Sernik kokosowo-dyniowy
Dyniowe pancakes

 

Sezon na gruszki trwa, więc oprócz jedzenia ich na surowo polecam również podawania ich w innych formach.

Bardzo prostym sposobem na wykorzystanie gruszek, a jednocześnie niezwykle smacznym jest mój dzisiejszy przepis, czyli gruszki karmelizowane.

Gruszki można jeść same – najlepiej na ciepło (chociaż na zimno też mi bardzo smakowały :)), ale jeśli podacie je z lodami, to dopiero będzie uczta dla podniebienia :).

Tak przygotowane gruszki możecie też wykorzystać do upieczenia babeczek lub ciasta z gruszkami – np. jakiejś tarty.

 

karmelizowane gruszki3

karmelizowane gruszki2

karmelizowane gruszki1

 

Gruszki karmelizowane
 
Autor:
Składniki
  • 3 łyżki masła
  • 3 średnie gruszki (nie za twarde, ale nie rozpadające się)
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie
  1. Gruszki pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne (nie obieraj).
  2. Na dużej patelni rozpuść masło, ułóż gruszki miąższem do dołu.
  3. Podsmaż owoce, aż lekko zbrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok.
  4. Gdy gruszki będą gotowe wsyp cukier, wlej łyżkę wody i dodaj wanilię.
  5. Zamieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił.
  6. Obtocz gruszki w masie.
  7. Podawaj na ciepło z lodami.

 

Przepis Marthy Stewart.

Sernik kokosowo-dyniowy
Dyniowe pancakes

Related Post