Ekspresowe bułki przepis
Przepis na szybkie bułki pszenne idealne na śniadanie
Zapraszam dziś na awaryjne ekspresowe bułki pszenne. Te bułeczki są ekspresowe, bo ich przygotowanie z pieczeniem zajmie Wam niecałą godzinę! Bo to bułki bez wyrastania. Jeśli rano się okaże, że nie macie pieczywa, to możecie bardzo szybko zrobić te bułeczki, upiec je i zaserwować na śniadanie. Jeśli macie trochę więcej czasu, to możecie pozwolić podrosnąć trochę uformowanym bułeczkom, wtedy będą jeszcze fajnie puszyste.
Spis treści
Ekspresowe bułki pszenne przepis krok po kroku
Jeśli potrzebujecie przepisu na szybkie bułeczki, które upieczecie rano i zjecie na śniadanie, to koniecznie zobaczcie ten przepis.
Ekspresowe bułki przepis
Składniki
składniki na szybkie bułki pszenne
- 500 g mąki pszennej (- najlepiej typ 650)
- 150 ml ciepłego mleka
- 250 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżki soli
- 0,5 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju (/oliwy)
- ziarenka ( do posypania)
- odrobina mleka (do posmarowania bułeczek)
Instrukcja
Jak zrobić ekspresowe bułki na śniadanie
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wlej trochę ciepłego mleka – wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły – odstaw na bok.20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml ciepłego mleka
- W tym czasie w dużej misce umieść mąkę, sól, miód, olej, dodaj pozostałe mleko.500 g mąki pszennej, 0,5 łyżki soli, 0,5 łyżki miodu, 1 łyżka oleju
- Wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę.250 ml ciepłej wody
- Wyrób ciasto – najlepiej mikserem, wtedy będzie szybkiej i lżej :)
- Jeśli ciasto będzie za gęste, to dodaj resztę wody.
- Gotowe ciasto podziel na bułeczki.
- Każdą posmaruj odrobiną mleka i ewentualnie posyp z wierzchu ziarnami (słonecznika, dyni, sezamu), albo połóż na wierzch kawałek żółtego sera.odrobina mleka, ziarenka
- Wstaw bułeczki do zimnego piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę na 200 stopni (góra/dół).
- Piecz przez około 20-25 minut – aż bułeczki będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź przez kilka minut.
Prywatne
Szybkie bułki bez wyrastania – uwagi
Pewnie nie raz zdarzył się Wam taki poranek, albo wieczór, kiedy głodni jak wilk zorientowaliście się, że w domu nie ma co zjeść.
W takiej sytuacji uratują Was ekspresowe bułki – wystarczą do nich podstawowe składniki (niezbędne będą drożdże – świeże lub suszone).
Bułeczki pszenne od przygotowania do wyjęcia z pieca zajmą Wam jedynie około 30-40 minut.
Po tych 40 minutach będziecie mogli zatopić zęby w pysznej, ciepłej bułce – w zasadzie wystarczy do niej samo masło, a posiłek i tak będzie rewelacyjny :)
Jeśli macie więcej czasu, to możecie bułki przygotować w tradycyjny sposób – tzn. z wyrastaniem ciasta, ale takie ekspresowe bułeczki są pyszne :)
Zależnie od wielkości przygotowanych bułek otrzymacie ich około 8 sztuk.
Ps. Więcej przepisów na bułki i chleby znajdziecie w moich przepisach na pieczywo :)
Polecane przepisy na domowe bułki
Wypróbujcie również inne przepisy na pyszne domowe bułki idealne na kanapki i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Dziś mam dla was przepis na ekspresowe pszenne bułeczki idealne na śniadanie czy też na kolację. Te bułeczki na drożdżach są szybkie, to ciasta nie zostawiamy do wyrastania - chociaż jeśli macie czas, to oczywiście możecie ciasto najpierw wyrosnąć, wtedy bułki będą bardziej puszyste. Pszenne bułki śniadaniowe to idealny przepis na szybkie śniadanie, gdy w domu skończyło się pieczywo :) Zobaczcie mój przepis na szybkie bułeczki śniadaniowe i sprawdźcie jak zrobić bułki pszenne na drożdżach. Posypcie je po wierzchu różnymi ziarenkami aby dodać im chrupkości. A jeśli lubicie, to możecie położyć na górze plasterek żółtego sera. Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe pieczywo - znajdziecie tu zarówno przepisy na domowe chleby jak i na pyszne bułki.
40 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na szybkie bułki pszenne
Ekspresowe pszenne bułki
Witam bułeczki pysznea można użyć mąki kukurydzianej zamiast przennej?
Nie samej, musiałabyś ją pomieszać z inną mąką, np owsianą, czy orkiszową
Bułeczki świetne. Wyrosły pięknie, mimo, że robione na suchych drożdżach. Smaczne i szybkie rozwiązanie na pyszne poranne śniadanie. Dziekuje i pozdrawiam
A jak postępować i ile dodać w przypadku drożdży suszonych?
Zwykle daje się połowę porcji drożdży suszonych, ale myślę że opakowanie 7g też wystarczy
Bułeczki tak pyszne że nie zdążyłam zrobić zdjęcia są na stałe u nas w domku
Ahhh wszystkie zakalec. Dlaczego? :(
O rany, pierwszy raz słyszę o zakalcu w cieście drożdżowym. Czy miałaś świeże drożdże? Zaczyn drożdżowy ładnie ci ruszył? Był puszysty i wyrusł?
