany: 2024 31 lipca
migdałowa tarta z brzoskwiniami i migdałową masą

Przepis na tartę frangipane z brzoskwiniami

Dziś poleca się na słodki letni deser krucha migdałowa tarta z brzoskwiniami. Kruche ciasto wypełnione migdałowym kremem frangipane, a do tego mnóstwo świeżych, soczystych i słodkich brzoskwiń. To połączenie smaków sprawia, że każdy kęs ciasta smakuje gorącym, rozgrzanym latem. Koniecznie zobacz mój przepis krok po kroku i upiecz takie kruche ciasto z brzoskwiniami dla swoich bliskich!

migdałowe kruche ciasto z brzoskwiniami

Krucha migdałowa tarta z brzoskwiniami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche ciasta pieczone z dodatkiem soczystych owoców, to koniecznie wypróbuj przepis na to idealne letnie ciasto.

krucha tarta migdałowa z brzoskwiniami

Tarta migdałowa z brzoskwiniami przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę z kremem migdałowym i soczystymi brzoskwiniami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 12
Kalorie 294 kcal
Wyposażenie
  • Forma do tarty o średnicy około 25-26 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

składniki na nadzienie do tarty

Instrukcja
 

Jak zrobić migdałową tartę z brzoskwiniami krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj kruche ciasto

    • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto – dodaj odrobinę zimnej wody jeśli ciasto nie chce się połączyć w jednolitą masę.
      375 g mąki pszennej, 30 g cukru, 170 g masła, 1 jajko, odrobina zimnej wody
      składniki na kruche ciasto do tarty
    • Zagnieć krótko ciasto na blacie i podziel na dwie porcje – mniej więcej o wielkości 2/3 i 1/3.
      migdalowa tarta z brzoskwiniami przygotowania 3

    Krok 2 – przygotuj formę

    • Formę na tartę posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
    • Większą porcję ciasta cienko rozwałkuj na wielkość nieco większą od formy na tartę.
      wałkowanie ciasta na kruchą tartę
    • Ostrożnie przenieś ciasto do formy i dokładnie wylep nim dno i boki formy.
      wylepianie ciastem formy do tarty
    • Ostrym nożem odetnij nadmiar ciasta i dodaj ścinki do odłożonego kawałka ciasta.
    • Schowaj formę z ciastem do lodówki do schłodzenia – na około godzinę.

    Krok 3 – przygotuj krem migdałowy

    • Zmiksuj razem masło i cukier puder przez kilka minut – aż masa się napuszy i nabierze jasnej barwy.
      110 g masła, 100 g cukru pudru
      miksowanie masła z cukrem pudrem
    • Dodaj do masy maślanej po jednym jajku i po połowie mąki – zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia.
      2 jajka, 75 g mąki pszennej
      składniki na masę migdałową do tarty
    • Dodaj zmielone migdały i krótko zmiksuj.
      100 g migdałów

    Krok 4 – przygotuj tartę

    • Na schłodzone ciasto wyłóż krem migdałowy i wyrównaj powierzchnię.
      wykładanie masy migdałowej na ciasto
    • Brzoskwinie umyj i pokrój w plasterki.
      ok 400 g brzoskwiń
    • Ułóż owoce ściśle na kremie migdałowym.
      układanie brzoskwiń na tarcie

    Krok 5 – przygotuj kratkę z ciasta

    • Odłożone ciasto rozwałkuj cienko i pokrój na paseczki.
      dzielenie rozwałkowanego ciasta na paski
    • Ułóż z nich dekoracyjną kratkę na wierzchu tarty.
      układanie pasków z ciasta na wierzchu tarty
    • Dokładnie zlep paseczki z ciastem i ostrym nożem odetnij nadmiar ciasta.
    • Jeśli chcesz, to możesz te kawałki lekko zagnieść, rozwałkować i wyciąć z niego foremkami małe ciasteczka, które również można ułożyć na wierzchu ciasta, albo upiec oddzielnie.
    • Możesz dodatkowo posmarować wierzch ciasta jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.

    Krok 6 – upiecz tartę

    • Formę z tartą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 50 minut.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp odrobiną cukru pudru.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 294kcalWeglowodany: 32gBiałko: 7gTłuszcz: 15g
    Słowa kluczowe tarta frangipane, tarta z brzoskwiniami
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto z masą migdałową i brzoskwiniami

    Kruche ciasto z brzoskwiniami i migdałami – uwagi

    Korzystam z sezonu na pyszne soczyste brzoskwinie i piekę z nimi różne ciasta. Dziś postawiłam na taką apetyczną kruchą tartę napełnioną migdałowym kremem frangipane i właśnie plasterkami brzoskwiń. Ciasto smakuje doskonale już po upieczeniu i lekkim ostudzeniu – wtedy polecam je z dodatkiem gałki ulubionych lodów. Ciasto świetnie się przechowuje i jest równie smakowite po kilku dniach. Tarta sprawdzi się jako deser do kawy, ale także na specjalne okazje, albo na grilla w ogrodzie. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu pod przepisem, jak Ci smakowało!

    ciasto migdałowe z brzoskwiniami

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia tarty migdałowej?

