Serek lebneh
Przepis na domowy serek lebneh
Domowy serek lebneh to pyszna i zdrowa przekąska, przygotowana z jogurtu naturalnego. Ta kremowa i lekka alternatywa dla tradycyjnych twarożków jest idealna do smarowania na pieczywie lub dodawania do sałatek i dipów. Aby uzyskać lebneh, wystarczy przez kilka godzin odsączyć jogurt. I tyle! Przed zjedzeniem dodajcie do niego ulubione przyprawy, albo trochę miodu jeśli chcecie go zjeść bardziej na słodko.
Spis treści
Kremowy serek lebneh przepis krok po kroku
Już dziś przygotujcie pyszny aksamitny i kremowy lebneh i zjedzcie go na śniadanie, albo w ciągu dnia. Samo przygotowanie jest niezmiernie proste, więc spróbujcie koniecznie!
Serek lebneh przepis krok po kroku
Składniki
składniki na serek lebneh
- 1-2 opakowania jogurtu naturalnego ((im gęsty tym więcej wyjdzie serka) duże )
- przyprawy ( do smaku – sól, pieprz, zioła)
- miód (opcjonalnie – do wersji na słodko)
- świeże warzywa ( lub świeże owoce do podania)
Instrukcja
Jak zrobić serek lebneh w domu
- Gęste sitko nałóż na miskę.
- Wyłóż je złożoną gazą albo pieluchą tetrową.
- Do tak przygotowanego sitka przełóż jogurt naturalny.1-2 opakowania jogurtu naturalnego
- Wstaw miskę z sitkiem do lodówki na kilkanaście godzin lub na kilka dni – zależy jak gęsty chcesz otrzymać serek.
- Serek możesz podać z miodem i świeżymi owocami albo doprawić solą, pieprzem i ziołami i zjeść go na kanapce razem z warzywami.miód, świeże warzywa, przyprawy
Prywatne
Składniki Odżywcze
Jogurtowy lebneh – uwagi
Serek lebneh to lekki serek jogurtowy, zwany również serkiem libańskim.
Jego przygotowanie jest niezwykle proste i od was wymaga w zasadzie tylko czasu.
Wasze zadanie to kupno jogurtu naturalnego i wyłożenie go na sitko wyłożone złożoną gazą lub pieluchą tetrową.
Potem już tylko czekamy :D
Od tego jak długo jogurt sobie odcieka na sitku zależy jak gęsty będzie serek.
Jeśli użyjecie do „produkcji” jogurtu greckiego szybciej powstanie wam lebneh, bo jogurt grecki już ma w sobie mało wody.
Ja odsączałam właśnie jogurt grecki i po nocy w lodówce rano miałam pyszny gęsty serek. Można do niego dodać teraz przyprawy – sól, pieprz, zioła i zjeść go z warzywami i tostem, albo tak jak ja dodać do niego trochę miodu i zjeść ze świeżymi owocami :)
Jeśli taki jogurt zostawicie na sitku na dwa dni, to potem będzie on tak gęsty, że będzie się nadawał na sernik :)
Rzadsze jogurty naturalne mają w sobie dużo wody, więc po odcieknięciu wyjdzie wam mniej serka – wtedy proponuję zrobienie go od razu z dwóch dużych jogurtów :)
Możecie również spróbować zrobić sobie domowy twarożek – do niego będziecie potrzebować mleka – najlepiej takiego od krowy, ale robiłam też go na świeżym mleku 3,2 % ze sklepu :)
Polecane przepisy na zdrowe przekąski
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i zdrowe przekąski świetne o każdej porze dnia. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Domowy serek lebneh
Przepis na lekki lebneh z jogurtów naturalnych lub greckich, to popularny serek libański. Ten lekki serek z jogurtów idealnie nadaje się jako smarowidło na kanapki albo możecie podać go na słodko z owocami i miodem. Taki domowy serek jest bardzo prosty do przygotowania, wymaga jedynie czasu na odciekanie jogurtu. Użyjcie gęstego jogurtu greckiego, aby serek był wcześniej gotowy.
Libański serek z jogurtu
Taki serek możesz przygotować przez noc i zjeść rano na zdrowe śniadanie. Serek lebneh możesz przygotować w wersji wytrwanej - z solą i ziołami, albo w wersji na słodko z miodem albo innym słodzidłem i owocami. Koniecznie wypróbuj mój przepis na serek jogurtowy!
Spróbuj również innych moich przepisów na pyszne śniadanie - polecam ci moje przepisy na placuszki, najlepsze naleśniki i chrupiące gofry.