Tak, świeże drożdże ale zaczyn ani trochę nie ruszył. Nie pomyślałam, że to może być problemem. Tak się ucieszyłam, że to przepis ekspresowy, że wszystko szybciutko zrobiłam…
Jeśli ci zaczyn nie ruszył, to możliwe, że mleko było za ciepłe i drożdże obumarły. Jeśli w przyszłości tak będzie, że drożdże się nie napuszają, to wylej i zrób jeszcze raz, bo nic z nich nie będzie.
Ok dziękuję!
:)
Bułki są genialne! Korzystam z tego przepisu praktycznie za każdym razem gdy używam piekarnika do innych dań. Przepis jest cudowny! :)
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał :)
A piekarnik na ile stopni????
Tak jak jest podane w przepisie – na 200 stopni :)
Dziękuję za podpowiedzi. Dam tym bułeczkom i sobie jeszcze jedną szansę
:)
Niestety ja się chyba z bułkami nigdy nie polubię. Wypróbowałam już dużo przepisów,ten również i nie wiem,dlaczego zawsze wychodzą mi takie ciężkie buły. Nijak nie są tak delikatne jak te ze sklepu czy ze zdjęć. Bardziej przypominają proziaki. Co robię źle? Chciałabym piec swoje bułki,ale wciąż nie wychodzi. Za to prosty chleb pszenny z innego przepisu na blogu zawsze pychotka. Już prawie nie kupuję w sklepie. A propos własnie się piecze ;)
Może to być kwestia zbyt dużej ilości mąki – postaraj się ograniczyć ilość mąki dodawaną przy porcjowaniu ciasta na bułki. Na ich puszystość też dobrze wpływa wyrastanie – tu jest akurat przepis na bułki ekspresowe, ale jeśli masz czas, to po zrobieniu bułeczek z ciasta połóż je na blaszce, przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw na około pół godziny. W tym czasie ciasto ponownie sobie trochę urośnie, bułeczki się napuszą i potem będą delikatniejsze po upieczeniu. Mam nadzieję, że w końcu znajdziesz swój idealny przepis na bułeczki i też już nie będziesz musiała ich kupować :)
A czy te 25min.pieczenia to liczymy od włożenia do zimnego piekarnika czy od pełnego nagrzania dopiero 20min.?
Od włożeniu, jeśli bułeczki będą blade, to możesz wydłużyć czas
Witam, czy ciasto można przygotować wieczorem i przechować w lodówce na nic, aby upiec je rano? Pozdrawiam serdecznie ☺️
Pewnie :)
Na termoobiegu pieczone czy Góra dół?
zwyczajnie góra dół, jak włączysz termoobieg, to ustaw niższą temperaturę :)
Wyszły rewelacyjne! Od dzisiaj już nie kupuje w sklepie tylko robię sama
super
A taką z kłosikiem. Typ 450. ;)
To powinna być ok, myślałam, że może jakaś pełnoziarnista. Może faktycznie woda była zbyt ciepła.
Mąka z kłosikiem typ 450, tortowa.
A ja mam odwrotny problem niż goha88. Ciasto z podanych składników gęste, zjadło całe mieszadła miksera, a potem nie chciało sie od dłoni odczepić. Wody prawie dwukrotnie więcej. Czy przyczyną mogła byc zbyt ciepła woda?
Drugi kłopot, a tu chyba nic pani nie zaradzi. Piekarnik gazowy grzanie tylko od dołu i od dołu, te „bułki’’ ciemne a u góry bladziuchne… przewróciłam je do góry nogami i jeszcze 10 min im dałam.kolor ok, Niestety w środku delikatny zakalec. a ja chciałam takie ładne, kształtne. Jak na obrazku…. chyba sie zniechęcę. A tak chciałam zacząć moja przygodę z wypiekami chlebowym. To chyba najprostszy przepis a tu klops
A jaką mąkę używałaś (typ)?
Niestety klapa. Przy założeniu, że 500 g mąki, to około trzech szklanek, wychodzi zupa krem. Nijak z tego bułki lepić. Nie ma opcji, że dałam za dużo mleka albo mąki, bo użyłam miarki. Szkoda, myślałam, że mąż będzie miał bułki do pracy na poniedziałek.
3 pełne szklanki to ok 450g. Duzo zależy od mąki, ale robiłam te bułki kilka razy i nie miałam nigdy takich problemów. Dodaj jeszcze mąki i powinno być ok.
Zwracam honor. Bułki robię od dwóch tygodni z sukcesem. Mąż twierdzi, że do pracy starczą mu cztery zamiast pięciu sklepowych. Dodaję od razu 3 szklanki mąki, a potem jeszcze około pół w miarę wyrabiania. Zmieniłam też ilość niektórych składników. Na przykład dodaję całą łyżkę soli i całą miodu. Wiadomo, kwestia gustu. Poza tym odkryłam, że jeśli dać bułeczkom trochę czasu na wyrośnięcie przed pieczeniem, to wychodzą większe. Poza tym moja prawie dwuletnia córka uwielbia dodawać składniki i ugniatać. Bardzo dziękuje za przepis. Jakby nie patrzeć moje pierwsze bułki :)
Cieszę się Gosiu, że bułeczki już wychodzą i smakują rodzinie :) serdecznie pozdrawiam, Beata
Witam, mąka pszenna to jaki ma być konkretnie typ? Zwykła 500 czy inna? Pozdrawiam
Zwykła 500 może być jak najbardziej :)
Takie bułki mogą człowieka uratować :)