Te babeczki potrafią poprawić nastrój – sami popatrzcie – czy nie robi się Wam cieplej i milej od samego patrzenia na nie :)
Gwarantuję, że nie zawiedziecie się również smakiem :)
Moja teściowa dopytywała się nawet, czy one nie są drożdżowe, gdyż ciasto w swej strukturze wyglądało jak ciasto drożdżowe – może to zasługa serka wiejskiego dodanego do środka – tak, tak – jest tam pojemniczek serka wiejskiego :)
Dodatkowo – babeczki „przerosły” moje najśmielsze przypuszczenia, ponieważ tak rosły, że mi uciekały z papilotek :).
Mam nadzieję, że Was zaciekawiłam i chociaż odrobinę rozpaliłam w Was chęć upieczenia tych niezwykle „pozytywnych” słonecznych babeczek z morelami.

Słoneczne babeczki
Składniki
Instrukcja
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- Jajka lekko ubij lub rozmieszaj widelcem, dodaj pozostałe mokre składniki (oprócz serka) i zamieszaj.
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką lub lekko zmiksuj.
- Na koniec dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - do maksymalnie 2/3 wysokości (babeczki mocno rosną i mi nawet wypłynęły).
- Na środku każdej babeczki umieść po połowie moreli.
- Piecz w 175 stopniach przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
- Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki „500 cupcakes & muffins” Fergala Connolliego.