Bułeczki z makiem
Przepis na drożdżowe bułeczki z makiem
Domowe bułeczki drożdżowe z makiem i lukrem na wierzchu to słodki i aromatyczny przysmak, który rozpieści podniebienia każdego łasucha. Miękkie i puszyste wnętrze bułeczek doskonale komponuje się z makiem, tworząc wspaniały kontrast smakowy. Dodatkowo, lukier na wierzchu dodaje słodyczy, a drożdżówki jeszcze piękniej się prezentują :) To idealna propozycja na śniadanie, podwieczorek lub deser – spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Drożdżowe bułki z makiem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz tradycyjne polskie bułki drożdżowe z makiem i lukrem, to koniecznie musisz zrobić je samodzielnie w domu! Takie drożdżówki z makiem smakują obłędnie jeszcze cieplutkie – zjedz je do kawy, czy też herbaty :)
Bułeczki z makiem przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek z makiem
składniki na masę makową do drożdżówek z makiem
składniki na lukier do drożdżówek
- 100 g cukier puder (2/3 szklanki)
- 2-3 łyżki mleka (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe do bułek z makiem
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i lekko wymieszaj, wlej ciepłe mleko, wymieszaj dokładnie.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka
- Kubek z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby zaczęły pracować – mają zgęstnieć i urosnąć.
- W tym czasie przygotuj resztę składników ciasta – do dużej miski wsyp mąkę, dodaj olej, resztę cukru oraz jajko.300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 3 łyżki oleju
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób elastyczne ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Jak zrobić masę makową do bułek z makiem
- Zmielony mak zalej wrzącą wodą – tyle aby go zakryła i odstaw na pół godziny.200 g maku
- Po tym czasie zlej wodę – najlepiej jest wyłożyć gęste sito pieluchą tetrową lub kilkoma warstwami ręczników papierowych i przelać przez to sito mak razem z wodą.
- Do odsączonego maku dodaj cukier i jajka – wymieszaj.70 g cukru, 2 jajka
- Możesz teraz dodać do maku ulubione dodatki – posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja lubię dodać do niego kilka kropel aromatu migdałowego.orzechy
Jak zrobić bułeczki z makiem
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany odrobiną mąki blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na płaski prostokąt – o grubości max 1 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta masą makową i zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
- Pokrój ciasto na 8 kawałków.
- Ułóż bułeczki na blaszce do pieczenia – zachowaj między nimi lekkie odstępy.
- Przykryj bułeczki ręcznikiem kuchennym i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (tryb termoobieg).
- Piecz bułeczki przez około 20 minut – aż będą rumiane, a po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem i tak powstałym lukrem posmaruj bułeczki.100 g cukier puder, 2-3 łyżki mleka
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżówki z makiem – uwagi
Nie wiem jak to się stało, że do tej pory bułeczki z makiem nie zagościły na moim blogu!
W czasach licealnych i studenckich praktycznie nie jadałam innych drożdżówek!
Ale to fakt, że życie blogowe – zmusza do ciągłego szukania czegoś nowego. I pieczenia czegoś nowego :)
Inspiruję się przeróżnymi zagranicznymi przepisami, a o tradycyjnych polskich drożdżówkach z makiem zupełnie zapomniałam.
Troszkę wstyd, ale na szczęście właśnie nadrabiam ten błąd!
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z makiem – wskazówki
Przygotowanie drożdżówek warto zacząć od ciasta drożdżowego, bo potrzebuje ono czasu na dobre wyrobienie i wyrośnięcie.
Ciasto drożdżowe do bułeczek przygotowałam z podstawowego przepisu – bez żadnych wodotrysków i kombinacji.
Jak zwykle polecam wyrabianie go mikserem z końcówką hakiem lub świderkami. Po co męczyć się ręcznie, skoro robot może to zrobić za nas :)
Jaki mak do bułek z makiem?
Do bułeczek będzie potrzebować oczywiście mak – najlepiej użyć taki już zmielony – zaoszczędzi to wam mnóstwo czasu i sprzątania.
Taki mak wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny i będzie już świetnie nadawał się do jedzenia.
Jeśli macie mak niemielony wtedy najpierw go zalewacie wrzątkiem, a potem musicie go jeszcze zmielić – najlepiej dwukrotnie.
Gdy nie macie czasu i ochoty na zabawę z makiem, to skorzystajcie z gotowej masy makowej.
Do maku możecie dodać posiekane orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, żurawinę i co tam tylko lubicie :) Bułeczki będą dzięki bakaliom jeszcze pyszniejsze!
Bułeczki po upieczeniu oblejcie lukrem – wystarczy zmieszać cukier puder z odrobiną mleka lub śmietany kremówki.
Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe :)
Te drożdżówki są tak pyszne, leciutkie i puszyste i znikają nie wiadomo kiedy!
Spróbujcie koniecznie!
Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe oraz na ciasta z makiem.
Polecane przepisy na ciasta z makiem
Jeśli lubisz ciasta z makiem, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na te rewelacyjne ciasta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bułki z makiem
Drożdżówki z makiem to tradycyjne polskie słodkie drożdżowe wypieki, które cieszą się popularnością od pokoleń. To jedne z ulubionych wypieków Polaków i oczywiście moje również. Ja mogłabym jeść taką bułkę z makiem codziennie, a Wy? Zamiast kupować drożdżówki z makiem w cukierni, możecie je zrobić samodzielnie w zaciszu własnej kuchni. Sprawdźcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku i przekonajcie się, że to nie jest takie trudne!
Zobaczcie moje wskazówki pod przepisem, a na pewno przygotowanie drożdżówek z makiem nie sprawi Wam trudności!
Jak zrobić drożdżowe bułki z makiem?
Ciasto drożdżowe, z którego powstają te przysmaki, charakteryzuje się miękkością i delikatnością. Dzięki odpowiedniemu wyrabianiu ciasta oraz długiemu czasowi fermentacji, bułeczki są puszyste i lekkie w konsystencji. To właśnie ta miękkość sprawia, że bułeczki z makiem rozpływają się w ustach, a smak chrupiącego maku dodaje im nieco pikantności i wyrazistości.
Tradycyjnie, bułki z makiem były jednym z podstawowych wypieków w polskiej kuchni. Wypiekano je na co dzień, ale także na różne uroczystości, takie jak wesela, chrzciny czy komunie. Do dziś w wielu polskich domach można spotkać te pyszne i aromatyczne bułeczki, które często są przygotowywane na specjalne okazje. Wy też zróbcie je w domu i cieszcie się ich tradycyjnym smakiem :)