Rolada owocowy ogród

Przepis na szpinakową roladę z kremem i owocami
Dziś u mnie wyjątkowa i bardzo wiosenna rolada owocowy ogród. Ta szpinakowa rolada na słodko ma nie tylko efektowny wygląd, ale i wyjątkowy smak! Delikatne, wilgotne ciasto o pięknym, zielonym kolorze idealnie komponuje się z puszystym kremem śmietankowym i soczystymi owocami. Lekka, świeża i zaskakująco pyszna – spróbuj, a pokochasz ją od pierwszego kęsa!
Spis treści

Rolada owocowy ogród przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe i pyszne wiosenne ciasto idealne na różne okazje, to koniecznie przygotuj taką szpinakową roladę!

Szpinakowa rolada owocowy ogród przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm. lub nieco większa
Składniki
składniki na szpinakowe ciasto do roladay
- 150 g szpinaku
- 4 jajka (rozmiar L)
- 120 ml oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g mąki pszennej (1⅔ szklanki)
- 150 g cukru (¾ szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na nadzienie do rolady
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku – użyłam dwie czubate)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- ok 200-250 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny)
Instrukcja
Jak zrobić roladę szpinakową krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Jeśli masz mrożony szpinak, to go rozmroź i lekko odsącz z nadmiaru wody.150 g szpinaku
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Włącz piekarnik na grzanie – 170℃ (termoobieg) lub 180 ℃ (tryb góra/dół).
Krok 2 – przygotowanie zielonego ciasta ze szpinakiem
- Do szpinaku dodaj olej i sok z cytryny.120 ml oleju, 2 łyżki soku z cytryny
- Wbij jajka i zmiksuj wszystko razem (np. blenderem) na gładką masę bez większych kawałków liści.4 jajka
- Mąkę zmieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia.250 g mąki pszennej, 150 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wlej zmiksowane mokre składniki.
- Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz ciasto przez około 15 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone przed wyjęciem go z piekarnika.
Krok 3 – zwijanie ciasta
- Jeszcze gorące ciasto szpinakowe ułóż na blacie razem z papierem do pieczenia.
- Ostrym nożem zetnij lekko z wiechu bardzie wystające (mocniej wyrośnięte) kawałki i przełóż je do miseczki.
- Ułóż na blacie ściereczkę kuchenną, ułóż na niej ciasto do góry nogami – tak aby spód ciasta z papierem do pieczenia był u góry.
- Ostrożniej oderwij papier od ciasta.
- Od razu delikatnie zwiń ciasto (wzdłuż dłuższego boku) zawijając je razem ze ściereczką.
- Zostaw tak ciasto do zupełnego wystygnięcia.
Krok 3 – przygotowanie kremu do rolady
- Serek mascarpone przełóż do większej miski, dodaj cukier puder (na razie 2 łyżki) i skórkę startą z cytryny – zmiksuj to razem do połączenia.250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka skórki z cytryny
- Wlej powoli zimną kremówkę i miksuj razem aż otrzymasz gęsty i stabilny krem.250 ml śmietany kremówki
- Możesz teraz sprawdzić smak kremu i jeśli potrzebujesz lekko go dosłodzić cukrem pudrem.
Krok 4 – zwijanie rolady
- Ostrożnie rozwiń ciasto na roladę ze ściereczki – nie przejmuj się jeśli lekko popęka.
- Posmaruj całą powierzchnię ciasta kremem (odłóż go trochę do dekoracji).
- Jeśli masz większe owoce – jak truskawki, to pokrój je na mniejsze kawałki.ok 200-250 g owoców
- Posyp owocami wierzch kremu.
- Ostrożnie zwiń roladę w rulon.
- Posmaruj wierzch rolady odłożonym kremem.
- Odcięte kawałki ciasta zmiksuj albo bardzo drobno rozkrusz.
- Posyp okruszkami krem na wierzchu rolady.
- Na koniec możesz jeszcze ją dodatkowo udekorować świeżymi owocami.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Szpinakowa rolada z truskawkami i mascarpone – uwagi
