Jesienny konkurs
Chleb ryżowy

 

Zamarzył się mi sernik czekoladowo-orzechowy z mnóstwem mielonych orzechów laskowych (widziałam kiedyś taki na Kwestii Smaku). Przystąpiłam, więc energicznie do pracy – zmieliłam orzechy laskowe do spodu ciasta i zaczęłam poszukiwania ciastek nadających się na spód.

Znalazłam Jeżyki i stwierdziłam, że to będzie bombowy spód 🙂

Niestety mój malakser miał zupełnie inne spojrzenie na ten temat i postanowił się na nich zepsuć (a dodam, że to był mój wygrany Kitchen Aid) 🙁

Nie zrażając się, przerzuciłam praktycznie nienaruszone ciastka do drugiego malaksera i ….. tego też popsułam ( o matko).

Mam więc tu pewne przemyślenie – nigdy, przenigdy nie mielcie Jeżyków na spód ciasteczkowy 😉

Jeżyki ostatecznie zjadł mąż – przy mojej małej pomocy, a ja rozbiłam wałkiem ciasteczka maślane.

Niestety awaria malakserów miała jeszcze dalsze następstwa – ponieważ nie miałam czym zmielić orzechów do masy

sernikowej 🙁

Zaczęłam, więc kombinować i ostatecznie wyszedł mi sernik czekoladowo-kawowy.

Jako dzieło przypadku i złośliwości przedmiotów martwych wyszedł rewelacyjnie 🙂

Z mocno orzechowym spodem i kawowym aromatem sernika oraz grubą warstwą czekolady z kawą.

A sernik orzechowy zrobię na pewno w innym terminie 🙂

Teraz przedstawiam Wam –  jak mówi mój mąż – najdroższy dotychczas upieczony sernik – sernik czekoladowo-kawowy.

 

sernik czekoladowo-kawowy3

sernik czekoladowo-kawowy1

sernik czekoladowo-kawowy2

 

Sernik czekoladowo-kawowy
 
Autor:
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • 250 g ciasteczek maślanych
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 80 g masła
masa sernikowa:
  • 500 g twarogu na serniki
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady (ostudzonej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane ⅓ szklanki wrzątku i ostudzone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj lub mocno rozbij wałkiem (ciasteczka włóż do mocnego woreczka - np. na mrożonki i uderzaj wałkiem, aż zrobią się miałkie).
  2. Czekoladę rozpuść razem z masłem w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasteczka wsyp do dużej miski, dodaj mielone orzechy oraz rozpuszczoną czekoladę.
  4. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj lekko masłem i obsyp małą ilością mąki.
  6. Wysyp ciasteczkową masę i wylep nią dno i boki foremki.
  7. Wstaw do lodówki i schłódź.
masa serowa:
  1. W dużej misce umieść obydwa sery, wlej śmietanę kremówkę, ostudzoną czekoladę i ostudzoną kawę, dodaj wanilię i jajka, wsyp cukier i mąkę - wszystko razem krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  2. Wylej masę sernikową na schłodzony spód.
  3. Piecz w 150 stopniach przez 1,5 godziny.
  4. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w środku ciasto aż do wystudzenia.
  5. Sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
polewa:
  1. Rozpuść czekoladę ze śmietaną i kawą w kąpieli wodnej.
  2. Posmaruj masą sernik.
  3. Smacznego 🙂

 

 

Jesienny konkurs
Chleb ryżowy

Related Post