Sernik z kruszonką

Zaktualizowany: 2025 3 lipca
zbliżenie na pojedynczy kawałek sernika z kruszonką

Przepis na prosty sernik z kruszonką na dużą blachę

Sernik z kruszonką to klasyka, która nigdy się nie nudzi! Ten prosty i smakowity sernik na dużą blachę zachwyca delikatnym wnętrzem i złocistą, chrupiącą kruszonką na wierzchu. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień do kawy, jak i na świąteczny stół. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis — jestem pewna, że na stałe zagości w Twoim domowym repertuarze wypieków!

sernik z kruszonką ułożony na desce do krojenia

Waniliowy sernik z kruszonką przepis krok po kroku

Jeśli lubisz serniki i proste, tradycyjne ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!

zbliżenie  na pokrojone kawałki sernika z kruszonką

Sernik z kruszonką film

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny, prosty i szybki sernik na kruchym spodzie pieczony z chrupiącą kruszonką na wierzchu.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 40 minuty
Łączny czas 2 godziny 10 minuty
Rodzaj Ciasta
Porcje 24
Kalorie 261 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na kruchy spód do sernika

składniki na sernik

składniki na kruszonkę

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik z kruszonką krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Rozgrzej piekarnik do 150℃ w trybie góra/dół.
    • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
      forma przygotowana do pieczenia sernika

    Krok 2 – przygotowanie kruchego ciasta na spód sernika

    • W misie umieść wszystkie składniki na ciasto – masło pokrój na mniejsze kawałki.
      250 g mąki pszennej, 150 g masła, 50 g cukru, 1 jajko
      składniki na kruchy spód do sernika
    • Zmiksuj lub zagnieć krótko ciasto, tak aby jeszcze zachowała formę kruszonki – było w grudkach.
      ciasto przygotowane na spód do sernika
    • Przesyp ciasto do przygotowanej formy i ugnieć je równą warstwą na całym spodzie.
      wylepienia formy do pieczenia kruchym ciastem
    • Schowaj formę z ciastem do lodówki na czas przygotowania sernika.

    Krok 3 – przygotowanie sernika waniliowego

    • Do dużej misy przełóż twaróg, dodaj jajka, obydwa cukry i proszek budyniowy – zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia składników.
      1 kg twarogu na serniki, 4 jajka, 200 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, ok 40 g budyniu waniliowego
      składniki na sernik w misie
    • Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
      120 ml jogurtu greckiego
      dodawanie jogurtu do masy na sernik
    • Przelej masę sernikową na schłodzony spód.
      wykładanie masy sernikowej na kruchy spód

    Krok 4 – przygotowanie kruszonki do sernika

    • Wszystkie składniki na kruszonkę krótko razem zmiksuj albo zagnieć. Ciasto ma być grudkowate i lekko sypkie.
      100 g masła, 150 g mąki pszennej, 60 g cukru
      przygotowana kruszonka do sernika
    • Posyp kruszonką wierzch sernika.
      posypywanie sernika kruszonką

    Krok 5 – pieczenie sernika z kruszonką

    • Formę z ciastem wstaw do piekarnia i piecz przez około godzinę i 30-40 minut.
    • Po upieczeniu sernik ostudź.
    • Możesz go dodatkowo schować do lodówki, aby się schłodził.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Podaję kaloryczność, przy produktach, które ja użyłam.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 261kcalWeglowodany: 29gBiałko: 10gTłuszcz: 12g
    Słowo kluczowe sernik na kruchym spodzie, sernik waniliowy, sernik z kruszonką i malinami
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    widok od góry na deskę z sześcioma kawałkami sernika z kruszonką i cukrem pudrem

    Sernik z kruszonką na dużą blachę – uwagi

    Ten sernik upiekłam na specjalną okazję. W tym roku – po roku przerwy w bieganiu (w związku z moją kontuzją) pobiegłam razem z mężem w górskim ultramaratonie – SGS – Supermaraton Gór Stołowych na dystansie 55 km. W biegu brałam udział ja, mój mąż oraz dwoje naszych kolegów. Upiekłam więc nam dużą blachę sernika z kruszonką na wierzchu. Wiadomo – węglowodany i białka to najlepsze składniki odżywcze dla biegacza ultra – zwłaszcza, gdy bieg jest po górach i wymaga dodatkowo sporo włażenia pod górkę. Sernik wspaniale smakował i świetnie dodawał nam wszystkim energii. Ale taki sernik to nie tylko będzie doskonały na biegi, ale również jako ciasto na grilla, ciasto świąteczne, albo po prostu jako deser do codziennej kawy. Spróbuj koniecznie!

    deska z ułożonymi na niej 6 kawałkami sernika z kruszonką i cukrem pudrem

    Jakie składniki są potrzebne do upieczenia sernika z kruszonką?

