Przepis na syrop pomarańczowy
Przepis na syrop pomarańczowy do kawy, herbaty i nie tylko
Przepis na domowy syrop z pomarańczy to doskonały sposób na wyciśnięcie esencji soczystych pomarańczy . Ten aromatyczny i słodki syrop jest idealny do dodawania do napojów, koktajli czy deserów. To prosta receptura, która przenosi świeżość i smak pomarańczy prosto do Twojego kubka. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Domowy syrop pomarańczowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz owocowe syropy idealne jako dodatek do różnych napojów, to koniecznie przygotuj taki domowy syrop.
Syrop pomarańczowy przepis
Składniki
składniki na syrop pomarańczowy
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 120 ml wody
- 180 ml soku pomarańczowego ( wyciśniętego z pomarańczy (u mnie to było 2,5 pomarańczy))
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej ( lub ziemniaczanej – można zrezygnować)
Instrukcja
Jak zrobić syrop pomarańczowy
- W rondelku zagotuj wodę z cukrem.200 g cukru, 120 ml wody
- Sok pomarańczowy zmieszaj ze skrobią i dodaj do gotującego się syropu.180 ml soku pomarańczowego, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut – aż syrop lekko zgęstnieje.
- Ostudź i przelej do buteleczki.
Prywatne
Pomarańczowy syrop – uwagi
Dziś mam dla was przepis na syrop pomarańczowy. Uwielbiam kawę z dużą ilością spienionego mleka, a do niej najchętniej zamiast odrobiny cukru dodaję różne smakowe syropy. Najczęściej po prostu kupuję je w sklepie, ale od czasu do czasu robię je sama – kilka przepisów jest na blogu. Zima i rozkręcający się sezon na pomarańcze natchnął mnie do zrobienia domowego syropu pomarańczowego (te kupne, to oprócz cukru mają całą masę E i zero pomarańczy).
Jak używać syrop z pomarańczy?
Jak widzicie na zdjęciach syrop ma obłędny pomarańczowy kolor i smakuje wręcz wyśmienicie – kawę z jego dodatkiem pochłonęłam prawie jednym łykiem :) Taki syrop pomarańczowy możecie dodawać nie tylko do kawy – świetnie się sprawdzi do herbaty – zamiast cukru, albo możecie dodać go trochę do grzanego wina, aby dodać mu pomarańczowego smaku, świetnie nada się również do polania placuszków albo naleśników. Możecie go też rozrobić po prostu z wodą i wypić jak lemoniadę.
Ja czuję, że tej zimy jeszcze nie raz przygotuję sobie ten syrop – szczególnie, że robi się go szybko.
Pomarańcze w syropie do herbaty przepis
Jeśli chcecie to możecie też zrobić pyszne pomarańcze w syropie idealne do herbaty. Tutaj zamiast używania soku pomarańczowego musicie dwie większe pomarańcze wyszorować i pokroić w plasterki. W garnku zagotujcie 1 szklankę wody razem z 1,5 szklanki cukru (200 g). Gdy cukier się rozpuści dodajcie pokrojone pomarańcze i gotujcie przez około 10 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Tak przygotowane pomarańcze przełóżcie do wyparzonego słoiczka i zalejcie syropem pomarańczowym. Pomarańcze w syropie do herbaty najlepiej przechowywać w lodówce do momentu ich zużycia. Zimową i jesienną porą takie aromatyczne i słodkie pomarańcze będą doskonałym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty, ale możecie je również dodać do wina grzanego.
Przepis Marthy Stewart z małymi zmianami.
Polecane przepisy na domowe syropy do napojów
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne syropy o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Domowy syrop pomarańczowy
Przepis na pomarańczowy syrop, który smakuje obłędnie pomarańczami i ma piękny pomarańczowy kolor. Zamiast kupować syrop w sklepie, który ma tylko smak pomarańczy zrób prawdziwy syrop pomarańczowy w domu. Z soku wyciśniętego z pomarańczy. Prosty przepis krok po kroku pozwoli ci przygotować taki syrop bez większych problemów. W okresie zimowych taki syrop z pomarańczy możesz dodawać do herbaty, albo do wody. Syrop na pewno zasmakuje dzieciom.
Przepis na syrop z pomarańczy
Syrop z pomarańczy smakuje świetnie i jest na pewno zdrowszy od takiego sklepowego. Do tego jest bardzo prosty do zrobienia!
Wypróbuj również inne moje przepisy na różne napoje.