Tort komunijny książka
Gofry belgijskie

pesto ze szparagami 2

Makaron ze szparagami to danie idealne, bo jest świetne zarówno na gorąco jak i na zimno – jako sałatka 🙂

Jeśli więc nie zjecie wszystkiego na obiad, to resztki możecie zabrać do pracy 🙂

Idealnie – prawda?

Teraz zaczyna się sezon na szparagi, więc zachęcam do przygotowywania różnych dań z tym pysznym warzywem – a jeśli użyjecie tak jak ja makaron pełnoziarnisty, to obiad będzie nie tylko pyszny, ale również zdrowy.

Podaję przepis na 4 duże porcje.

pesto ze szparagami 3

 

pesto ze szparagami 5

 

pesto ze szparagami 6

 

5.0 from 1 reviews
Makaron ze szparagami
 
Autor:
Składniki
  • 400 g pełnoziarnistego makaronu
  • pęczek zielonych szparagów
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
  • 2 łyżeczki soku z cytryn
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
Wykonanie
  1. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, a resztę pokrój w kawałki o długości około 2-3 cm - główki odłóż na bok.
  2. Na patelni podsmaż pokrojoną czerwoną cebulę, pod koniec dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe - podsmaż krótko.
  3. Przełóż warzywa do miseczki, a na tą samą patelnię włóż serek mascarpone i jogurt, podgrzej, dodaj sok z cytryny, posól i popierz do smaku.
  4. Makaron gotuj wg instrukcji na opakowaniu - na trzy minuty przed końcem gotowania dodaj do makaronu pokrojone szparagi - oprócz główek.
  5. Na minutę przed końcem gotowania dodaj główki szparagów.
  6. Makaron odlej, dodaj pomidory z cebulą oraz mascarpone - wymieszaj.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Na koniec posyp posiekaną natką z pietruszki.

 

pesto ze szparagami 7

Inspiracja.

Tort komunijny książka
Gofry belgijskie

Related Post