Kryzysek
Tortille

Taki blok czekoladowy, to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa 🙂 Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama.

Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok czekoladowy jest trochę zapomniany.

Dla wszystkich tych, którzy kiedyś zajadali się tym przysmakiem i tęsknią za smakami dzieciństwa – polecam ten przepis 🙂

A za przepis dziękuję Edytce – wychowawczyni mojego synka z przedszkola 🙂

blok czekoladowy bez picznia

blok czekoladowy jak w PRL

blok czekoladowy jk za dawnych lat

najlepszy blok czekoladowy

 

5.0 from 1 reviews
Blok czekoladowy jak za dawnych lat 🙂
 
Autor:
Składniki
  • na ponad kilogramowy blok:
  • 250 g masła
  • 1 szlanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • kakao - ja dałam dwie czubate łyżki
  • ok 1 paczki mleka w proszku 500 g (nie może być granulowane - Uwagi poniżej!)
  • herbatniki, orzechy, rodzynki inne ulubione bakalie
Wykonanie
  1. Masło, cukier, mleko i kakao gotuj na wolnym ogniu, aż utworzą się bąbelki. Odstaw do ostudzenia.
  2. Do przestudzonej masy dodawaj po trochu mleko w proszku i dokładnie mieszaj łyżką. W trakcie dodaj dodatki. Mleko w proszku dodawaj do momentu, aż masa będzie tak gęsta, aby łyżka sama w niej stała (będzie to prawie cała paczka mleka).
  3. Dołóż pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do przygotowanej foremki (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą) i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Po tym czasie możesz już delektować się smakiem 🙂
  6. Można go pokroić w mniejszą kostkę i każdą z nich zanurzyć w czekoladzie 🙂
  7. Smacznego.

smaki dzieciństwa

Kryzysek
Tortille

Related Post