Reklama


Lody awokado

Lody awokado

 

lody z awokado

 

Kto jadł lody awokado?

Może to brzmi niezbyt ciekawie, ale uwierzcie mi, że te lody są przepyszne.

Dużym zaskoczeniem była dla mnie ich konsystencja – dawno nie jadałam tak gładkich, aksamitnych lodów – one wręcz pieszczą gardło 🙂

A do tego smakują rewelacyjnie – myślę, że nikt by nie zgadł co jest ich składnikiem.

Robiłam wcześniej czekoladową tartę z awokado, ale tam kakao maskowało smak awokado, tutaj dodałam tylko trochę groszków czekoladowych – i to głównie dla wyglądu.

Jeśli lubicie awokado, albo lubicie eksperymenty w kuchni, to koniecznie przygotujcie te lody – szczególnie, że nie potrzebują one wielu składników.

Do lodów będzie potrzebować dwa dojrzałe i miękkie awokado – jeśli kupiliście twardawe, to zostawcie je w kuchni na blacie, aby dojrzały – takie twardawe nie będą dobre do lodów. Poza tym będziecie potrzebować puszkę słodzonego mleka skondensowanego, syrop klonowy (ale może też być syrop z agawy, albo płynny miód) oraz sok z limonki lub cytryny.

I jeszcze jedno – lody nie wymagają maszynki, ja ich nawet nie mieszałam w trakcie zamrażania 😀

Ps. Na blogu znajdziecie również dużo innych przepisów na lody, więc serdecznie zapraszam.

Lody wypatrzyłam na jakimś filmiku na facebooku, ale nie mam do niego linku.

A jeśli chcecie zrobić sobie takie wafelki jak ja, to wystarczy posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju, gdy czekolada będzie płynna zanurzacie w niej wafle do lodów – możecie je też teraz dodatkowo posypać różnymi posypkami i wstawiacie do szklanek lub kubeczków, aby czekolada zastygła 🙂

 

lody awokadowe

 

lody awokadowe

 

lody z awokado

 

lody awokado

 

lody z awokado

 

Lody awokado
 
Autor:
Składniki
  • 2 dojrzałe i miękkie awokado
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • pół szklanki syropu klonowego
  • sok z jednej limonki lub mniejszej cytryny
  • około ⅓ szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
Wykonanie
  1. Awokado pokrój na mniejsze kawałki - możesz też je rozgnieść widelcem.
  2. Dodaj mleko skondensowane, syrop i sok z limonki - zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  4. Przełóż lody do pojemnika i schowaj do zamrażarki na kilka godzin.
  5. Po nocy spędzonej w zamrażarce lody robią się dość twarde, więc przed podaniem dobrze je potrzymać na zewnątrz przez około 20 minut, aby delikatnie zmiękły.

 

 

lody z awokado

Related Post

Reklama

  • Jeszcze nigdy nie robiłam lodów z awokado i przyznam się, że mi to nawet do głowy nie wpadło. Wyglądają smacznie chociaż serce skradły mi właśnie te Twoje wafelki 🙂

  • Robiłyśmy niedawno lody z awokado i pastą z sezamu 😀 Też były boskie 😀

  • Magda

    Wyglądają bosko, robiłam mus czekoladowy z awokado i był pyszny, lody na pewno smakują bajecznie 🙂

    • Mój mąż się nie zorientował, że je awokado 😀 spróbuj koniecznie zrobić te lody – warto 🙂

  • Wierzę, że są super! Uwielbiam lody o takich „egzotycznych” smakach 🙂

%d bloggers like this: