Sernik z kruszonką

Przepis na prosty sernik z kruszonką na dużą blachę
Sernik z kruszonką to klasyka, która nigdy się nie nudzi! Ten prosty i smakowity sernik na dużą blachę zachwyca delikatnym wnętrzem i złocistą, chrupiącą kruszonką na wierzchu. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień do kawy, jak i na świąteczny stół. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis — jestem pewna, że na stałe zagości w Twoim domowym repertuarze wypieków!
Spis treści

Waniliowy sernik z kruszonką przepis krok po kroku
Jeśli lubisz serniki i proste, tradycyjne ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!

Sernik z kruszonką film
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na kruchy spód do sernika
- 250 g mąki pszennej (1⅔ szklanki)
- 150 g masła (zimnego)
- 50 g cukru (¼ szklanki)
- 1 jajko (L – zimne)
składniki na sernik
- 1 kg twarogu na serniki
- 4 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru (1 szklanka – lub do smaku)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ok 40 g budyniu waniliowego (proszku)
- 120 ml jogurtu greckiego (opcjonalnie – zobacz w uwagach pod przepisem)
składniki na kruszonkę
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 60 g cukru (1/3 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić sernik z kruszonką krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 150℃ w trybie góra/dół.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Krok 2 – przygotowanie kruchego ciasta na spód sernika
- W misie umieść wszystkie składniki na ciasto – masło pokrój na mniejsze kawałki.250 g mąki pszennej, 150 g masła, 50 g cukru, 1 jajko
- Zmiksuj lub zagnieć krótko ciasto, tak aby jeszcze zachowała formę kruszonki – było w grudkach.
- Przesyp ciasto do przygotowanej formy i ugnieć je równą warstwą na całym spodzie.
- Schowaj formę z ciastem do lodówki na czas przygotowania sernika.
Krok 3 – przygotowanie sernika waniliowego
- Do dużej misy przełóż twaróg, dodaj jajka, obydwa cukry i proszek budyniowy – zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia składników.1 kg twarogu na serniki, 4 jajka, 200 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, ok 40 g budyniu waniliowego
- Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.120 ml jogurtu greckiego
- Przelej masę sernikową na schłodzony spód.
Krok 4 – przygotowanie kruszonki do sernika
- Wszystkie składniki na kruszonkę krótko razem zmiksuj albo zagnieć. Ciasto ma być grudkowate i lekko sypkie.100 g masła, 150 g mąki pszennej, 60 g cukru
- Posyp kruszonką wierzch sernika.
Krok 5 – pieczenie sernika z kruszonką
- Formę z ciastem wstaw do piekarnia i piecz przez około godzinę i 30-40 minut.
- Po upieczeniu sernik ostudź.
- Możesz go dodatkowo schować do lodówki, aby się schłodził.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Sernik z kruszonką na dużą blachę – uwagi
Ten sernik upiekłam na specjalną okazję. W tym roku – po roku przerwy w bieganiu (w związku z moją kontuzją) pobiegłam razem z mężem w górskim ultramaratonie – SGS – Supermaraton Gór Stołowych na dystansie 55 km. W biegu brałam udział ja, mój mąż oraz dwoje naszych kolegów. Upiekłam więc nam dużą blachę sernika z kruszonką na wierzchu. Wiadomo – węglowodany i białka to najlepsze składniki odżywcze dla biegacza ultra – zwłaszcza, gdy bieg jest po górach i wymaga dodatkowo sporo włażenia pod górkę. Sernik wspaniale smakował i świetnie dodawał nam wszystkim energii. Ale taki sernik to nie tylko będzie doskonały na biegi, ale również jako ciasto na grilla, ciasto świąteczne, albo po prostu jako deser do codziennej kawy. Spróbuj koniecznie!
Jakie składniki są potrzebne do upieczenia sernika z kruszonką?
