Ciasto czekoladowo-miodowe
Babeczki bananowo-kajmakowe

 

Dziś trochę klasyki, czyli creme brulee – słynny francuski deser.

W oryginalnej wersji jest w waniliowym smaku, ale istnieją również inne przepisy.

Ja postawiłam na tradycję 🙂

Creme brule jest prosty do wykonania, więc zachęcam wszystkich do jego samodzielnego przygotowania.

Z podanej porcji otrzymacie około 4 desery (robiłam w kokilkach o średnicy około 9 cm i napełniałam je do mniej więcej 2/3 wysokości).

creme brulee1

creme brulee3

creme brulee5

Creme brule
 
Autor:
Ilość: 4
Składniki
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • pól laski wanilii
  • około 3 łyżki cukru (do smaku)
  • 4 łyżki trzcinowego cukru (można ostatecznie użyć biały) - do roztopienia na deserze
Wykonanie
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej z laską wanilii i cukrem.
  2. Pod koniec wyjmij wanilię, rozkrój ją, wyciągnij nasionka i dołóż je do śmietany.
  3. Gotuj śmietanę do momentu pojawienia się bąbelków przy krawędzi garnka.
  4. Wyłącz śmietanę.
  5. Żółtka roztrzep lekko trzepaczką - nie napowietrzaj ich za mocno.
  6. Wlej śmietanę wolnym strumyczkiem do żółtek i w trakcie mieszaj trzepaczką.
  7. Przelej masę przez sitko do przygotowanych kokilek.
  8. Piecz w 100 stopniach przez około 50 minut - poruszaj lekko kokilką aby sprawdzić, czy ściął się środek kremu - jeśli się rusza, to pozostaw creme brule jeszcze chwilę w piekarniku.
  9. Deser ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez około 5 godzin (najlepiej przez noc).
  10. Na wierzch kremu nasyp po łyżeczce cukru i rozpuść go palnikiem (jeśli go nie masz, to rozgrzej mocno górną grzałkę w piekarniki i podstaw bezpośrednio pod nią kokilki z kremem - pilnuj aby się nie przypaliło ! )
  11. Podaj od razu, bo skorupka z karmelu z czasem zmięknie.

Ciasto czekoladowo-miodowe
Babeczki bananowo-kajmakowe

Related Post