Sernik makowa zebra

Zaktualizowany: 2025 18 grudnia
przepis na prosty świąteczny sernik makowa zebra z makiem i białą czekoladą

Sernik makowa zebra – prosty i efektowny sernik z makiem i białą czekoladą

Jest coś magicznego w deserach, które wyglądają spektakularnie, a wcale nie wymagają zaawansowanych cukierniczych umiejętności. Sernik makowa zebra to idealny przykład: prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowny. Połączenie kremowej masy serowej, aromatycznego maku i słodkiej białej czekolady tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego spojrzenia – i kęsa. Jeśli szukasz pomysłu na świąteczny sernik, który zrobi wrażenie na gościach, ten sernik z makiem i białą czekoladą zdecydowanie warto wypróbować. Idealny na Boże Narodzenie, ale tak dobry, że będzie kusił przez cały rok!

sernik z makiem i skórką pomarańczową

Sernik z makiem i białą czekoladą przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz połączenie sernika i makowca, to koniecznie w tym roku przygotuj ten efektowny i przepyszny sernik z makiem i białą czekoladą.

przepis na bożonarodzeniowy sernik z makiem i białą czekoladą

Sernik makowa zebra przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na sernik z makiem i białą czekoladą w wersji zebra – prosty, kremowy i bardzo efektowny.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 50 minuty
Rodzaj Ciasta
Porcje 12
Kalorie 261 kcal
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 24 cm.
Składniki

składniki na spód do sernika

  • ok 150 g kruchych ciastek (korzennych)
  • ok 50 g masła (rozpuszczonego)

składniki na sernik zebra

składniki na wierzch sernika

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik makowa zebra krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Włącz piekarnik na grzanie do 160℃ (w trybie góra/dół!), na dole piekarnika postaw żaroodporne naczynie napełnione wodą.
    • Podgrzej śmietankę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę – wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
      200 g białej czekolady, 100 ml śmietany kremówki
      rozpuszczanie białej czekolady w gorącej kremówce
    • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
      przygotowana forma do pieczenia sernika zebry

    Krok 2 – przygotowanie spodu do sernika

    • Ciastka pokrusz lub zmiksuj na drobny proszek. Dodaj do nich masło i wymieszaj.
      ok 150 g kruchych ciastek, ok 50 g masła
    • Wylep ciastkami dno przygotowanej formy.
      wylepianie formy do pieczenia pokruszonymi ciastkami z masłem

    Krok 3 – przygotowanie sernika z makiem

    • Do dużej misy przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka, budyń i aromat (jeśli używasz) – zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.
      1 kg twarogu na serniki, 4 jajka, 50 g cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, aromat
      składniki na sernik zebra z makiem
    • Dodaj do misy przestudzoną czekoladę z kremówką i krótko zmiksuj.
      dodawanie przestudzonej czekolady do masy sernikowej
    • Do drugiej miski odłóż około 1/3 masy twarogowej i wsyp do niej mielony mak – wymieszaj.
      90 g maku mielonego
      dodawanie maku do masy sernikowej

    Krok 3 – nakładanie sernika z makiem

    • Na spód w formie wylej część zwykłej masy sernikowej.
    • Na środek masy sernikowej nałóż część masy z makiem.
    • Nalewaj na przemian dwa rodzaje sernika, aż je zużyjesz.
      nakładanie warstw sernika zebry do formy do pieczenia

    Krok 4 – pieczenie sernika zebry

    • Formę z sernikiem ustaw na kratce mniej więcej na środku piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
    • Po tym czasie wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika – ostudź tak sernik.

    Krok 5 – przygotowanie polewy na sernik

    • Podgrzej śmietankę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę – wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
      100 g białej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
    • Posmaruj polewą przestudzony sernik.
      smarowanie sernika zebry polewą z białej czekolady
    • Na koniec udekoruj go – np. skórką pomarańczową i makiem.
      skórka pomarańczowa, mak
    • Sernik możesz też schłodzić w lodówce przed jego podaniem.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania przepisu. 
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 261kcalWeglowodany: 21gBiałko: 9gTłuszcz: 16g
    Słowo kluczowe sernik z makiem i białą czekoladą, sernikomakowiec z białą czekoladą
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    poppy seed white chocolaste cheesecake for chrimstmas

    Dlaczego warto przygotować sernik makowa zebra?

