Szarlotkowe tosty francuskie
Czekoladowy tort Piesek

Sernik bananowy na czekoladowym spodzie

 

sernik z bananami

 

Sernik bananowy dołącza do mojej – jak się okazuje – bardzo bogatej kolekcji ciast z twarogiem.

Sama ostatnio szukałam jakiego starego przepisu na sernik i zdziwiłam się ile już mam przepisów w tej kategorii.

Nie jestem pewna, czy to przypadkiem nie jest najliczniejsza kategoria pod względem zamieszczonych przepisów – zresztą sami zobaczcie tutaj.

Zaskakujące dla mnie jest to, jak bardzo zmienił się mi smak, bo kiedyś wręcz nie cierpiałam serników, a po ciążach (sądzę, że tu nastąpiła ta zmiana) mam ciągle ochotę na jakiś pyszny serniczek i ciągle myślę, jaki by tu upiec 😉

Mam nadzieję, że Wy również lubicie serniki i ciasta z twarogiem i dzięki mojemu uwielbieniu możecie przygotowywać ciągle nowe serniki o nowych smakach.

Tym razem upiekłam sernik bananowy z wykorzystaniem nowego budyniu Dr. Oetkera – przez przypadek wypatrzyłam, że zrobili budyń bananowy i od razu oczywiście go zakupiłam.

Śledząc liczne amerykańskie blogi, często natykałam się na przepisy z wykorzystaniem budyni bananowego i strasznie mi go brakowało w Polsce. Teraz się cieszę, że również u nas można dostać taki smak 🙂

Oprócz budyniu bananowego do masy sernikowej dałam jednego dużego banana, a całość upiekłam na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem gorzkiego kakao (możecie od razu użyć ciasteczka czekoladowe).

Wierzch ciasta to krem z kremówki i serka mascarpone obsypany gorzkim kakao i wiórkami z czekolady mlecznej.

Całość rewelacyjna – gorąco polecam!

sernik z czekoladą

 

sernik czekoladowy

 

sernik bananowy

 

sernika na spodzie

 

sernik z bananami

 

sernik bananowy

 

Sernik bananowy
 
Autor:
Składniki
ciasteczkowy spód:
  • 200 g ciasteczek (użyłam maślane z cukrem)
  • około 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka gorzkiego kakao (możesz od razu użyć ciasteczka czekoladowe)
masa sernikowa:
  • 1 kg dobrego sera na serniki (użyłam Piątnicy w wiaderku)
  • 1 duży banan (mój miał przed obraniem 200 g)
  • 1 budyń bananowy (użyłam dr. Oetker)
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
masa śmietanowa:
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru - lub do smaku
  • gorzkie kakao do oprószenia
  • opcjonalnie wiórki z czekolady do posypania
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj, albo włóż do mocnego worka i rozbij wałkiem.
  2. Dodaj masło oraz kakao, wymieszaj - jeśli masa jest za mało lepka możesz dodać trochę masła, ale nie przesadzaj z jego ilością, ciasteczka mają być bardziej sypkie.
  3. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Do foremki wsyp ciastka i przy pomocy łyżeczki ugniataj masę wokół brzegów tortownicy do wysokości około 3 cm.
  5. Resztę ciasteczek ugnieć na dnie foremki.
ciasto:
  1. Do dużej miski włóż twaróg, dodaj cukier, jajka, budyń i jogurt naturalny.
  2. Banana pokrój w plasterki i rozgnieć widelcem - dodaj do miski.
  3. Wszystkie składniki zmiksuj - tylko do momentu zniknięcia grudek.
  4. Przelej ciasto do tortownicy.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1,5 godziny (środek ciasta po poruszeniu foremką, nie może się ruszać).
  6. Po tym czasie wyłącz piekarnik, drzwiczki uchyl i pozostaw sernik w środku do zupełnego wystudzenia.
  7. Wystudzone ciasto włóż do lodówki i schłódź przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
krem śmietanowy:
  1. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie gęsta dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone.
  2. Miksuj do momentu, aż masa będzie gęsta i bez grudek.
  3. Wyłóż krem na sernik, posyp wierzch gorzkim kakao i wiórkami z czekolady (czekoladę wystarczy "obrać" nożykiem szczelinowym do obierania warzyw).

 

Szarlotkowe tosty francuskie
Czekoladowy tort Piesek

Related Post