Sernik makowa zebra

Sernik makowa zebra – prosty i efektowny sernik z makiem i białą czekoladą
Jest coś magicznego w deserach, które wyglądają spektakularnie, a wcale nie wymagają zaawansowanych cukierniczych umiejętności. Sernik makowa zebra to idealny przykład: prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowny. Połączenie kremowej masy serowej, aromatycznego maku i słodkiej białej czekolady tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego spojrzenia – i kęsa. Jeśli szukasz pomysłu na świąteczny sernik, który zrobi wrażenie na gościach, ten sernik z makiem i białą czekoladą zdecydowanie warto wypróbować. Idealny na Boże Narodzenie, ale tak dobry, że będzie kusił przez cały rok!
Spis treści
- Sernik z makiem i białą czekoladą przepis krok po kroku
- Dlaczego warto przygotować sernik makowa zebra?
- Składniki niezbędne do przygotowania sernika zebry z makiem
- Jak nakładać sernik, aby utworzyć wzór zebry?
- Jak upiec sernik makowa zebra aby nie popękał?
- Jak udekorować świąteczny sernik z makiem i białą czekoladą?
- Jak przechowywać sernik zebrę z makiem?
- Ile kcal ma sernik zebra z makiem?
- Sernik makowa zebra – idealny deser na święta
- Polecane przepisy na serniki

Sernik z makiem i białą czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz połączenie sernika i makowca, to koniecznie w tym roku przygotuj ten efektowny i przepyszny sernik z makiem i białą czekoladą.

Sernik makowa zebra przepis z filmem
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 24 cm.
Składniki
składniki na spód do sernika
- ok 150 g kruchych ciastek (korzennych)
- ok 50 g masła (rozpuszczonego)
składniki na sernik zebra
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 kg twarogu na serniki (z wiaderka)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 50 g cukru (¼ szklanki (lub do smaku) )
- 1 opakowanie budyniu waniliowego ((ok 40 g))
- 90 g maku mielonego (1 szklanka)
- aromat (opcjonalnie – ja dodałam trochę aromatu migdałowego)
składniki na wierzch sernika
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- skórka pomarańczowa (do dekoracji – opcjonalnie)
- mak (do dekoracji – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić sernik makowa zebra krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Włącz piekarnik na grzanie do 160℃ (w trybie góra/dół!), na dole piekarnika postaw żaroodporne naczynie napełnione wodą.
- Podgrzej śmietankę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę – wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do lekkiego ostudzenia.200 g białej czekolady, 100 ml śmietany kremówki
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
Krok 2 – przygotowanie spodu do sernika
- Ciastka pokrusz lub zmiksuj na drobny proszek. Dodaj do nich masło i wymieszaj.ok 150 g kruchych ciastek, ok 50 g masła
- Wylep ciastkami dno przygotowanej formy.
Krok 3 – przygotowanie sernika z makiem
- Do dużej misy przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka, budyń i aromat (jeśli używasz) – zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.1 kg twarogu na serniki, 4 jajka, 50 g cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, aromat
- Dodaj do misy przestudzoną czekoladę z kremówką i krótko zmiksuj.
- Do drugiej miski odłóż około 1/3 masy twarogowej i wsyp do niej mielony mak – wymieszaj.90 g maku mielonego
Krok 3 – nakładanie sernika z makiem
- Na spód w formie wylej część zwykłej masy sernikowej.
- Na środek masy sernikowej nałóż część masy z makiem.
- Nalewaj na przemian dwa rodzaje sernika, aż je zużyjesz.
Krok 4 – pieczenie sernika zebry
- Formę z sernikiem ustaw na kratce mniej więcej na środku piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika – ostudź tak sernik.
Krok 5 – przygotowanie polewy na sernik
- Podgrzej śmietankę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę – wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do lekkiego ostudzenia.100 g białej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
- Posmaruj polewą przestudzony sernik.
- Na koniec udekoruj go – np. skórką pomarańczową i makiem.skórka pomarańczowa, mak
- Sernik możesz też schłodzić w lodówce przed jego podaniem.
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze

Dlaczego warto przygotować sernik makowa zebra?
Muszę przyznać, że ten sernik piekłam ostatnio trzy razy, a to dlatego, że ciągle nie byłam zadowolona z końcowego efektu. Sernik z makiem wychodził przepyszny, ale paski zebry zostawiały wiele do życzenia. W końcu – metodą prób i błędów doszłam do tego serniczka. Musisz przyznać, że paski z masy makowej wyglądają bardzo efektownie w tym serniku. A do tego sam sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Połączenie twarogu na serniki, maku i białej czekolady sprawia, że to sernik idealny na Boże Narodzenie, ale także na różne rodzinne uroczystości. Koniecznie zapisz sobie ten przepis (chociażby na instagramie, albo na Pinterest) i upiecz go dla swoich bliskich.

