Wegańskie lody kokosowe
Przepis na wegańskie lody z mleczkiem kokosowym i wanilią
Zapraszam dziś na wegańskie lody kokosowe, a są wegańskie, gdyż nie mają w sobie odzwieżęcego nabiału. Lody swoją kremowość i kolor zawdzięczają mleczku kokosowemu. Ja swoje lody zrobiłam w wersji waniliowej i dodałam do nich ziarenka z laski wanilii, ale możecie też zrobić je w innych smakach. Koniecznie spróbujcie.
Spis treści
Wegańskie lody kokosowe przepis krok po kroku
Jeśli nie możecie spożywać nabiału, albo jesteście weganami, to takie kokosowe lody będą doskonałe. Ale oczywiście może je zjeść każdy, bo są bardzo smaczne.
Wegańskie lody kokosowe z wanilią przepis
Wyposażenie
- Maszynka do robienia lodów.
Składniki
składniki na wegańskie lody kokosowe
- 1 puszka mleczka kokosowego (tylko nie "light")
- 250 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowe)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 1 laska wanilii
Instrukcja
Jak zrobić wegańskie lody kokosowe z wanilią
- Mleczko kokosowe i mleko roślinne schowaj do lodówki na całą noc.1 puszka mleczka kokosowego, 250 ml mleka roślinnego
- Następnego dnia zmieszaj razem obydwa mleka, dodaj cukier i wymieszaj.100 g cukru
- Laskę wanilii przekrój na pół i ostrym nożem wyjmij ziarenka – dodaj je do mleka.1 laska wanilii
- Przelej mieszankę do maszyny do robienia lodów i mieszaj, aż całość mocno zgęstnieje.
- Przełóż mieszankę do pojemnika i schowaj do zamrażarki do pełnego zmrożenia (możesz dodatkowo co około pół godziny przemieszać lody widelcem).
Jak zrobić wegańskie lody kokosowe bez maszynki do lodów
- Jeśli nie masz maszynki do lodów, to mocno schłodzone mleczko kokosowe zmiksuj mikserem na wysokich obrotach.
- Dodaj mleko roślinne, cukier i wanilię – zmiksuj.
- Przelej mieszankę do pojemnika i schowaj do lodówki – co pół godziny przemieszaj dokładnie widelcem.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kokosowe lody wegańskie – uwagi
Te wegańskie lody kokosowe przygotowałam na prośbę dziewczyny z facebooka.
Że też dopiero zrobiłam je na specjalne życzenie.
Szkoda, że wcześniej o tym nie pomyślałam, bo lody są bardzo proste, a do tego pyszne.
I oczywiście w pełni wegańskie!
Jak zrobić kokosowe lody wegańskie – wskazówki
Będziecie potrzebować tłuste mleczko kokosowe z puszki, które musicie porządnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Do tego dowolne „mleko” roślinne – ja użyłam migdałowe.
Je również schładzacie.
Następnego dnia miksujecie mleczko kokosowe (ja użyłam całość – razem z wodą – nie miałam jej dużo) razem z mlekiem i cukrem.
Takie lody to „wersja podstawowa”.
Możecie dowolnie zmieniać jej smak przez odmienne dodatki.
Ja dla smaku dodałam do lodów ziarenka wyjęte z jednej laski wanilii.
Jeśli nie macie wanilii, to część cukru możecie zastąpić cukrem waniliowym.
Możecie też dodać do masy lodowej zmiksowane owoce albo kakao.
Po zmiksowaniu przelałam masę do urządzenia do robienia lodów i „kręciłam” je aż masa mocno zgęstniała.
Wtedy przełożyłam je do foremki i schowałam do zamrażarki.
Po około 3 godzinach lody były gotowe do spożycia.
Jeśli nie macie takiej maszynki, to przelejcie masę do foremki i co około 30 minut przemieszajcie lody widelcem.
Zachęcam was do wypróbowania mojego przepisu na wegańskie lody kokosowe oraz zapraszam do przetestowania innych przepisów na lody.
Polecane przepisy na wegańskie lody
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na lody idealne dla wegan i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na waniliowe lody wegańskie
Przygotujcie razem ze mną pyszne waniliowe lody, które mogą być jedzone przez wegan. Proste w przygotowaniu lodu będą doskonale orzeźwiające i świetne w letnie upalne dni. Proste składniki i proste wykonanie, a do tego przepis opisany dokładnie krok po kroku są gwarancją sukcesu! Gorąco polecam.