Reklama


Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

 

sernik z brzoskwiniami

 

Sernik z brzoskwiniami mojej siostry Ewy 🙂

Przepis dostałam od niej już lata temu i kiedyś go często piekłam, potem został przytłoczony przez nawał innych ciast, ale ostatnio znowu wpadł w moje ręce 🙂

Jestem ciekawa, czy Ewa sama ma jeszcze ten przepis, czy też przy okazji przypomnę jej o nim 😀

Ten sernik z brzoskwiniami, to taka „stara szkoła” – z twarogu pół tłustego, który sami mielimy (chociaż w ostateczności możecie użyć taki z wiaderka – tylko taki dobrej jakości), pieczony na spodzie z biszkoptów i z kawałkami brzoskwiń w środku.

Dodatkowo ma ubijaną pianę – co ostatnio rzadko stosuję w sernikach.

Serniczek wychodzi delikatny i bardzo smakowity – szczególnie jeśli dodatkowo polejecie go polewą z białej czekolady 🙂

Żeby nie opadł po upieczeniu piekłam go w niższej temperaturze, a potem studziłam w piekarniku.

Jak każdy sernik najlepszy jest po porządnym schłodzeniu w lodówce – najlepiej przez całą noc.

Podaję przepis na foremkę o średnicy 22 cm.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na serniki 🙂

 

sernik z brzoskwiniami

 

sernik brzoskwiniowy

 

sernik brzoskwiniowy

 

sernik z brzoskwiniami

 

peach cheesecake

 

Sernik z brzoskwiniami
 
Autor:
Składniki
sernik:
  • 500 g twarogu półtłustego zmielonego dwu- lub trzykrotnie
  • 150 g cukru (chociaż wg mnie można dać trochę mniej - szczególnie jeśli zdecydujecie się na polewę z białej czekolady)
  • 3 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • skórka starta z cytryny i sok wyciśnięty z niej
  • budyń waniliowy lub śmietankowy na pół litra mleka
  • brzoskwinie z puszki (użyłam 5 połówek)
dodatkowo:
  • biszkopty
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 50 g białej czekolady
  • czubata łyżka serka mascarpone
Wykonanie
  1. Żółtka utrzyj z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny na puszystą masę.
  2. Dodawaj po trochu zmielony twaróg, cały czas miksując, wsyp budyń i zmiksuj.
  3. Białka ubij na sztywno i dodaj je do twarogu - delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę i mniej więcej ¾ dodaj do masy) - delikatnie wymieszaj.
  5. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Na dnie ułóż biszkopty, przelej masę twarogową i wyrównaj.
  7. Na wierzchu ułóż pozostałe brzoskwinie.
  8. Piecz około 80 minut w 150 stopniach.
  9. Po tym czasie piekarnik wyłącz, delikatnie uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik zupełnie ostygnie.
  10. Schowaj go następnie do lodówki do schłodzenia.
  11. W rondelku pogrzej śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone i połamaną czekoladę - wymieszaj dokładnie, aby czekolada i serek się rozpuściły.
  12. Ostudź masę i gdy lekko zgęstnieje wylej ją na sernik.
  13. Możesz ciasto dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: