Ciasteczka z czekoladą
Dwukolorowe babeczki kibica 🙂

Te lody to prawdziwa gratka dla wielbicieli twarogu i truskawek. Niby normalne lody truskawkowe, ale ten dodatek białego twarogu na prawdę robi ogromną różnicę :), a do tego zamrożone kawałki truskawek w środku – uwielbiam je rozgryzać 🙂 Dla mnie te lody są bomba i na pewno jeszcze nie raz je zrobię 🙂

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki

 

 

Lody twarożkowo-truskawkowe
 
Autor:
Ilość: ok 1,5 litra
Składniki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 115 g twarożku śmietanowego (jak na serniki)
  • 3 duże żółtka
  • ⅔ szklanki drobnego cukru
  • ⅔ szklanki puree z truskawek (zmiksowałam truskawki blenderem)
  • 1 szklanka świeżych (lub mrożonych) truskawek, pokrojonych na małe kawałki
Wykonanie
  1. W garnuszku podgrzej mleko z kremówką, do punktu wrzenia, nie zagotuj!
  2. W blaszanej misce ubij twarożek z żółtkami i cukrem (około 2 minut). Stopniowo wlewaj do ubitej masy gorące mleko z kremówką, ciągle miksując, by się nie zważyła.
  3. Miskę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj cały czas drewnianą łyżką, czekaj, aż budyń zgęstnieje i będzie pokrywał spód łyżki (spawdzamy palcem, czy budyń się nie rozlewa po łyżce - tu się przyznaję bez bicia, że za nic mi się nie chciała zgęstnić ta masa i w końcu przelałam wszystko do garnka i postawiłam bezpośrednio na małym ogniu i tak mieszałam - w ten sposób poszło mi szybciej). Gdy masa zgęstnieje zdejmij z ognia i ochłódź, mieszając jeszcze przez chwilę. Dodaj ekstrakt z wanilii i puree z truskawek. Wymieszaj, ochłódź.
  4. Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  5. Wyjmij schłodzoną miksturę, umieść w maszynie do lodów. Pod koniec kręcenia lodów dodaj kawałki truskawek.
  6. Wszystko przełuż do pojemniczka i wstaw do zamrażarki do końcowego schłodzenia. Jeśli nie używasz maszyny do lodów, to pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas lodów w zamrażarce, aby rozbijać kryształki lodu.
  7. Jeśli lody na drugi dzień będą zbyt twarde, to wyjmij je przed podaniem i trzymaj w lodówce przez 30 minut lub dłużej, by zmiękły.

Ciasteczka z czekoladą
Dwukolorowe babeczki kibica 🙂

Related Post