Sernik ze śliwkami
Czekoladowa tarta z awokado

Chutney z czerwonej cebuli

 

prosty chutney

 

Chutney z czerwonej cebuli robiłam pierwszy raz, ale muszę przyznać, że wyszedł pyszny 🙂

W tym roku moja siostra przywiozła nam z Anglii dwa sosy chutney – jeden z cebuli a drugi z pomidorów i chilli.

Obydwa bardzo mi zasmakowały i często dodawałam je do grillowanej piersi z kurczaka.

Sosy już się kończą, więc zadbałam o zapasy – teraz mam dwa spore słoiczki chutneya z cebuli.

Sos jest łatwy do przygotowania, więc spróbujcie koniecznie 🙂

chutney-z-czerwonej-cebuli-1

 

pikantny chutney

 

sos z cebuli

 

chutney

 

chutney z czerwonej cebuli

 

Chutney z czerwonej cebuli
 
Autor:
Składniki
  • 1 kg czerwonej cebuli (mniej więcej 7-8 dużych cebul)
  • 1 papryczka chilii
  • 1 listki laurowe
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200-250 ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie
  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. W sporym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego lub oleju.
  3. Wrzuć cebulę, pokrojoną papryczkę i liście laurowe.
  4. Smaż na małym ogniu, pod przykryciem przez kilkanaście minut.
  5. Dodaj 200 ml winda, cukier, ocet i przyprawy - wymieszaj.
  6. Smaż aż cebula będzie miękka, a większość wina odparuje - jeśli cebula zacznie przywierać, to dolej jeszcze trochę wina.
  7. Gotowy chutnej przełóż do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoiczków (mi wyszły dwa słoiczki pojemności około 400-450 ml).
  8. Słoiki dobrze dokręć i postaw do góry dnem na ręczniku do momentu wystudzenia.

 

 

 

Sernik ze śliwkami
Czekoladowa tarta z awokado

Related Post