Moja rodzina (a szczególnie moja córka) uwielbia ciasto leśny mech. A że prowadzę blog z przepisami i ciągle szukam nowych pomysłów i inspiracji to ostatnio przygotowałam na taką wariację leśnego mchu w postaci rolady. Mamy tutaj przepięknie zielone, delikatnie słodkie (i zupełnie nie szpinakowe w smaku) ciasto, które zawinęłam z lekkim kremem mascarpone i świeżymi owocami. Pokrojone w kostkę truskawki dodały roladzie wyjątkowego wyglądu i smaku. Taka zielona rolada, to idealne ciasto na wiosnę i Wielkanoc! Spróbuj koniecznie!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania szpinakowej rolady?
Aby zrobić taką zieloną roladę ze szpinaku będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- szpinak – ja użyłam rozdrobniony mrożony szpinak, który wcześniej rozmroziłam. Taki szpinak będzie najlepszy, bo szybko i bardzo łatwo się zmiksuje i nie pozostawi większych kawałków liści. Możesz oczywiście użyć również świeże liście szpinaku, to bardzo dobrze je zmiksuj z olejem, jajkami i sokiem z cytryny.
- olej – u mnie to olej rzepakowy, ale możesz użyć dowolny olej i delikatnym smaku
- serek mascarpone – to włoski kremowy serek, który dostaniesz bez problemu w każdej Biedronce, Lidlu czy innych dyskontach i większych marketach, jeśli nie możesz go nigdzie dostać, to zrezygnuj z niego i zrób krem z samej śmietany kremówki – wtedy użyj jej 500 ml.
- śmietana kremówka – u mnie to 30% śmietanka – użyłam z Biedronki, możesz też użyć śmietankę 36%, krem będzie z nią gęstszy i jeszcze bardziej stabilny
- owoce – polecam świeże owoce takie jak truskawki, czy maliny – owoce w czerwonym kolorze będą bardzo ładnie kontrastowały z zielonym ciastem i jasnym kremem, jeśli nie masz świeżych owoców, to możesz użyć frużelinę owocową albo konfiturę
Jak zmiksować szpinak na roladę?
Ja najbardziej polecam przełożyć szpinak i mokre składniki do blendera kielichowego – możesz też użyć blender do smoothie – jeśli masz. Jeśli twój blender jest mały, to możesz zmiksować sam szpinak z olejem i sokiem z cytryny i dopiero po zmiksowaniu dodać do nich jajka i dokładnie wymieszać. Możesz też użyć taki ręczny blender albo malakser.
Jak przechowywać szpinakową roladę z truskawkami?
Szpinakowa rolada leśny mech po przygotowaniu w zasadzie może być podana od razu, ale jeśli masz czas, to polecam schowanie jej do lodówki na kilka godzin. Tak aby smaki „się przegryzły” i ciasto stało się bardziej stabilne. Jeśli rolada nie zostanie od razu zjedzona, to przechowuj ją w lodówce, tak aby jak najdłużej zachowała świeżość.
Mam nadzieję, że taka zielona rolada owocowy ogród zagości również na twoim stole :) Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)
Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy – a możesz je tam łatwo sobie zapisać na później.
Polecane przepisy na ciasta ze szpinakiem
Jeśli lubisz szpinak i nie boisz się dodawać go również do swoich słodkich wypieków, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szpinakowa rolada leśny mech przepis
Przygotuj dziś ze mną wyjątkową i przepięknie zieloną roladę. Ta rolada jest wyjątkowa, bo jej zielone ciasto swój kolor zawdzięcza dodanemu do niego szpinakowi. Zmiksowany szpinak w cieście dodaje mu przepiękny kolor, a jednocześnie nie wpływa na jego smak! Ciasto zwinięte z puszystym kremem mascarpone i śmietaną kremówką prezentuje się wyjątkowo pięknie z zatopionymi w nim czerwonymi kawałkami pokrojonymi w kostkę świeżymi truskawkami. Taka rolada leśny mech nie tylko prezentuje się nieziemsko ale również smakuje rewelacyjnie. Koniecznie zobacz mój dokładnie opisany przepis krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań, a także obejrzyj krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić roladę leśny mech z truskawami i przygotuj to ciasto na nadchodzącą Wielkanoc lub po prostu na weekendowy deser.