Bezy owocowe
Przepis na kolorowe bezy o owocowym aromacie
Przygotuj dziś ze mną przepyszne i do tego niezwykle urokliwe kolorowe bezy owocowe z malinami i skórką pomarańczową. Te niezwykle beziki to idealna słodka przekąska – taka na jeden gryz, a gwarantuję, że trudno się będzie od nich oderwać. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Kolorowe bezy owocowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie bezy, to koniecznie wypróbuj ten przepis na bezy malinowe i pomarańczowe.
Bezy owocowe przepis
Składniki
składniki na bezy owocowe
- 2 białka ((z jajek o rozmiarze L))
- 100 g cukru kryształu (- pół szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 1 garść malin (mrożonych – króciutko zmiksowanych, tak by owoce podzieliły się na małe cząstki – nie może się zrobić z nich maź)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- ok 50 g gorzkiej czekolady (posiekanej )
- barwniki w żelu (- opcjonalnie – pomarańczowy i czerwony/różowy)
Instrukcja
Jak zrobić owocowe bezy
- Białka zmiksuj krótko aż się napuszą.2 białka
- Dodawaj po łyżce cukier i po każdym dosypaniu miksuj przez około minutę.100 g cukru kryształu
- Gdy dodasz cały cukier miksuj przez dodatkowe 5 minut – albo do czasu, aż nie będzie czuć w bezie kryształków cukru.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i ziarenka z wanilii – krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, ziarenka z połowy laski wanilii
- Podziel bezę na dwie części, do jednej dodaj prawie całe pokruszone maliny i odrobinę barwnika czerwonego/różowego – bardzo ostrożnie i krótko wymieszaj.1 garść malin
- Do drugiej części dodaj skórkę z pomarańczy, większość posiekanej czekolady oraz barwnik pomarańczowy.skórka starta z jednej pomarańczy, ok 50 g gorzkiej czekolady
- Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego nakładaj małe porcje bezy na przygotowaną blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).
- Wierzch bez posyp odłożonymi malinami oraz posiekaną czekoladą.
- Piecz w temperaturze 100 stopni (na termoobiegu) przez około 60-80 minut – następnie piekarnik wyłącz i pozwól bezom wystygnąć w środku (najlepiej zostawić je tak na noc).
- Bezy są delikatne, więc ściągaj je ostrożnie.
Prywatne
Malinowe i pomarańczowe beziki – uwagi
Wszystko zaczęło się od zdjęcia na pinterest – potem zobaczyłam przepis i wsiąkłam :) Urzekły mnie pastelowe kolory i niebanalne podejście do tych mini ciasteczek.
Ja też upiekłam nam bezy owocowe i dotrwały jedynie do wieczora – pozostał po nich tylko uśmiech na twarzy i okruszki w pudełeczku :)
Moje kolory nie wyszły mi tak pięknie pastelowe (barwniki Wiltona w żelu trzeba jednak oszczędnie dozować ;)), ale myślę, że to nie wpłynęło znacząco na urodę tych bezików – zresztą sami orzeknijcie :D
Przygotowałam nam dwie wersje bezików – jedne z mrożonymi malinami, a drugie ze skórką startą z pomarańczy i gorzką czekoladą – obydwie są boskie i bardzo je Wam polecam :)
Ps.
Przy okazji polecam inne moje przepisy na pyszne bezy – wypróbuj je koniecznie.
Polecane przepisy na słodkie beziki
Jeśli lubisz nieduże słodkie bezy, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te idealne słodkości. Tutaj polecam takie trzy przepisy: