Migdałowa tarta z brzoskwiniami
Przepis na tartę frangipane z brzoskwiniami
Dziś poleca się na słodki letni deser krucha migdałowa tarta z brzoskwiniami. Kruche ciasto wypełnione migdałowym kremem frangipane, a do tego mnóstwo świeżych, soczystych i słodkich brzoskwiń. To połączenie smaków sprawia, że każdy kęs ciasta smakuje gorącym, rozgrzanym latem. Koniecznie zobacz mój przepis krok po kroku i upiecz takie kruche ciasto z brzoskwiniami dla swoich bliskich!
Spis treści
Krucha migdałowa tarta z brzoskwiniami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche ciasta pieczone z dodatkiem soczystych owoców, to koniecznie wypróbuj przepis na to idealne letnie ciasto.
Tarta migdałowa z brzoskwiniami przepis krok po kroku
Wyposażenie
- Forma do tarty o średnicy około 25-26 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
- 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 30 g cukru (2 łyżki)
- 170 g masła
- 1 jajko (rozmiar L)
- odrobina zimnej wody
składniki na nadzienie do tarty
- 110 g masła (miękkiego)
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- 75 g mąki pszennej (0,5 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 100 g migdałów (mielonych – 1 szklanka)
- ok 400 g brzoskwiń
Instrukcja
Jak zrobić migdałową tartę z brzoskwiniami krok po kroku
Krok 1 – przygotuj kruche ciasto
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto – dodaj odrobinę zimnej wody jeśli ciasto nie chce się połączyć w jednolitą masę.375 g mąki pszennej, 30 g cukru, 170 g masła, 1 jajko, odrobina zimnej wody
- Zagnieć krótko ciasto na blacie i podziel na dwie porcje – mniej więcej o wielkości 2/3 i 1/3.
Krok 2 – przygotuj formę
- Formę na tartę posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Większą porcję ciasta cienko rozwałkuj na wielkość nieco większą od formy na tartę.
- Ostrożnie przenieś ciasto do formy i dokładnie wylep nim dno i boki formy.
- Ostrym nożem odetnij nadmiar ciasta i dodaj ścinki do odłożonego kawałka ciasta.
- Schowaj formę z ciastem do lodówki do schłodzenia – na około godzinę.
Krok 3 – przygotuj krem migdałowy
- Zmiksuj razem masło i cukier puder przez kilka minut – aż masa się napuszy i nabierze jasnej barwy.110 g masła, 100 g cukru pudru
- Dodaj do masy maślanej po jednym jajku i po połowie mąki – zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia.2 jajka, 75 g mąki pszennej
- Dodaj zmielone migdały i krótko zmiksuj.100 g migdałów
Krok 4 – przygotuj tartę
- Na schłodzone ciasto wyłóż krem migdałowy i wyrównaj powierzchnię.
- Brzoskwinie umyj i pokrój w plasterki.ok 400 g brzoskwiń
- Ułóż owoce ściśle na kremie migdałowym.
Krok 5 – przygotuj kratkę z ciasta
- Odłożone ciasto rozwałkuj cienko i pokrój na paseczki.
- Ułóż z nich dekoracyjną kratkę na wierzchu tarty.
- Dokładnie zlep paseczki z ciastem i ostrym nożem odetnij nadmiar ciasta.
- Jeśli chcesz, to możesz te kawałki lekko zagnieść, rozwałkować i wyciąć z niego foremkami małe ciasteczka, które również można ułożyć na wierzchu ciasta, albo upiec oddzielnie.
- Możesz dodatkowo posmarować wierzch ciasta jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Krok 6 – upiecz tartę
- Formę z tartą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 50 minut.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp odrobiną cukru pudru.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kruche ciasto z brzoskwiniami i migdałami – uwagi
Korzystam z sezonu na pyszne soczyste brzoskwinie i piekę z nimi różne ciasta. Dziś postawiłam na taką apetyczną kruchą tartę napełnioną migdałowym kremem frangipane i właśnie plasterkami brzoskwiń. Ciasto smakuje doskonale już po upieczeniu i lekkim ostudzeniu – wtedy polecam je z dodatkiem gałki ulubionych lodów. Ciasto świetnie się przechowuje i jest równie smakowite po kilku dniach. Tarta sprawdzi się jako deser do kawy, ale także na specjalne okazje, albo na grilla w ogrodzie. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu pod przepisem, jak Ci smakowało!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia tarty migdałowej?
Do przygotowania tej tarty będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualnych zamienników.
- masło – zarówno do ciasta jak i nadzienia migdałowego będziesz potrzebować masła – w sumie 280 g więc tak mniej więcej 1,5 kostki masła o wadze 200 g. Ja polecam masło extra o zawartości tłuszczu około 82 % – szczególnie do kremu. Do kruchego ciasta może to być ewentualnie mix lub masło roślinne, ale z tradycyjnym masłem ciasto będzie smaczniejsze
- migdały – do kremu migdałowego będziesz potrzebować 100 g mielonych migdałów, ja miałam migdały mielone ze skórką, dlatego krem jest nieco ciemniejszy. Jeśli użyjesz blanszowane migdały krem będzie miał ładny jasny kolor.
- brzoskwinie – u mnie to brzoskwinie ciasteczkowe, możesz użyć normalne brzoskwinie – nie musisz z nich ściągać skórki. Poza sezonem sprawdzą się również brzoskwinie z puszki.
Jak zrobić idealne kruche ciasto do tarty – wskazówki
Ja lubię robić kruche ciasto z lekko miękkiego masła. Wtedy połączenie składników w gładkie i idealne ciasto jest bardzo szybkie. Do tego takie ciasto łatwiej się wałkuje i lepiej się nim wylepia formę. Za to po wylepieniu ciastem formy chowam ją do lodówki na przynajmniej godzinę, tak aby ciasto porządnie się schłodziło. To zapewni, że ciasto na tartę ładnie się upiecze i nie będzie się kurczyć podczas pieczenia.
Paski ciasta do ułożenia kratki na wierzchu też są łatwiejsze w obsłudze, gdy ciasto jest lekko ogrzane i bardziej elastyczne. Wtedy mniej się rwie na kawałki i łatwiej ułożyć ładną kratkę na wierzchu ciasta.
Ile kalorii ma migdałowa tarta z brzoskwiniami?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g tarty. Jeśli podzielisz ciasto na 12 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał nieco więcej kalorii – a dokładnie – 367 kcal (węglowodany – 40 g, białka – 8 g, tłuszcz – 19 g). Jak na użycie masła i migdałów, które należą do kalorycznych składników, to i tak bardzo przyjazna kaloryczność ;) Tym bardziej więc nie widzę, żadnych przeciwskazań przed upieczeniem tego ciasta z brzoskwiniami :)
Jak przechowywać tartę z brzoskwiniami?
Jeśli tarty nie zjecie pierwszego dnia, to najlepiej przechowywać ją w lodówce. Wtedy przed podaniem wyjmijcie ją z lodówki z pół godziny wcześniej, tak aby ciasto się ogrzało. Ciasto na blacie dobrze jest przykryć kloszem lub przykrywką, tak aby nie obsychało.
Jeśli lubisz takie pyszne kruche tarty to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkie tarty pieczone z różnymi nadzieniami. Gorąco również zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy znajdziesz w bardzo łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na ciasta z brzoskwiniami
Jeśli uwielbiasz brzoskwinie, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy na słodkie wypieki z tymi pysznymi owocami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta frangipane z brzoskwiniami przepis
Dziś u mnie tarta frangipane, czyli krucha ciasta wypełniona kremem migdałowym. Dodatkowo dla pysznego i świeżego smaku dodałam do niej pokrojone w plasterki świeże brzoskwinie ciasteczkowe, które dodały tarcie pysznego i letniego smaku. Zobacz mój przepis na idealne kruche ciasto do tarty oraz sprawdź jak zrobić migdałowy krem frangipane. Mój przepis ze zdjęciami z przygotowania oraz krótkim filmem, na którym pokazuję jak przygotowuję to ciasto sprawią, że taka letnia tarta z brzoskwiniami uda się każdemu! Spróbuj koniecznie!