Frittelle di Carnevale, czyli włoskie przysmaki
Pszenne bułeczki śniadaniowe

Bombardino to włoski likier będący połączeniem likieru jajecznego (adwokata) i rumu.

Drink bombardino jest bardzo popularny na stokach narciarskich w Alpach – nie zaskoczę pewnie nikogo, kto obejrzał zdjęcia, że jest on szczególnie lubiany przez panie 🙂

Możecie sobie taki drink przygotować w domu – nawet bez posiadania oryginalnego likieru w barku 🙂

Wystarczy w równych proporcjach zmieszać adwokat i rum (ja użyłam biały rum, bo wolę go od tradycyjnego), na to nakładacie porcję bitej śmietany i dekorujecie czekoladą lub kakao – gotowe 🙂

Dodam jeszcze, że alkohol należy trochę podgrzać – ja przy mojej słabej głowie już po kilku łykach zaczęłam czuć efekt drinka 🙂

Na pewno fajnie rozgrzeje każdego zmarźlaka – tylko proszę się potem „grzecznie prowadzić” 😉

 

drink bombardino

bombardino_2

drink bombardino

Drink bombardino
 
Autor:
Składniki
  • adwokat
  • rum
  • śmietana kremówka
  • cukier puder do smaku
  • gorzka czekolada lub gorzkie kakao do dekoracji
Wykonanie
  1. Do małego rondelka wlej równe porcje rumu i adwokata, wymieszaj i podgrzej - pamiętaj, aby nie zagotować, bo "uciekną" procenty 😉
  2. Śmietanę kremówkę zmiksuj z odrobiną cukru pudru.
  3. Przelej alkohol do wysokiej szklanki, udekoruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą lub gorzkim kakao.

 

Frittelle di Carnevale, czyli włoskie przysmaki
Pszenne bułeczki śniadaniowe

Related Post