Składniki niezbędne do przygotowania sernika zebry z makiem
Aby przygotować ten prosty sernik z makiem potrzebujesz w zasadzie dziewięciu podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- twaróg – za każdym razem gdy piekłam ten sernik korzystałam z innego twarogu (raz był twaróg Łaciaty, potem Piątnica i na koniec Pilos) i muszę przyznać, że w tym przypadku najlepiej się mi sprawdził twaróg na serniki Pilos z Lidla, więc możesz go użyć bez wyrzutów sumienia.
- biała czekolada – do sernika potrzebujesz w sumie 300 g białej czekolady (jeśli robisz też polewę czekoladową), najbardziej polecam tu białą czekoladę z Lidla (Fin Carre), jeśli używasz innej, to sprawdź koniecznie jej gramaturę, bo producenci często zaniżają wagę opakować i sprzedają czekoladę po 90, a nawet 80 g
- śmietanka kremówka – u mnie to śmietanka 30% UHT z kartonika
- ciastka korzenne – użyłam ciastka Speculoos z Lidla, możesz też użyć kruche pierniczki, albo zwykle herbatniki
- mak – potrzebujesz tu mak mielony – możesz go dostać już zmielony w każdym sklepie – w Lidlu i Biedronce także, jeśli masz zwykły mak, to musisz go najpierw ugotować, a po ostudzeniu odsączyć porządnie i zmielić trzy razy w maszynce do mielenia
- budyń – użyłam budyń waniliowy bez cukru, jeśli masz budyń z cukrem, to możesz rozważyć zrezygnowanie z dodawania zwykłego cukru do sernika, szczególnie jeśli wolisz mniej słodkie ciasta

Jak nakładać sernik, aby utworzyć wzór zebry?
Aby na seromakowcu wyszedł ładny wzorek zebry najlepiej nakładać obydwie masy na zmianę. Ja je nakładałam dużą chochlą od zupy oraz dużą łyżką. Białej masy dawałam trochę więcej na warstwę lekko ją rozprowadzając. Masę makową starałam się nakładać bardziej na środku zwykłej masy twarogowej i wtedy delikatnie ją rozlewać na boki. Nie musisz mas nakładać aż po same brzegi – ona sama się pod wpływem ciężaru rozpłynie do samych brzegów formy. Mi w sumie wyszły trzy warstwy masy makowej i cztery masy białej. Nakładanie zaczęłam od białej masy i zakończyłam białą masą.

Jak upiec sernik makowa zebra aby nie popękał?
Pieczenie sernika, tak aby nie popękał i był ładny po upieczeniu to czasami niezła sztuka. Ja się tu zawsze trzymam moich sprawdzonych sposobów.
- po pierwsze – masę na sernik miksuję bardzo krótko, aby się za mocno nie napuszyła i aby nie wprowadzić do niej za dużo powietrza
- po drugie – piekę w niżej temperaturze za to dłużej – zwykle piekę w temperaturze 150 lub 160 stopni i przez około 1,5 godziny
- po trzecie – tryb pieczenia sernika – zawsze piekę sernik w trybie góra/ dół, a nie na termoobiegu!
- po czwarte – pieczenie w kąpieli wodnej – pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie, jak nie mam na to czasu, albo nie chce mi się bawić z owijaniem formy do pieczenia folią aluminiową, to na dnie piekarnika stawiam naczynie z wodą, podczas pieczenia woda paruje i sprawia, że sernik lepiej się piecze
- po piąte – po upieczeniu nie wyciągam od razu sernika z piekarnika, tylko wyłączam piekarnik, uchylam lekko drzwiczki i tak zostawiam sernik jeszcze na około godzinę, aby bardziej naturalnie i delikatnie obniżył swoją temperaturę. Dopiero wtedy go chowam do lodówki do schłodzenia.

Jak udekorować świąteczny sernik z makiem i białą czekoladą?
Ja swój sernik z makiem udekorowałam bardzo prosto – posypałam przy brzegach kandyzowaną skórką pomarańczową i delikatnie posypałam mielonym makiem. Jeśli nie masz skórki, albo za nią nie przepadasz, to możesz brzegi ciasta posypać pokruszonymi ciastkami korzennymi. Możesz też ułożyć nieduże pierniczki, albo czekoladowe i cukrowe ozdoby świąteczne. Pięknie też będzie wyglądała dekoracja ze świeżej żurawiny i cząsteczek mandarynki. Wszelkie dekoracje kojarzące się ze świętami na pewno się sprawdzą!

Jak przechowywać sernik zebrę z makiem?
Sernik zebra z makiem najlepiej trzymać w lodówce. Taki schłodzony sernik smakuje zawsze lepiej! Oczywiście sernik może też spokojnie postać kilka godzin na zewnątrz na świątecznym stole. Sernik możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

Ile kcal ma sernik zebra z makiem?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g sernika z makiem (przy produktach, które ja użyłam), za to jeśli sernik podzielisz na 12 mniej więcej równych porcji, to każdy z nich będzie miał około 458 kcal (węglowodany – 36 g, białka – 16 g, tłuszcze – 28 g). Jeśli użyjesz inny (bardziej tłusty twaróg na serniki), to oczywiście kaloryczność ciasta się zmieni. Jeśli bardzo ci zależy na lekkim obniżeniu kaloryczności sernika, to możesz zrezygnować z przygotowania kruchego spodu oraz polewy z białej czekolady.

Sernik makowa zebra – idealny deser na święta
Mam nadzieję, że mój bardzo dokładnie opisany przepis na sernik z makiem i białą czekoladą zachęci cię do wypróbowania przepisu. Koniecznie zobacz mój krótki film instruktarzowy, gdzie pokazuję, jak ja robiłam swój sernik. Z moimi wskazówkami upieczenie idealnego świątecznego sernika jest w zasięgu każdego! Zapisz sobie ten przepis na później i podziel się nim z innymi. Zostaw też komentarz pod spodem!

Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe serniki o różnych smakach i przygotowane z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Świąteczny sernik z makiem przepis
Szukasz pomysłu na wyjątkowy świąteczny sernik? Sernik makowa zebra to prosty, a jednocześnie bardzo efektowny sernik z makiem i białą czekoladą, który zachwyca smakiem i wyglądem. Przepis krok po kroku, wzbogacony o film instruktażowy oraz zdjęcia z przygotowań, dzięki którym z łatwością przygotujesz idealny deser na Boże Narodzenie i inne okazje.











