Żurek Beaty

 

żurek Beaty

 

Żurek to zupa, którą najchętniej robię i jadam późną jesienią i zimą.

Bardzo lubię, gdy „jest na bogato” 😁

Z boczkiem, białą kiełbasą, cebulą i jajkami. Zwykle wychodzi mi bardzo gęsty i sycący.

Teraz zrobiłam go bez cebuli, bo miałam nadzieję, że moje dzieci już się do niego przekonały.

No, niestety. Za to więcej zupy dla mnie i męża :D

W żurku jest tyle dobroci, że stanowi dla mnie cały obiad – po zjedzeniu miski nie jestem w stanie zjeść już drugiego dania.

A wy lubicie żurek?

Spróbujcie koniecznie mojej wersji!

Ps. Przy gotowaniu wykorzystałam garnek WMF.

Markę WMF (https://www.garneczki.pl/marka/wmf) możecie znaleźć w sklepie internetowym Garneczki.pl

 

żur na boczki z kiełbasą żur z kiełbasą białą
 

żurek z kiełbasą i boczkiem żurek na wędzonce
 

żurek na boczku żurek z białą kiełbasą
 

Żurek Beaty – przepis do druku

Żurek Beaty

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na duży garnek.
Autor:
Typ przepisu: Zupa
Ilość: 14
Składniki
  • około 150 g wędzonego parzonego boczku
  • kawałek wędzonego żeberka
  • około 300 g (2-3) białe kiełbaski
  • 3 litry wody lub bulionu
  • około pół kilograma ziemniaków
  • 1 cebula
  • pół litra zakwasu na żurek
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1-2 łyżki tartego chrzanu (ja bardzo lubię)
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju
  • kilka jajek ugotowanych na twardo
Wykonanie
  1. Do dużego garnka wlej trochę oleju.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka - przesmaż chwilę.
  3. Dodaj żeberko oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
  4. Wlej wodę lub bulion, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i gotuj całość aż ziemniaki zmiękną.
  5. Jeśli masz surową białą kiełbasę to włóż ją do garnka, zalej wodą i ugotuj.
  6. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na patelni.
  7. Do gotującej się zupy wlej zakwas, dodaj podsmażoną cebulę oraz pokrojoną w kostkę białą kiełbasę (ja z niej wcześniej zdejmuję skórkę).
  8. Dodaj do zupy trochę chrzanu, sól i pieprz do smaku, oraz majeranek.
  9. Przed podaniem dodaj do zupy ugotowane na twardo jajko - można je też pokroić w kostkę i dodać tak bezpośrednio do garnka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 58 Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 3 g Białka: 3 g

 

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowych Garneczki.pl