Zapomniane ciasteczka bezowe
Przepis na ciastka bezowe z pistacjami i czekoladą od Nigelli Lawson
Przygotuj dziś razem ze mną bardzo proste ciastka z przepisu Nigelli Lawson. Te zapomniane ciasteczka bezowe są proste i szybkie do zrobienia i do tego wyjdą każdemu! Możecie je przygotować również z innymi orzechami. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Zapomniane ciasteczka bezowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie bezy, to koniecznie zrób te ciastka z dodatkiem orzechów i czekolady.
Zapomniane ciasteczka bezowe przepis z filmem
Składniki
składniki na zapomniane ciasteczka bezowe Nigelli
- 2 białka (z jajek rozmiar L – u mnie ważyły 90 g)
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu (- opcjonalnie)
- ok 75 g czekoladowych kropelek (lub posiekanej czekolady)
- ok 70 g pistacji (posiekanych, lub innych orzechów)
Instrukcja
Jak zrobić zapomniane ciasteczka bezowe
- Włącz piekarnik na grzanie 180 stopni.
- Białka lekko zmiksuj z solą – do lekkiego napuszenia.2 białka, 1 szczypta soli
- Zacznij dosypywać po trochu cukier ciągle miksując – miksuj na wysokich obrotach, aż białka będą białe i bardzo gęste i nie będzie czuć kryształków cukru w pianie.100 g cukru
- Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną, kardamon (jeśli masz) i ocet – delikatnie zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- Dodaj czekoladę i mniej więcej 3/4 posiekanych orzechów.ok 75 g czekoladowych kropelek, ok 70 g pistacji
- Delikatnie wymieszaj masę.
- Na dużą blachę z piekarnika wyłóż papier do pieczenia.
- Nakładaj łyżką porcje ciasteczek – u mnie wyszło ich 13.
- Posyp wierzch ciasteczek pozostałymi orzechami.
- Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i od razu go wyłącz.
- Zostaw tak ciastka na całą noc – bez otwierania drzwiczek!
- Rano ostrożnie zdejmij ciastka z blachy – możesz je przechować kilka dni w szczelnym pojemniku.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Mini bezy z czekoladą i pistacjami – uwagi
Robiłam niedawno fajny deser dyniowo-czekoladowy i po jego przygotowaniu zostały mi białka. Już jakiś czas temu wypatrzyłam u Nigalli Lawson przepis na forgotten cookies, więc szybko się wzięłam za ich przygotowanie.
Ciastka bezowe wychodzą fajnie słodkie i lekkie jak chmurka. Do tego orzechy dodają fajnej chrupkości. Jeśli lubisz bezy, to koniecznie przygotuj te ciasteczka!
Składniki na ciasteczka bezowe i zamienniki
Do przygotowania ciasteczek potrzebujesz zaledwie kilka składników. Poniżej opisuję produkty, które użyłam oraz ich ewentualne zamienniki.
- białka – użyj białka z jajek rozmiar L – moje ważyły razem 90 g
- cukier – najlepszy jest drobny cukier do wypieków, ale możesz użyć również zwykł cukier kryształ
- czekolada – jeśli nie lubisz zbyt słodkich deserów, to polecam użyć tu czekoladę gorzką lub deserową, jeśli wolisz słodsze wypieki, to czekolada mleczna będzie super
- pistacje – Nigella dodawałam do ciasteczek pistacje i ja też (można kupić takie obrane w Lidlu), zamiast nich możesz użyć inne orzechy – np. laskowe albo włoskie – posiekaj je przed dodaniem do ciasteczek
- kardamon – dodawany jest dla lekkiego smaku, ale jeśli nie masz, to możesz z niego zrezygnować – bezy i tak będą pyszne!
- mąka ziemniaczana – zamiast niej możesz użyć również skrobię ziemniaczaną albo kukurydzianą
- ocet – użyłam tu ocet winny, może być rónież sok z cytryny
Jak zrobić mini bezy z czekoladą i orzechami – wskazówki
Do przygotowania bez najważniejsze jest dobre zmiksowanie białek z cukrem. Cukier najlepiej dosypywać po trochu w trakcie miksowania białek.
Gdy dodasz już cały cukier miksuj białka aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
Aby beza była bardziej stabilna dodaj do niej pod koniec trochę mąki ziemniaczanej albo skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej oraz ocet. Dodatki w postaci orzechów i czekolady wymieszaj już delikatnie łyżką.
Jak piec ciasteczka bezowe?
Tak w zasadzie to tych ciasteczek się nie piecze. Wcześniej musisz nagrzać piekarnik, wstawić blaszkę z bezami i wyłączyć piekarnik. Ciasteczka będą „się piekły” w trakcie ostygania piekarnika. Powinny one zostać w piekarniku na całą noc, albo przynajmniej przez kilka godzin, więc ciasteczka najlepiej zrobić wieczorem.
Dopiero po kilku godzinach możesz otworzyć piekarnik, wyjąć blaszkę i ostrożnie zdjąć ciastka bezowe – dobrze jest sobie pomóc w razie czego łopatką albo nożem, bo ciasteczka są bardzo delikatne.
Mam nadzieję, że upieczesz te mini bezy z czekoladą – szczególnie jeśli do tej pory bałaś/eś się piec bezy, bo nie wychodziły.
Przy okazji koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne bezy idealne na co dzień i na święta.
Jak przechować ciastka bezowe?
Ciasteczka bezowe są najlepsze do jedzenia tego samego dnia, ale jeśli nie zostaną wszystkie zjedzone na raz, to warto je przełożyć do szczelnego pojemnika. Ja swoje trzymałam w zamkniętym pudełku plastikowym i ciasteczka po trzech dniach były dalej rewelacyjne. Dobrze jest je trzymać w suchym i lekko przewiewnym miejscu, aby nie „łapały” wilgoci.
Polecane przepisy na ciasteczka
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka oraz mini bezy o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasteczka bezowe
Przygotuj dziś ze mną proste i pyszne ciastka bezowe z przepisu Nigelli Lawson. Nigella znana jest z prostych i jednocześnie bardzo smakowitych przepisów i takie właśnie są również te ciastka bezowe. Przygotowuje się je dokładnie tak samo jak bezę, za do przed pieczeniem pianę z białek miesza się z posiekanymi pistacjami i czekoladowymi kropelkami. Takie ciasteczka bezowe są lekkie i delikatne, do tego słodkie i lekko chrupiące. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zachwyć swoich bliskich ich smakiem.