Domowy sos karmelowy
Przepis na domowy sos karmelowy
Przygotuj razem ze mną pyszny i prosty domowy sos karmelowy z masła, cukru i śmietany kremówki. Taki sos będzie idealnym dodatkiem do różnych deserów, a także ciast. Możecie nim polać placuszki, naleśniki lub gofry i zjeść pyszne słodkie śniadanie. Koniecznie zobacz mój przepis i dowiedz się jak zrobić sos karmelowy.
Spis treści
Przepis na domowy sos karmelowy krok po kroku
Jeśli potrzebujesz przepis na szybki sos z karmelu idealny do deserów, to jesteś w dobrym miejscu!
Domowy sos karmelowy przepis z filmem
Składniki
składniki na sos karmelowy
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 90 g masła
- 120 ml śmietany kremówki (- pół szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić sos karmelowy w domu
- Do rondelka o grubszym dnie wsyp cukier i zacznij go podgrzewać – co jakiś czas możesz go przemieszać silikonową łopatką – cukier zacznie się rozpuszczać.200 g cukru
- Gdy cukier się rozpuści i nabierze lekko brązowej/karmelowej barwi dodaj do niego pokrojone masło – uważaj, bo masa się wzburzy!90 g masła
- Mieszaj aż masło się rozpuści, a całość utworzy jednolity sos.
- Na koniec dodaj śmietanę kremówkę – masa znowu się wzburzy!120 ml śmietany kremówki
- Dokładnie wymieszaj sos.
- Doprowadź masę do wrzenia i gotuj przez około trzy minuty.
- Sos lekko ostudź i przelej do suchego słoika.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Prosty sos karmelowy do deserów – uwagi
Uwielbiam karmel, toffi, kajmak i wszelkie ciasta, słodkości i desery, które je w sobie zawierają.
Muszę się przyznać, że gdy otwieram puszkę kajmaku, to najpierw łyżką „sprawdzam”, czy masa jest na pewno smaczna ;)
To uzależnienie – wiem, o tym, ale nie zamierzam nic z tym robić ;)
Co najwyżej mogę mu dalej ulegać.
Dziś chciałam się z Wami podzielić niezawodnym przepisem na domowy karmel.
Taki sos będzie rewelacyjny do lodów, naleśników, pancakesów, ale również świetnie się sprawdzi jako składnik różnych ciast (już wkrótce się Wam przyda).
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia sosu karmelowego?
Do przygotowania podstawowego sosu karmelowego potrzebujesz jedynie trzech składników!
- cukier – używam tu zwykłego białego cukru, ale może też być cukier trzcinowy. Nigdy nie robiłam karmelu z ksylitolu czy też erytrolu, więc nie wiem, czy się one tutaj nadają – muszę kiedyś sprawdzić. Chyba że ktoś z Was próbował i może się podzielić doświadczeniami w komentarzu.
- masło – dobrze jest tu użyć masło extra – o zawartości tłuszczu około 82%
- śmietana kremówka – ja tu używam płynną śmietanę kremówkę 30% – polecam płynną śmietankę np. z kartonika.
Jak zrobić inne smaki sosu karmelowego?
Temu sosowi można bardzo łatwo i szybko nadać fajny smak. Wystarczy dodać do niego różne przyprawy.
Ja uwielbiam dodać do niego łyżeczkę soli – wtedy otrzymuję słony karmel.
Inny dodatek to mielony cynamon – sos karmelowy nabiera pysznego cynamonowego smaku.
A w sezonie zimowym dodaję do niego łyżeczkę przyprawy do piernika (użyj dobrej jakości przyprawy bez dodatku mąki!) Taki piernikowy sos karmelowy będzie idealny do wszelkich piernikowych wypieków i deserów. Polecam tu przygotowanie domowej przyprawy do piernika z mojego przepisu – sprawdzi się w całym sezonie świątecznym!
