Cynamonowe pancakes
Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie

 

Stromboli to taka wariacja na temat pizzy i kanapki 😉

Wykorzystujemy tu ciasto drożdżowe podobne jak do pizzy, tylko zamiast robienia placka, ciasto z farszem zwijamy i sklejamy (można go też ponacinać i ułożyć we wzór warkocza).

W kwestii farszu możecie wybrać taki, który będzie Wam najbardziej odpowiadał – ja w sumie robiłam 4 różne – córka miała z tartym serem i kukurydzą, syn z podsmażanym kurczakiem, kukurydzą i tartym serem, mąż zamiast kukurydzy miał pomidorki koktajlowe i świeże zioła, a ja mój ulubiony szpinak z dużą ilością czosnku i pokruszoną fetą 🙂

Po upieczeniu otrzymujemy kanapkę z farszem na gorąco – chociaż na zimno też powinna być smaczna (ja swoją pochłonęłam i nie dałam jej najmniejszej szansy na wystygnięcie – może następnym razem ;))

Stromboli może być fajnym obiadem (jako alternatywa dla pizzy), albo pożywnym podwieczorkiem lub kolacją. Będzie też super na spotkania towarzyskie, bo można je łatwo pokroić na mniejsze porcje 🙂

Z podanej porcji wyszły mi 4 bardzo duże kanapki – dużo zależy od tego jak cienko rozwałkujecie ciasto – ja je wolałam bardziej puszyste.

stromboli3

stromboli2

stromboli1

stromboli4

stromboli zbiorowe

Stromboli
 
Autor:
Składniki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki ciepłej wody (do drożdży)
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • ok 250-300 ml ciepłej wody
  • 30 g oliwy z oliwek
  • dodatkowo - jajko do posmarowania
Wykonanie
  1. Drożdże pokrusz, zasyp cukrem i zmieszaj z trzema łyżkami wody - przykryj naczynie i odstaw na chwilę.
  2. W dużej misce umieść mąkę, sól i oliwę, dodaj rozczyn drożdżowy oraz prawie całą wodę - wyrób ciasto.
  3. W razie konieczności dodaj resztę wody.
  4. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  5. Po godzinie ciasto wyjmij i ponownie zagnieć.
  6. Podziel na 4 części.
  7. Każdą rozwałkuj tak cienko jak lubisz i nałóż ulubiony farsz (u mnie to był szpinak z fetą oraz podsmażony kurczak z pomidorkami koktajlowymi, tartym serem oraz ziołami).
  8. Sklej brzegi ciasta tworząc formę bagietki.
  9. Przełóż stromboli na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  10. Bułeczki następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i delikatnie natnij w kilku miejscach (możesz też po wierzchu posypać solą, bazylią, oregano lub innymi przyprawami).
  11. Piecz w 200 stopniach przez około 25-30 minut.
  12. Podawaj na ciepło.

 

Przepis na ciasto znalazłam tutaj.

Cynamonowe pancakes
Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie

Related Post