Rolada owocowy ogród

Zaktualizowany: 2025 23 kwietnia
zielona rolada owocowa z kremem śmietankowym i truskawkami

Przepis na szpinakową roladę z kremem i owocami

Dziś u mnie wyjątkowa i bardzo wiosenna rolada owocowy ogród. Ta szpinakowa rolada na słodko ma nie tylko efektowny wygląd, ale i wyjątkowy smak! Delikatne, wilgotne ciasto o pięknym, zielonym kolorze idealnie komponuje się z puszystym kremem śmietankowym i soczystymi owocami. Lekka, świeża i zaskakująco pyszna – spróbuj, a pokochasz ją od pierwszego kęsa!

zielone ciasto ze szpinaku z truskawkami, borówkami i kremem śmietankowym

Rolada owocowy ogród przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe i pyszne wiosenne ciasto idealne na różne okazje, to koniecznie przygotuj taką szpinakową roladę!

zielona rolada leśny mech zawijana z kremem śmietankowym i świeżymi truskawkami

Szpinakowa rolada owocowy ogród przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną, zieloną roladę z kremem śmietankowym i świeżymi owocami, która zachwyci wszystkich.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 15 minuty
2 godziny
Łączny czas 2 godziny 55 minuty
Porcje 15
Kalorie 307 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm. lub nieco większa
Składniki

składniki na szpinakowe ciasto do roladay

składniki na nadzienie do rolady

Instrukcja
 

Jak zrobić roladę szpinakową krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Jeśli masz mrożony szpinak, to go rozmroź i lekko odsącz z nadmiaru wody.
      150 g szpinaku
    • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
    • Włącz piekarnik na grzanie – 170℃ (termoobieg) lub 180 ℃ (tryb góra/dół).

    Krok 2 – przygotowanie zielonego ciasta ze szpinakiem

    • Do szpinaku dodaj olej i sok z cytryny.
      120 ml oleju, 2 łyżki soku z cytryny
      dodawanie soku z cytryny do szpinaku przed jego zmiksowaniem
    • Wbij jajka i zmiksuj wszystko razem (np. blenderem) na gładką masę bez większych kawałków liści.
      4 jajka
      dodawanie jajek do ciasta ze szpinakiem
    • Mąkę zmieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia.
      250 g mąki pszennej, 150 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      mieszanie suchych składników na roladę szpinakową
    • Wlej zmiksowane mokre składniki.
      dodawanie zmiksowanych mokrych składników ze szpinakiem do miski z suchymi składnikami na ciasto
    • Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
      mieszanie ciasta ze szpinakiem
    • Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
      wykładanie ciasta ze szpinakiem do dużej formy do pieczenia
    • Piecz ciasto przez około 15 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone przed wyjęciem go z piekarnika.

    Krok 3 – zwijanie ciasta

    • Jeszcze gorące ciasto szpinakowe ułóż na blacie razem z papierem do pieczenia.
    • Ostrym nożem zetnij lekko z wiechu bardzie wystające (mocniej wyrośnięte) kawałki i przełóż je do miseczki.
      odcinanie kawałków ciasta ze szpinakiem do jego pokruszenia
    • Ułóż na blacie ściereczkę kuchenną, ułóż na niej ciasto do góry nogami – tak aby spód ciasta z papierem do pieczenia był u góry.
    • Ostrożniej oderwij papier od ciasta.
      odrywanie papieru do pieczenia z upieczonego ciasta ze szpinakiem
    • Od razu delikatnie zwiń ciasto (wzdłuż dłuższego boku) zawijając je razem ze ściereczką.
      zawijanie gorącego ciasta szpinakowego do rolady
    • Zostaw tak ciasto do zupełnego wystygnięcia.

    Krok 3 – przygotowanie kremu do rolady

    • Serek mascarpone przełóż do większej miski, dodaj cukier puder (na razie 2 łyżki) i skórkę startą z cytryny – zmiksuj to razem do połączenia.
      250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka skórki z cytryny
      miksowanie serka mascarpone ze skórką z cytryny i cukrem pudrem
    • Wlej powoli zimną kremówkę i miksuj razem aż otrzymasz gęsty i stabilny krem.
      250 ml śmietany kremówki
      przygotowanie kremu mascarpone do rolady leśny mech
    • Możesz teraz sprawdzić smak kremu i jeśli potrzebujesz lekko go dosłodzić cukrem pudrem.

    Krok 4 – zwijanie rolady

    • Ostrożnie rozwiń ciasto na roladę ze ściereczki – nie przejmuj się jeśli lekko popęka.
      rozwijanie ostudzonego ciasta szpinakowego na roladę
    • Posmaruj całą powierzchnię ciasta kremem (odłóż go trochę do dekoracji).
    • Jeśli masz większe owoce – jak truskawki, to pokrój je na mniejsze kawałki.
      ok 200-250 g owoców
    • Posyp owocami wierzch kremu.
      wykładanie na ciasto szpinakowe do rolady kremu mascarpone i pokrojonych owoców
    • Ostrożnie zwiń roladę w rulon.
      zwijanie szpinakowej rolady z kremem i owocami
    • Posmaruj wierzch rolady odłożonym kremem.
      smarowanie rolady leśny mech kremem mascarpone
    • Odcięte kawałki ciasta zmiksuj albo bardzo drobno rozkrusz.
      pokruszone kawałki ciasta szpinakowego
    • Posyp okruszkami krem na wierzchu rolady.
      posypywanie rolady leśny mech pokruszonym ciastem szpinakowym
    • Na koniec możesz jeszcze ją dodatkowo udekorować świeżymi owocami.
      dekorowanie zielonej rolady szpinakowej świeżymi truskawkami
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, lub wskazówki do ciasta. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 307kcalWeglowodany: 28gBiałko: 5gTłuszcz: 20g
    Słowo kluczowe ciasto ze szpinaku, rolada z truskawkami, rolada ze szpinakiem
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    zielona rolada z ciasta ze szpinakiem zawijana z kremem śmietankowym z serkiem mascarpone oraz pokrojonymi truskawkami i borówkami