Możesz tu poeksperymentować z dodawanymi przyprawami, aby uzyskać sos idealny dla siebie!
Jak zrobić sos karmelowy – wskazówki i porady
Przygotowanie domowego sosu karmelowego nie jest trudne, ale wymaga uwagi i ostrożności! Pamiętaj, że rozpuszczony cukier ma bardzo wysoką temperaturę i możesz się mocno poparzyć, jeśli nie zachowasz ostrożności!
Do zrobienia sosu najlepiej użyć rondla o wyższych ściankach i grubszym dnie – zapobiegnie to nadmiernemu podgrzaniu cukru.
Czy mieszać cukier podczas jego rozpuszczania?
Niektórzy nie mieszają cukru gdy się rozpuszcza, ale ja wolę mieszać go silikonową łopatką. Wtedy cukier rozpuszcza się szybciej i bardziej równomiernie. Do tego mam pewność, że się nie przypali – a bardzo łatwo przypalić cukier! Gdy rozpuszczony cukier nabierze lekko brązowej barwy, to znak, że trzeba dodać do niego masło. Jeśli cukier za mocno zbrązowieje stanie się gorzki!
Możesz go swobodnie wyrzucić, bo karmel z takiego cukru będzie niesmaczny!
Jak dodawać masło i kremówkę do karmelu?
Pamiętaj, że dodając do karmelu masło, a potem śmietanę kremówkę masa się wzburzy i znacząco podniesie się jej poziom – uważaj wtedy, aby się nie oparzyć!
Po dodaniu masła i potem śmietany energicznie mieszaj sos, aż nabierze gładkości i będzie jednolity.
Podgotuj sos jeszcze przez kilka minut, aby zgęstniał i zdejmij rondelek z kuchenki.
Domowy sos karmelowy jest gotowy! Teraz możesz dodać do niego przyprawy jeśli chcesz mu nadać inny smak. Wsyp je do sosu i dokładnie wymieszaj. Przestudzony sos przelej do zamykanego słoika.
Jak przechowywać domowy sos karmelowy?
Sos z tego przepisu, gdy jest gorący jest płynny, wraz ze stygnięciem staje się coraz gęstszy. Na początku możesz go trzymać na blacie kuchennym. Ale jeśli nie zużywasz go od razu w całości, to schowaj go lodówki. Tam może być przechowywany przez około 2 tygodnie, a nawet dłużej.
Jeśli będziecie go przechowywać w lodówce, to mocno stwardnieje.
Wystarczy go wtedy podgrzać krótko w mikrofalówce lub włożyć na chwilę do garnka z gorącą wodą, a następnie energicznie wymieszać (masło dodane do sosu może się wytrącać i trzeba go zmieszać z resztą).
A poniżej moje pierwsze zdjęcia domowego sosu karmelowego.
Przepis znalazłam tutaj. Podaję z moimi zmianami.
Polecane przepisy z karmelem
Zobaczcie jak możecie wykorzystać karmel i kajmak w swojej kuchni. Tutaj polecam Wam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sos karmelowy
Przygotuj ze mną prosty i szybki sos karmelowy, który sprawdzi się jako idealny dodatek do różnych deserów i ciast. Ten sos jest o tyle łatwy w przygotowaniu, bo nie trzeba wcześniej karmelizować cukru. Wielu z was boi się karmelizować cukier, bo wam nie wychodzi, albo się pali i staje się gorzki, albo cukier źle się rozpuszcza. Tutaj nie musicie tego robić! Dlatego jestem przekonana, że każdy da radę go zrobić :) Spróbujcie koniecznie!
Jak zrobić karmel?
Zobaczcie mój dokładny i prosty przepis opisany krok po kroku i przygotujcie najprostszy karmelowy sos ! Ostudźcie go i przechowujcie w zamykanym słoiku. Używajcie zawsze wtedy kiedy tylko macie ochotę. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy z kuchni amerykańskiej.