Jagodzianki i malinianki 🙂
Racuchy z bananami i jabłkami

Czas wakacji, to również czas przetworów dla wielu z nas.

Ja również przygotowuję przetwory dla swojej rodziny. Ze względu na nieduży (czteroosobowy skład) zwykle przygotowuję po kilka słoiczków dżemów/konfitur z różnych owoców (i oczywiście nieśmiertelne kiszone ogórki ;)).

Teraz przygotowałam nam kilka słoiczków pysznego dżemu z brzoskwiń.

Tylko że ten dżem brzoskwiniowy jest zupełnie inny od tych ze sklepu, bo dodałam do niego migdały i amaretto 🙂

Uwierzcie mi, że to świetne połączenie, a kawałki uprażonych migdałów fajnie chrupią w delikatnym dżemie 🙂

Z kilograma owoców otrzymałam 3 słoiczki dżemu.

A gotowy dżem rewelacyjnie smakuje na domowych maślanych rogalikach, albo na świeżych bułeczkach 🙂

dżem brzoskwiniowy z migdałami_2

dżem brzoskwiniowy z migdałami_4

dżem brzoskwiniowy z migdałami_1

dżem brzoskwiniowy z migdałami_7

 

Dżem brzoskwiniowy z migdałami
 
Autor:
Składniki
  • 1 kg brzoskwiń
  • sok z jednej cytryny
  • 300 g cukru (jeśli owoce są słodkie, to można dać trochę mniej)
  • cukier żelujący (typ 3:1)
  • 50 g posiekanych blanszowanych migdałów
  • 50 ml amaretto
Wykonanie
  1. Brzoskwinie zalej wrzącą wodą i potrzymaj je w niej przez około 2 minuty.
  2. Wodę wylej, a owoce obierz ze skórki.
  3. Pokrój miąższ w kostkę.
  4. Włóż do garnka, zasyp cukrem, zamieszaj i odstaw na około godzinę - jeśli owoce są mocno soczyste i miękkie, to można pominąć ten etap.
  5. Ustaw garnek z owocami na małym ogniu, dodaj sok z cytryny i smaż dżem, aż nabierze gęstości, a owoce zaczną się rozpadać.
  6. Posiekane migdały podpraż krótko na patelni i dodaj do dżemu.
  7. Dodaj amaretto i cukier żelujący, dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut.
  8. Przełóż dżem do wyparzonych słoików, dobrze zakręć.
  9. Postaw przykrywką do dołu do momentu, aż słoiki zupełnie ostygną.

 

Jagodzianki i malinianki 🙂
Racuchy z bananami i jabłkami

Related Post