Drożdżówka z prażonymi jabłkami
Przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Moja dzisiejsza drożdżówka z prażonymi jabłkami i kruszonką to typowe „comfort food”. Aromatyczna, pyszna i trudno się jej oprzeć. Ja polecam zjeść ją już po lekkim przestudzeniu, ale jeszcze lekko ciepłą. Jak dla mnie nie ma lepszego ciasta! Jeśli lubisz takie proste, rustykalne przepisy jak od babci, to koniecznie upiecz takie ciasto drożdżowe z jabłkami! Na pewno nie skończy się na zjedzeniu jednego kawałka!
Spis treści
Drożdżówka z prażonymi jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste ciasta drożdżowe pieczone z owocami i kruszonką, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Drożdżówka z jabłkami prażonymi przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe
składniki na kruszonkę do ciasta
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 100 g masła
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżówkę z prażonymi jabłkami krok po kroku
Krok 1 – przygotuj rozczyn drożdżowy
- Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj cukier i wymieszaj razem.20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Wlej letnie mleko (nie za gorące!) i wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.120 ml mleka
- Przykryj miseczkę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w miejsce bez przeciągów na około 20 minut.
Krok 2 – przygotuj ciasto drożdżowe
- W dużej misie umieść mąkę pszenną, cukier, jajka, pokrojone na kawałki masło i wlej rozczyn drożdżowy.300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 30 g masła
- Wyrób mikserem lub ręcznie ciasto – będzie dość kleiste.
- Miskę z ciastem przykryj folią lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż urośnie i podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Przełóż je do formy i lekko wilgotnymi dłońmi rozprowadź po całym dnie.
- Wyłóż jabłka na ciasto i rozprowadź równomiernie.ok 800 g prażonych jabłek
Krok 3 – przygotuj kruszonkę
- Z mąki, masła pokrojonego na kawałki i cukru przygotuj sypką kruszonkę – możesz ją krótko zmiksować malakserem, zagnieść widelcem, lub ugnieść palcami..150 g mąki pszennej, 100 g masła, 70 g cukru
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
- Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny aby podrosła.
Krok 4 – upiecz ciasto
- Gdy ciasto wyrasta w formie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (tryb termoobieg) lub 180 stopni (góra/dół).
- Wstaw formę z ciastem do gorącego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu ostudź.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżówka z jabłkami z kruszonką – uwagi
Uwielbiam ciasta drożdżowe i co jakiś czasu piekę sobie sporą blachę jakiejś drożdżówki i zjadam ją w większości sama ;) Bo, co jak, co – ja się nie potrafię oprzeć smakowitej drożdżówce. Ostatnio znowu nabrałam na jakąś ochotę i upiekłam taką super prostą, bardzo rustykalną w wyglądzie i smaku drożdżówkę z jabłkami i kruszonką. Użyłam tu jabłka prażone ze słoika – aby było szybciej i żeby wykorzystać zapasy jabłek w słoiku. Ciasto pieczone z dużą ilością jabłek i zapieczone ze słodką kruszonką na wierzchu to był prawdziwy strzał w 10! Przy okazji mąż podzielił się nim z kolegami na ultramaratonie w Wieliszewie, więc mogę powiedzieć, że miałam swój wkład w ich ukończony bieg :)
Jeśli lubisz ciasta drożdżowe jak ja, to zobacz również inne moje przepisy na pyszne drożdżówki, a jeśli masz w domu duży słoik prażonych jabłek, to koniecznie upiecz tą drożdżówkę!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia drożdżówki z jabłkami?
Do upieczenia tego ciasta z jabłkami będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- drożdże – ja swoje ciasto przygotowałam na świeżych drożdżach – bo lubię z nimi pracować. Czy można zrobić drożdżówkę z jabłkami na suszonych drożdżach? Oczywiście do tego ciasta wystarczy opakowanie drożdży instant (takie około 7 g).
- mleko – do drożdży będziesz potrzebować mleko, u mnie to zwykłe mleko uht 1,5 %, możesz też użyć mleko o innej zawartości tłuszczu, lub zamienić je na napój roślinny
- mąka pszenna – użyłam tu mąkę pszenną typ 500, możesz też użyć mąkę 550 lub ostatecznie tup 450
- jabłka – na moją blachę użyłam cały duży słoik jabłek prażonych, moje ważyły około 800 g
Co zrobić, gdy ciasto drożdżowe mi nie rośnie?
Jeśli ciasto drożdżowe ci nie rośnie może być tego kilka przyczyn. Podstawowe przyczyny są zwykle takie:
- Drożdże – jeśli używasz świeże drożdże i rozpuścisz je w zbyt gorącym mleku, to możesz je „zabić” i wtedy ciasto na nich nie wyrośnie. Jeśli rozczyn drożdżowy po około 20 minutach nie będzie spieniony i nie zwiększy swojej objętości, to najlepiej przygotować nową porcję. Albo drożdże były już za stare, albo się przegrzały.
- Ciasto drożdżowe wyrasta w przeciągu albo w chłodnych warunkach – ciasto drożdżowe wyrośnie nawet w lodówce, ale będzie do tego potrzebowało dużo więcej czasu. Jeśli chcesz je przygotować szybko, to przykrytą miskę z ciastem postaw w ciepłym miejscu, gdzie nie ma przeciągów. Ja lubię ją schować do piekarnika. W chłodniejsze dni włączam go nawet na jakieś 30 stopni – wtedy ciasto wyrasta bardzo szybko. Jeśli ciasto pomimo to nie wyrosło, to najlepiej dodać do niego trochę drożdży, zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.
Ile kcal ma drożdżówka z jabłkami i kruszonką?
W tabeli pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta. Jeśli podzielisz je na około 24 równe porcje to kawałek ciasta będzie miał około 165 kcal (węglowodany – 24 g, tłuszcze – 6 g, białka – 3 g).
Mam nadzieję, że mój przepis przyda ci się nie raz i będziesz chętnie do niego wracać. Jeśli tak, to będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz pod przepisem i podzielisz się swoimi wrażeniami. Gorąco również zapraszam na mój profil na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z jabłkami (oraz na te zupełnie bez pieczenia). Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżówka z jabłkami przepis
Zapraszam dziś na pyszną polską drożdżówkę z jabłkami prażonymi i słodką kruszonką. Tu ciasto drożdżowe pieczone jest w formie, a na wierzchu ma dużą ilość prażonych jabłek i prostą, lekko słodką kruszonkę na maśle. Ciasto wspaniale smakuje w towarzystwie kubka kawy, czy też herbaty. Możesz je podać na słodkie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, czy też deser po obiedzie. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku. Zobacz zdjęcia z przygotowania ciasta z jabłkami a także obejrzyj krótki film video, gdzie pokazuję jak ja zrobiłam swoją drożdżówkę z jabłkami i kruszonką. Proste składniki, pyszne jabłka i słodkość ciasta gwarantują, że twoi bliscy będą zachwyceni tym ciastem!