Chlebek ciabatta
Przepis na domowy chleb ciabatta
Domowy chlebek ciabatta to włoski chleb o charakterystycznym kształcie i miękkiej konsystencji w środku. Jego skórka jest chrupiąca i lekko zrumieniona, a smak jest delikatny i lekko kwaskowy. Chleb ciabatta przygotowuje się z mąki pszennej, wody, drożdży i soli. Ciasto powinno mieć odpowiednią konsystencję, aby po upieczeniu wytworzyły się w nim charakterystyczne pory. To idealna propozycja dla miłośników pieczywa, którzy chcą spróbować czegoś innego. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Chlebek ciabatta – przepis krok po kroku
Już dziś upiecz ten pyszny włoski chleb i zjedz go ze smakiem na śniadanie, czy też kolację. Dodaj do niego pokrojone oliwki, albo zrób zupełnie bez dodatków.
Chlebek ciabatta z oliwkami przepis
Składniki
składniki na chleb ciabatta
- 200 ml wody (ciepłej )
- 300 g mąki pszennej ( typ 500-550 (2 szklanki) )
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju (lub oliwy z oliwek)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru (- do drożdży)
- około 10 sztuk oliwek ( bez pestek – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić chleb ciabatta z oliwkami
- Rozprowadź drożdże z cukrem i odrobiną ciepłej wody.200 ml wody, 12 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W misce miksera umieść mąkę i sól, dodaj drożdże, oliwę i część wody.300 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżka oleju
- Wyrabiaj ciasto dolewając stopniowo wodę – ciasto ma być dość gęste, ale gładkie.
- Oliwki pokrój na plasterki. Dodaj je do gotowego ciasta i lekko wymieszaj łyżką – jeśli je używasz.około 10 sztuk oliwek
- Odstaw chlebek na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie go zagnieć podsypując trochę mąką, uformuj bochenek i ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Oprósz lekko mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni – tryb góra/dół.
- Piecz chlebek około 30 minut (do zrumienienia).
- Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Prywatne
Włoska ciabatta – uwagi
Ten chlebek ciabatta jest lekki, puszysty.
Nie wymaga posiadania specjalnej mąki – najlepiej użyć zwykłą 500-550.
Bardzo szybko robi się go przy pomocy miksera, wyrasta też szybko, więc zachęcam do wypróbowania przepisu na prosty chleb na drożdżach.
Wystarczy 30 minut na pieczenie i można zajadać ciepły, domowy chleb.
Możecie go upiec również z dodatkami.
Ja go piekę czasami z dodatkiem pokrojonych oliwek – mój syn uwielbia tą wersję :D
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.
Gorąco polecam!
A tutaj moje pierwsze zdjęcia chlebka ciabatta z 2012 roku :)
Polecane przepisy na domowe pieczywo
Jeśli lubisz samodzielnie piec w domu pieczywo, uwielbiasz świeżo upieczony chleb, i pyszne bułki, czy rogale, to koniecznie zobacz inne moje przepisy – tu polecam między innymi takie:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na włoski chlebek pszenny
Zapraszam was dziś na prostą i pyszną ciabattę z mąki pszennej. Taki pszenny chleb na drożdżach to świetna podstawa każdej kanapki! Idealny chleb na śniadanie, czy też na kolację. Taki chleb grecki świetnie smakuje upieczony sam, albo z pokrojonymi oliwkami :)
Przepis na ciabattę
Zobaczcie mój prosty przepis opisany krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciabattę. Chlebek ciabatta zrobicie szybko i bez problemów z moim przepisem - sami się przekonajcie! Koniecznie wypróbujcie ten przepis na pszenną ciabattę i upieczcie na śniadanie dla swojej rodziny. Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe pieczywo.