    Szpinakowa rolada z truskawkami i mascarpone – uwagi

    Moja rodzina (a szczególnie moja córka) uwielbia ciasto leśny mech. A że prowadzę blog z przepisami i ciągle szukam nowych pomysłów i inspiracji to ostatnio przygotowałam na taką wariację leśnego mchu w postaci rolady. Mamy tutaj przepięknie zielone, delikatnie słodkie (i zupełnie nie szpinakowe w smaku) ciasto, które zawinęłam z lekkim kremem mascarpone i świeżymi owocami. Pokrojone w kostkę truskawki dodały roladzie wyjątkowego wyglądu i smaku. Taka zielona rolada, to idealne ciasto na wiosnę i Wielkanoc! Spróbuj koniecznie!

    szpinakowa rolada leśny mech z kremem śmietankowym, truskawkami i borówkami

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania szpinakowej rolady?

    Aby zrobić taką zieloną roladę ze szpinaku będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • szpinak – ja użyłam rozdrobniony mrożony szpinak, który wcześniej rozmroziłam. Taki szpinak będzie najlepszy, bo szybko i bardzo łatwo się zmiksuje i nie pozostawi większych kawałków liści. Możesz oczywiście użyć również świeże liście szpinaku, to bardzo dobrze je zmiksuj z olejem, jajkami i sokiem z cytryny.
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, ale możesz użyć dowolny olej i delikatnym smaku
    • serek mascarpone – to włoski kremowy serek, który dostaniesz bez problemu w każdej Biedronce, Lidlu czy innych dyskontach i większych marketach, jeśli nie możesz go nigdzie dostać, to zrezygnuj z niego i zrób krem z samej śmietany kremówki – wtedy użyj jej 500 ml.
    • śmietana kremówka – u mnie to 30% śmietanka – użyłam z Biedronki, możesz też użyć śmietankę 36%, krem będzie z nią gęstszy i jeszcze bardziej stabilny
    • owoce – polecam świeże owoce takie jak truskawki, czy maliny – owoce w czerwonym kolorze będą bardzo ładnie kontrastowały z zielonym ciastem i jasnym kremem, jeśli nie masz świeżych owoców, to możesz użyć frużelinę owocową albo konfiturę
    rolada owocowy ogród udekorowana pokruszonym zielonym ciastem i plasterkami świeżych truskawek

    Jak zmiksować szpinak na roladę?

    Ja najbardziej polecam przełożyć szpinak i mokre składniki do blendera kielichowego – możesz też użyć blender do smoothie – jeśli masz. Jeśli twój blender jest mały, to możesz zmiksować sam szpinak z olejem i sokiem z cytryny i dopiero po zmiksowaniu dodać do nich jajka i dokładnie wymieszać. Możesz też użyć taki ręczny blender albo malakser.

    widok na ukrojony kawałek zielonej rolady ze szpinakiem kremem i truskawkami

    Jak przechowywać szpinakową roladę z truskawkami?

    Szpinakowa rolada leśny mech po przygotowaniu w zasadzie może być podana od razu, ale jeśli masz czas, to polecam schowanie jej do lodówki na kilka godzin. Tak aby smaki „się przegryzły” i ciasto stało się bardziej stabilne. Jeśli rolada nie zostanie od razu zjedzona, to przechowuj ją w lodówce, tak aby jak najdłużej zachowała świeżość.

    Mam nadzieję, że taka zielona rolada owocowy ogród zagości również na twoim stole :) Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)

    Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy – a możesz je tam łatwo sobie zapisać na później.

    spinach moss cake roll cake with strawberries and blueberries

    Polecane przepisy na ciasta ze szpinakiem

    Jeśli lubisz szpinak i nie boisz się dodawać go również do swoich słodkich wypieków, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 25 kwietnia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Szpinakowa rolada leśny mech przepis

    Przygotuj dziś ze mną wyjątkową i przepięknie zieloną roladę. Ta rolada jest wyjątkowa, bo jej zielone ciasto swój kolor zawdzięcza dodanemu do niego szpinakowi. Zmiksowany szpinak w cieście dodaje mu przepiękny kolor, a jednocześnie nie wpływa na jego smak! Ciasto zwinięte z puszystym kremem mascarpone i śmietaną kremówką prezentuje się wyjątkowo pięknie z zatopionymi w nim czerwonymi kawałkami pokrojonymi w kostkę świeżymi truskawkami. Taka rolada leśny mech nie tylko prezentuje się nieziemsko ale również smakuje rewelacyjnie. Koniecznie zobacz mój dokładnie opisany przepis krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań, a także obejrzyj krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić roladę leśny mech z truskawami i przygotuj to ciasto na nadchodzącą Wielkanoc lub po prostu na weekendowy deser.