Lody bananowe z mango
Sernik limonkowy z jagodami

czekoladowa bulka 3

 

Jedliście kiedyś chleb czekoladowy?

Jeśli nie, to powiem Wam, że jest boski 🙂

I wcale nie jest słodki.

Za to jest puszysty i idealnie nadaje się na śniadanie – mi wybornie smakował z białym serem,  świeżymi owocami oraz odrobiną miodu. Moja córka jadła go oczywiście z kremem czekoladowym – nie ma jak podwójna czekolada 🙂

Prawdziwa śniadaniowa uczta, aż trudno się oderwać.

Zresztą po co, śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek i musi być dobre i pożywne.

Dodam jeszcze, że ten chlebek świetnie nadaje się do podgrzewania w tosterze 😀

 

czekoladowa bulka 1

 

czekoladowa bulka 4

 

czekoladowa bulka 6

 

czekoladowa bulka 7

 

czekoladowa bulka 9

 

Chleb czekoladowy
 
Autor:
Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • 25 g gorzkiego kakao (mniej więcej czubata łyżka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • około 300 ml ciepłej wody
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, dodaj trochę ciepłej wody i wymieszaj.
  2. Wszystkie składniki - łącznie z rozpuszczonymi drożdżami - włóż do miski i zagnieć ciasto - w razie konieczności możesz dodać trochę wody, ale pamiętaj, że ciasto ma być gęste.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć, wyjmij na blat podsypany mąką i lekko rozwałkuj lub rozciągnij na placek.
  5. Ciasto zwiń dość ciasno w rulon, włóż je do przygotowanej foremki keksowej o pojemności około 1 l (moja ma długość 30 cm), przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (na około pół godziny do godziny).
  6. Piecz chleb w 200 stopniach przez około 30 minut.
  7. Po upieczeniu ostudź.

 

Przepis pochodzi z książeczki „120 wypieków” Emmy Patmore.

Lody bananowe z mango
Sernik limonkowy z jagodami

Related Post