    Do przygotowania tej tarty będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualnych zamienników.

    • masło – zarówno do ciasta jak i nadzienia migdałowego będziesz potrzebować masła – w sumie 280 g więc tak mniej więcej 1,5 kostki masła o wadze 200 g. Ja polecam masło extra o zawartości tłuszczu około 82 % – szczególnie do kremu. Do kruchego ciasta może to być ewentualnie mix lub masło roślinne, ale z tradycyjnym masłem ciasto będzie smaczniejsze
    • migdały – do kremu migdałowego będziesz potrzebować 100 g mielonych migdałów, ja miałam migdały mielone ze skórką, dlatego krem jest nieco ciemniejszy. Jeśli użyjesz blanszowane migdały krem będzie miał ładny jasny kolor.
    • brzoskwinie – u mnie to brzoskwinie ciasteczkowe, możesz użyć normalne brzoskwinie – nie musisz z nich ściągać skórki. Poza sezonem sprawdzą się również brzoskwinie z puszki.
    kruche ciasto z migdałami i brzoskwiniami

    Jak zrobić idealne kruche ciasto do tarty – wskazówki

    Ja lubię robić kruche ciasto z lekko miękkiego masła. Wtedy połączenie składników w gładkie i idealne ciasto jest bardzo szybkie. Do tego takie ciasto łatwiej się wałkuje i lepiej się nim wylepia formę. Za to po wylepieniu ciastem formy chowam ją do lodówki na przynajmniej godzinę, tak aby ciasto porządnie się schłodziło. To zapewni, że ciasto na tartę ładnie się upiecze i nie będzie się kurczyć podczas pieczenia.

    Paski ciasta do ułożenia kratki na wierzchu też są łatwiejsze w obsłudze, gdy ciasto jest lekko ogrzane i bardziej elastyczne. Wtedy mniej się rwie na kawałki i łatwiej ułożyć ładną kratkę na wierzchu ciasta.

    kruche ciasto migdałowe z brzoskwiniami

    Ile kalorii ma migdałowa tarta z brzoskwiniami?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g tarty. Jeśli podzielisz ciasto na 12 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał nieco więcej kalorii – a dokładnie – 367 kcal (węglowodany – 40 g, białka – 8 g, tłuszcz – 19 g). Jak na użycie masła i migdałów, które należą do kalorycznych składników, to i tak bardzo przyjazna kaloryczność ;) Tym bardziej więc nie widzę, żadnych przeciwskazań przed upieczeniem tego ciasta z brzoskwiniami :)

    tarta z migdałami i brzoskwiniami

    Jak przechowywać tartę z brzoskwiniami?

    Jeśli tarty nie zjecie pierwszego dnia, to najlepiej przechowywać ją w lodówce. Wtedy przed podaniem wyjmijcie ją z lodówki z pół godziny wcześniej, tak aby ciasto się ogrzało. Ciasto na blacie dobrze jest przykryć kloszem lub przykrywką, tak aby nie obsychało.

    Jeśli lubisz takie pyszne kruche tarty to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkie tarty pieczone z różnymi nadzieniami. Gorąco również zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy znajdziesz w bardzo łatwej do zapisania na później formie.

    Polecane przepisy na ciasta z brzoskwiniami

    Jeśli uwielbiasz brzoskwinie, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy na słodkie wypieki z tymi pysznymi owocami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2024 26 lipca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Tarta frangipane z brzoskwiniami przepis

    Dziś u mnie tarta frangipane, czyli krucha ciasta wypełniona kremem migdałowym. Dodatkowo dla pysznego i świeżego smaku dodałam do niej pokrojone w plasterki świeże brzoskwinie ciasteczkowe, które dodały tarcie pysznego i letniego smaku. Zobacz mój przepis na idealne kruche ciasto do tarty oraz sprawdź jak zrobić migdałowy krem frangipane. Mój przepis ze zdjęciami z przygotowania oraz krótkim filmem, na którym pokazuję jak przygotowuję to ciasto sprawią, że taka letnia tarta z brzoskwiniami uda się każdemu! Spróbuj koniecznie!