Dyniowe ślimaczki drożdżowe
Gofry dyniowo-piernikowe

Chciałam Wam dziś zaproponować prosty w wykonaniu (chociaż potrzebujący czasu) chleb pszenny z oliwkami.

Chleb potrzebuje czasu, bo wyrasta przez noc (około 11-14 godzin).

To długie wyrastanie powoduje, że chleb ma piękne dziury 🙂

Oryginalny przepis znalazłam tutaj, ale podaję Wam przepis lekko zmieniony i porcję na jeden bochenek.

Chleb musi być wypiekany w garnku, albo czymś co może go zastąpić – np. żaroodpornym naczyniu z przykrywką, albo w garnku rzymskim.

Naczynie w którym będzie piec powinno być gorące zanim włożycie do niego chleb, ale jeśli pieczecie w garnku rzymskim, to po namoczeniu go w wodzie włóżcie chleb do zimnego garnka i wstawcie do zimnego piekarnika, a dopiero wtedy włączcie grzanie piekarnika.

 

chleb z oliwkami1

chleb z oliwkami2

chleb z oliwkami3

chleb z oliwkami4

 

 

Nocny pszenny chleb z oliwkami
 
Autor:
Składniki
  • 425 g mąki chlebowej (np. 750 ale może też być zwykła)
  • 75 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 390 ml ciepłej wody
  • 10 g soli (mniej więcej czubata łyżeczka)
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 100 g oliwek
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody - wymieszaj.
  2. W dużej misce zmieszaj obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy.
  3. Dodając stopniowo wodę wyrób ciasto - możesz to robić mikserem.
  4. Dodaj oliwki i ponownie zagnieć.
  5. Miskę przykryj i odstaw na 12-14 godzin (najlepiej na noc).
  6. Rano ostrożnie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko zagnieć składając brzegi ciasta do środka.
  7. Umieść ciasto w koszu do wyrastania lub w misce wysypanej mąką (albo w namoczonym garnku rzymskim).
  8. Nagrzej piekarnik do 230 stopni - w piekarniku nagrzej od razu garnek lub naczynie żaroodporne do pieczenia chleba.
  9. Ostrożnie umieść chleb w naczyniu i przykryj go pokrywką.
  10. Piecz pod przykryciem przez około 30 minut.
  11. Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20-30 minut.
  12. Po upieczeniu ostudź na kratce.
Notatki
Jeśli chleb pieczesz w garnku rzymskim, to naczynie włóż do zimnego piekarnika. Włącz grzanie na 220 stopni i piecz w tej temperaturze przez 30 minut od pełnego nagrzania piekarnika, potem zdejmij pokrywę i podpiecz kolejne 20-30 minut.

 

Dyniowe ślimaczki drożdżowe
Gofry dyniowo-piernikowe

Related Post