Tarta makowo-serowa
Konfitura pomarańczowa

Pierogi z ziemniakami babci Halinki

 

pierogi z ziemniakami

 

Te pierogi z ziemniakami poznałam, gdy zaczęłam spotykać się z moim mężem.

Jego babcia Halinka – mimo podeszłego już wieku i zaawansowanej cukrzycy – na każde święta robiła całą masę pierogów z ziemniakami – a w święta spotykała się u niej cała rodzina mojego męża – ciocie, wujkowie, kuzyni, więc na prawdę miał kto jeść te pierogi 🙂

Dla mnie to była zupełna nowość – ja wychowana na pierogach z kapustą i grzybami dostałam pierogi z ziemniakami – i od razu mi się w głowie zaświeciło ŻE CO? Z ziemniakami?

Powiem krótko – po pierwszym spróbowaniu pokochałam je i teraz, gdy babci już nie ma z nami, robimy je przynajmniej raz w roku na Boże Narodzenie – i też w dużych ilościach 🙂

Część zawozimy Wigilię do naszych rodzin, a resztę mrozimy i zjadamy po trochu w ciągu roku.

Do tego przekazaliśmy te pierogi naszym znajomym i od kilku lat robimy Akcję Pierogi i całą grupą przygotowujemy ogromne ilości pierogów – tych z ziemniakami, z kapustą i grzybami i ruskich 🙂

Skąd się wzięły te ziemniaki w pierogach, to nie wiem. Mogę jedynie przypuszczać, że to może był sposób radzenia sobie z biedą i brakiem artykułów w sklepach – mąka na pierogi, woda, ziemniaki i cebula zawsze się jakoś znalazła.

Na koniec powiem jeszcze jedno – ten farsz ziemniaczany musi mieć duuuużo czarnego pieprzu – tyle, żeby w język szczypało – ja jak sama robię farsz, to potem słyszę – za mało pieprzu 🙂

Jeśli jeszcze nie jedliście pierogów z ziemniakami, to czas najwyższy to naprawić – na Wigilię będą idealne 🙂 szczególnie takie odsmażone – po prostu są najlepsze na świecie.

Ps. Na Wigilię polecam również pyszne i proste paszteciki z pieczarkami – będą idealne do barszczyku 😀

pierogi z ziemniakami

 

pierogi postne

 

pierogi na boże narodzenie

 

pierogi na święta

 

postne pierogi

 

pierogi z ziemniakami

 

Pierogi z ziemniakami babci
 
Autor:
Ilość: 35
Składniki
ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • około pół szklanki ciepłej wody
farsz:
  • około 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • około 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni, dopraw solą i czarnym pieprzem - przestudź.
  2. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, albo bardzo dokładnie rozbij tłuczkiem.
  3. Dodaj do nich śmietanę i razem wymieszaj, dodaj cebulę, sól i czarny pieprz - dokładnie wymieszaj i dopraw jeśli farsz tego potrzebuje (farsz może być lekko za słony, bo ciasto jest mało solone, nie zapomnij dodać dużo czarnego pieprzu :)).
  4. Z mąki, jajka, oleju, soli i części wody zacznij wyrabiać ciasto (my to robimy mikserem z końcówką hakiem), dodawaj stopniowo pozostałą wodę - ciasto ma być gęste, ale elastyczne.
  5. Blat posyp mąką, oderwij część ciasta i rozwałkuj na cienki placek - w razie konieczności podsypuj odrobiną mąki.
  6. Szklanką wycinaj koła, możesz je dodatkowo lekko rozciągnąć w palcach, aby ciasto było cieńsze.
  7. Nakładaj na środek ciasta czubatą łyżeczkę farszu ziemniaczanego i złóż ciasto w pierożek i dokładnie sklej brzegi.
  8. Gotuj pierogi w osolonej wodzie z dodaną odrobiną oleju - pierogi gotuj przez około 7-10 minut od wypłynięcia.
  9. Aby pierogi po ugotowaniu się nie sklejały możesz je przelać odrobiną oleju.
  10. Pierogi podawaj od razu ze skwarkami albo podsmażoną cebulką, albo potem odsmażone (moje ulubione).

 

Tarta makowo-serowa
Konfitura pomarańczowa

Related Post