Te babeczki potrafią poprawić nastrój – sami popatrzcie – czy nie robi się Wam cieplej i milej od samego patrzenia na nie :)

Gwarantuję, że nie zawiedziecie się również smakiem :)

Moja teściowa dopytywała się nawet, czy one nie są drożdżowe, gdyż ciasto w swej strukturze wyglądało jak ciasto drożdżowe – może to zasługa serka wiejskiego dodanego do środka – tak, tak – jest tam pojemniczek serka wiejskiego :)

Dodatkowo – babeczki “przerosły” moje najśmielsze przypuszczenia, ponieważ tak rosły, że mi uciekały z papilotek :).

Mam nadzieję, że Was zaciekawiłam i chociaż odrobinę rozpaliłam w Was chęć upieczenia tych niezwykle “pozytywnych” słonecznych babeczek z morelami.

z morelami2

z morelami3

z morelami1

Słoneczne babeczki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 14 -16 sztuk

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • Jajka lekko ubij lub rozmieszaj widelcem, dodaj pozostałe mokre składniki (oprócz serka) i zamieszaj.
  • Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką lub lekko zmiksuj.
  • Na koniec dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - do maksymalnie 2/3 wysokości (babeczki mocno rosną i mi nawet wypłynęły).
  • Na środku każdej babeczki umieść po połowie moreli.
  • Piecz w 175 stopniach przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
  • Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z książki “500 cupcakes & muffins” Fergala Connolliego.