    Muszę przyznać, że ten sernik piekłam ostatnio trzy razy, a to dlatego, że ciągle nie byłam zadowolona z końcowego efektu. Sernik z makiem wychodził przepyszny, ale paski zebry zostawiały wiele do życzenia. W końcu – metodą prób i błędów doszłam do tego serniczka. Musisz przyznać, że paski z masy makowej wyglądają bardzo efektownie w tym serniku. A do tego sam sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Połączenie twarogu na serniki, maku i białej czekolady sprawia, że to sernik idealny na Boże Narodzenie, ale także na różne rodzinne uroczystości. Koniecznie zapisz sobie ten przepis (chociażby na instagramie, albo na Pinterest) i upiecz go dla swoich bliskich.

    świąteczny seromakowiec z białą czekoladą i korzenn

    Składniki niezbędne do przygotowania sernika zebry z makiem

    Aby przygotować ten prosty sernik z makiem potrzebujesz w zasadzie dziewięciu podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • twaróg – za każdym razem gdy piekłam ten sernik korzystałam z innego twarogu (raz był twaróg Łaciaty, potem Piątnica i na koniec Pilos) i muszę przyznać, że w tym przypadku najlepiej się mi sprawdził twaróg na serniki Pilos z Lidla, więc możesz go użyć bez wyrzutów sumienia.
    • biała czekolada – do sernika potrzebujesz w sumie 300 g białej czekolady (jeśli robisz też polewę czekoladową), najbardziej polecam tu białą czekoladę z Lidla (Fin Carre), jeśli używasz innej, to sprawdź koniecznie jej gramaturę, bo producenci często zaniżają wagę opakować i sprzedają czekoladę po 90, a nawet 80 g
    • śmietanka kremówka – u mnie to śmietanka 30% UHT z kartonika
    • ciastka korzenne – użyłam ciastka Speculoos z Lidla, możesz też użyć kruche pierniczki, albo zwykle herbatniki
    • mak – potrzebujesz tu mak mielony – możesz go dostać już zmielony w każdym sklepie – w Lidlu i Biedronce także, jeśli masz zwykły mak, to musisz go najpierw ugotować, a po ostudzeniu odsączyć porządnie i zmielić trzy razy w maszynce do mielenia
    • budyń – użyłam budyń waniliowy bez cukru, jeśli masz budyń z cukrem, to możesz rozważyć zrezygnowanie z dodawania zwykłego cukru do sernika, szczególnie jeśli wolisz mniej słodkie ciasta
    świąteczny sernik z makiem i białą czekoladą

    Jak nakładać sernik, aby utworzyć wzór zebry?

    Aby na seromakowcu wyszedł ładny wzorek zebry najlepiej nakładać obydwie masy na zmianę. Ja je nakładałam dużą chochlą od zupy oraz dużą łyżką. Białej masy dawałam trochę więcej na warstwę lekko ją rozprowadzając. Masę makową starałam się nakładać bardziej na środku zwykłej masy twarogowej i wtedy delikatnie ją rozlewać na boki. Nie musisz mas nakładać aż po same brzegi – ona sama się pod wpływem ciężaru rozpłynie do samych brzegów formy. Mi w sumie wyszły trzy warstwy masy makowej i cztery masy białej. Nakładanie zaczęłam od białej masy i zakończyłam białą masą.

    przepis na sernik zebra z białą czekoladą i makiem

    Jak upiec sernik makowa zebra aby nie popękał?

    Pieczenie sernika, tak aby nie popękał i był ładny po upieczeniu to czasami niezła sztuka. Ja się tu zawsze trzymam moich sprawdzonych sposobów.