Do upieczenia tego sernika będziesz w sumie potrzebować zaledwie sześć podstawowych składników, które albo już masz w domu, albo bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej podaję listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- twaróg – użyłam twaróg na serniki z wiaderka, mój sernik miał 124 kcal w 100 g i był względnie gęsty
- jogurt grecki – dodałam do sernika pół szklanki gęstego jogurtu, możesz go zamienić na zwykły jogurt naturalny – ale wybierz taki gęsty, jeśli masz rzadki twaróg na serniki, to możesz zrezygnować zupełnie z dodawania jogurtu
- masło – na kruchy spód do sernika i na kruszonkę będziesz potrzebować w sumie 250 g masła, ja użyłam tu masło extra 82%, ale możesz go opcjonalnie zamienić na mix masła, albo nawet na masło roślinne
- cukier – w sumie do całego sernika będziesz potrzebować 310 g cukru
- budyń – aby nadać sernikowi lekko waniliowy smak użyłam budyń waniliowy, ale jeśli nie masz takiego, to możesz użyć śmietankowy, za to możesz dodać odrobinę aromatu waniliowego, aby pokręcić smak sernika
Jak zrobić sernik z kruszonką i malinami?
Masz ochotę na sernik z malinami, albo może na sernik z brzoskwiniami i kruszonką? Do tego sernika możesz dodać dowolne owoce – maliny, jabłka, brzoskwinie, wiśnie, czy też nawet ananasa. Pamiętaj tylko wtedy, że masę sernikową najlepiej zrobić z dobrego i tłustego twarogu – np. Piątnicy albo Mój Ulubiony. Przy rzadszych twarogach koniecznie zrezygnuj z jogurtu greckiego! Jeśli masa sernikowa będzie rzadka, to nie utrzyma ona ciężaru owoców i kruszonki i mogą one opaść podczas pieczenia na spód sernika!
Dlatego nie przesadzaj też z ilością dodawanych owoców, tak aby nie obciążać mocno sernika. Jeśli nie masz pewności, czy masa utrzyma owoce, to możesz je wmieszać do sernika i na wierzchu ułożyć samą kruszonkę.
Jak zrobić sernik z kruszonką i lukrem waniliowym?
Wolisz słodkie serniki i masz ochotę dodatkowo polać swój sernik waniliowy lukrem? Nie ma problemu! Przygotuj szybki domowy lukier i polej nim swój sernik. Do takiego lukru będziesz potrzebować takie składniki:
- ok szklankę cukru pudru
- łyżeczkę cukru waniliowego, albo kilka kropel aromatu waniliowego
- ok 3 łyżki mleka
Cukier puder zmieszaj z cukrem waniliowym i mlekiem dodawanym po jednej łyżce – mieszaj, aż cukier się rozpuści i stanie się lekko płynny. Wtedy polej nim wierzch sernika.
Jak przechowywać sernik na kruchym spodzie?
Sernik na kruchym spodzie najlepiej przechowywać w lodówce. Może on tak postać nawet kilka dni. Ten sernik możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że ten waniliowy sernik na kruchym spodzie zasmakuje tobie i twoim bliskim tak bardzo jak nam i będziesz chętnie wracać do tego przepisu. Będzie mi ogromnie miło jeśli potem podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na serniki
Jeśli lubisz serniki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Na blogu jest ich ogromny wybór. Zarówno na serniki bez pieczenia jak i tradycyjne, o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Jestem przekonana, że znajdziesz tu swój ulubiony sernik!
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik waniliowy z kruszonką
Przepis na sernik z kruszonką na dużą blachę to świetna propozycja dla każdego, kto kocha tradycyjne, domowe wypieki. Ten puszysty i kremowy sernik z chrupiącą, złocistą kruszonką na wierzchu zachwyci zarówno domowników, jak i gości przy świątecznym stole. W moim przepisie znajdziesz dokładny opis krok po kroku, wzbogacony zdjęciami z przygotowań oraz krótkim filmem pokazującym, jak bez problemu upiec ten pyszny sernik. Gwarantuję, że poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby bez dużego doświadczenia w pieczeniu. Wypróbuj koniecznie i ciesz się smakiem domowego sernika, który zawsze się udaje!