    Do upieczenia tego sernika będziesz w sumie potrzebować zaledwie sześć podstawowych składników, które albo już masz w domu, albo bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej podaję listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • twaróg – użyłam twaróg na serniki z wiaderka, mój sernik miał 124 kcal w 100 g i był względnie gęsty
    • jogurt grecki – dodałam do sernika pół szklanki gęstego jogurtu, możesz go zamienić na zwykły jogurt naturalny – ale wybierz taki gęsty, jeśli masz rzadki twaróg na serniki, to możesz zrezygnować zupełnie z dodawania jogurtu
    • masło – na kruchy spód do sernika i na kruszonkę będziesz potrzebować w sumie 250 g masła, ja użyłam tu masło extra 82%, ale możesz go opcjonalnie zamienić na mix masła, albo nawet na masło roślinne
    • cukier – w sumie do całego sernika będziesz potrzebować 310 g cukru
    • budyń – aby nadać sernikowi lekko waniliowy smak użyłam budyń waniliowy, ale jeśli nie masz takiego, to możesz użyć śmietankowy, za to możesz dodać odrobinę aromatu waniliowego, aby pokręcić smak sernika
    widok na pokrojone kawałki sernika widziane od boku

    Jak zrobić sernik z kruszonką i malinami?

    Masz ochotę na sernik z malinami, albo może na sernik z brzoskwiniami i kruszonką? Do tego sernika możesz dodać dowolne owoce – maliny, jabłka, brzoskwinie, wiśnie, czy też nawet ananasa. Pamiętaj tylko wtedy, że masę sernikową najlepiej zrobić z dobrego i tłustego twarogu – np. Piątnicy albo Mój Ulubiony. Przy rzadszych twarogach koniecznie zrezygnuj z jogurtu greckiego! Jeśli masa sernikowa będzie rzadka, to nie utrzyma ona ciężaru owoców i kruszonki i mogą one opaść podczas pieczenia na spód sernika!

    Dlatego nie przesadzaj też z ilością dodawanych owoców, tak aby nie obciążać mocno sernika. Jeśli nie masz pewności, czy masa utrzyma owoce, to możesz je wmieszać do sernika i na wierzchu ułożyć samą kruszonkę.

    taca z ułożonymi na niej kilkoma kawałkami sernika z kruszonką

    Jak zrobić sernik z kruszonką i lukrem waniliowym?

    Wolisz słodkie serniki i masz ochotę dodatkowo polać swój sernik waniliowy lukrem? Nie ma problemu! Przygotuj szybki domowy lukier i polej nim swój sernik. Do takiego lukru będziesz potrzebować takie składniki:

    • ok szklankę cukru pudru
    • łyżeczkę cukru waniliowego, albo kilka kropel aromatu waniliowego
    • ok 3 łyżki mleka

    Cukier puder zmieszaj z cukrem waniliowym i mlekiem dodawanym po jednej łyżce – mieszaj, aż cukier się rozpuści i stanie się lekko płynny. Wtedy polej nim wierzch sernika.

    kawałek ukrojonego sernika  z kruszonką na wierzchu

    Jak przechowywać sernik na kruchym spodzie?

    Sernik na kruchym spodzie najlepiej przechowywać w lodówce. Może on tak postać nawet kilka dni. Ten sernik możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    Mam nadzieję, że ten waniliowy sernik na kruchym spodzie zasmakuje tobie i twoim bliskim tak bardzo jak nam i będziesz chętnie wracać do tego przepisu. Będzie mi ogromnie miło jeśli potem podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    a slice of cheesecake with streusel on top

    Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.

    kawałek najedzonego sernika z kruszonką na deserowym talerzyku

    Polecane przepisy na serniki

    Jeśli lubisz serniki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Na blogu jest ich ogromny wybór. Zarówno na serniki bez pieczenia jak i tradycyjne, o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Jestem przekonana, że znajdziesz tu swój ulubiony sernik!

    Opublikowano: 2025 11 lipca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na sernik waniliowy z kruszonką

    Przepis na sernik z kruszonką na dużą blachę to świetna propozycja dla każdego, kto kocha tradycyjne, domowe wypieki. Ten puszysty i kremowy sernik z chrupiącą, złocistą kruszonką na wierzchu zachwyci zarówno domowników, jak i gości przy świątecznym stole. W moim przepisie znajdziesz dokładny opis krok po kroku, wzbogacony zdjęciami z przygotowań oraz krótkim filmem pokazującym, jak bez problemu upiec ten pyszny sernik. Gwarantuję, że poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby bez dużego doświadczenia w pieczeniu. Wypróbuj koniecznie i ciesz się smakiem domowego sernika, który zawsze się udaje!