    • po pierwsze – masę na sernik miksuję bardzo krótko, aby się za mocno nie napuszyła i aby nie wprowadzić do niej za dużo powietrza
    • po drugie – piekę w niżej temperaturze za to dłużej – zwykle piekę w temperaturze 150 lub 160 stopni i przez około 1,5 godziny
    • po trzecie – tryb pieczenia sernika – zawsze piekę sernik w trybie góra/ dół, a nie na termoobiegu!
    • po czwarte – pieczenie w kąpieli wodnej – pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie, jak nie mam na to czasu, albo nie chce mi się bawić z owijaniem formy do pieczenia folią aluminiową, to na dnie piekarnika stawiam naczynie z wodą, podczas pieczenia woda paruje i sprawia, że sernik lepiej się piecze
    • po piąte – po upieczeniu nie wyciągam od razu sernika z piekarnika, tylko wyłączam piekarnik, uchylam lekko drzwiczki i tak zostawiam sernik jeszcze na około godzinę, aby bardziej naturalnie i delikatnie obniżył swoją temperaturę. Dopiero wtedy go chowam do lodówki do schłodzenia.
    sernik z makiem i białą czekoladą na boże narodzenie prosty przepis krok po kroku

    Jak udekorować świąteczny sernik z makiem i białą czekoladą?

    Ja swój sernik z makiem udekorowałam bardzo prosto – posypałam przy brzegach kandyzowaną skórką pomarańczową i delikatnie posypałam mielonym makiem. Jeśli nie masz skórki, albo za nią nie przepadasz, to możesz brzegi ciasta posypać pokruszonymi ciastkami korzennymi. Możesz też ułożyć nieduże pierniczki, albo czekoladowe i cukrowe ozdoby świąteczne. Pięknie też będzie wyglądała dekoracja ze świeżej żurawiny i cząsteczek mandarynki. Wszelkie dekoracje kojarzące się ze świętami na pewno się sprawdzą!

    prosty przepis na sernik z makiem na boże narodzenie

    Jak przechowywać sernik zebrę z makiem?

    Sernik zebra z makiem najlepiej trzymać w lodówce. Taki schłodzony sernik smakuje zawsze lepiej! Oczywiście sernik może też spokojnie postać kilka godzin na zewnątrz na świątecznym stole. Sernik możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    przepis na sernik makowa zebra z makiem i białą czekoladą

    Ile kcal ma sernik zebra z makiem?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g sernika z makiem (przy produktach, które ja użyłam), za to jeśli sernik podzielisz na 12 mniej więcej równych porcji, to każdy z nich będzie miał około 458 kcal (węglowodany – 36 g, białka – 16 g, tłuszcze – 28 g). Jeśli użyjesz inny (bardziej tłusty twaróg na serniki), to oczywiście kaloryczność ciasta się zmieni. Jeśli bardzo ci zależy na lekkim obniżeniu kaloryczności sernika, to możesz zrezygnować z przygotowania kruchego spodu oraz polewy z białej czekolady.

    seromak świąteczny na spodzie z korzennych ciastek prosty przepis krok po kroku

    Sernik makowa zebra – idealny deser na święta

    Mam nadzieję, że mój bardzo dokładnie opisany przepis na sernik z makiem i białą czekoladą zachęci cię do wypróbowania przepisu. Koniecznie zobacz mój krótki film instruktarzowy, gdzie pokazuję, jak ja robiłam swój sernik. Z moimi wskazówkami upieczenie idealnego świątecznego sernika jest w zasięgu każdego! Zapisz sobie ten przepis na później i podziel się nim z innymi. Zostaw też komentarz pod spodem!

    świąteczny seromakowiec na spodzie z korzennych ciasteczek

    Polecane przepisy na serniki

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe serniki o różnych smakach i przygotowane z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2025 19 grudnia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Świąteczny sernik z makiem przepis

    Szukasz pomysłu na wyjątkowy świąteczny sernik? Sernik makowa zebra to prosty, a jednocześnie bardzo efektowny sernik z makiem i białą czekoladą, który zachwyca smakiem i wyglądem. Przepis krok po kroku, wzbogacony o film instruktażowy oraz zdjęcia z przygotowań, dzięki którym z łatwością przygotujesz idealny deser na Boże Narodzenie i inne okazje.