Francuskie bagietki
Przepis na francuskie bagietki z chrupiącą skórką zrobione w domu
Przygotuj dziś ze mną rewelacyjne domowe bagietki. Takie chrupiące domowe bagietki przypominają smakiem i teksturą te z najlepszej piekarni. Chrupiąca skórka i miękki miąższ sprawiają, że te bagietki są prawdziwie doskonałe. To idealny dodatek do każdego posiłku lub pyszna przekąska na każdą okazję. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Francuskie bagietki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne, ciepłe i pachnące domowe pieczywo, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Francuskie bagietki przepis z filmeme
Składniki
składniki na bagietki
- 500 g mąki pszennej ((najlepiej typ 650))
- około 350 ml wody (letniej )
- 10 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Instrukcja
Jak zrobić bagietki krok po kroku
- Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody – zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misce umieść mąkę, sól.500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli
- Dodaj rozpuszczone drożdże do miski z mąką.
- Dolej prawie cała wodę i wrób ciasto – jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami – jeśli trzeba, to dodaj więcej wody.około 350 ml wody
- Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wtedy wyjmij je na stolnicę i krótko zagnieć.
- Podziel ciasto na trzy równe części.
- Każdą dłońmi rozciągnij na prostokąt – złóż dłuższy bok do środka, drugim bok załóż na wierzch i zlep.
- Rolując uformuj bagietkę tak długą jak chcesz – ale taką aby się zmieściła do piekarnika ;)
- Gotowe bagietki ułóż jak na zdjęciu (układając pomiędzy nimi rulonik z papieru do pieczenia), przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (wysoka temperatura zapewni chrupiącą skórkę). Na dno postaw naczynie żaroodporne napełnione wodą – możesz też dodatkowo spryskać wnętrze piekarnika wodą – przed samym włożeniem blachy z bagietkami (bagietki możesz dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką).
- Piecz w tej temperaturze około 17-20 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu wystudź.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Chrupiące domowe bagietki – uwagi
Mimo że na co dzień jem bardzo mało pieczywa – zwykle jest to jedna kanapka do pracy (koniecznie z domowego chleba), to czasami ciężko jest mi przejść obojętnie koło chrupiącej, świeżej bagietki. Szczególnie podczas pobytu we Francji nie jadłam żadnego innego pieczywa poza francuskimi bagietkami – urlop rządzi się swoimi prawami. Najsmaczniejsza była jedzona połamana na kawałki z dodatkiem „śmierdziela” (moje określenie na sery typu „brie i spółka”), winogron i butelki wina. A to wszystko na trawniku przed wieżą Eiffla lub Luwrem :) – koniecznie muszę to jeszcze kiedyś powtórzyć.
Wracając na ziemię – znowu „naszła” mnie ochota na bagietkę z chrupiącą skórką, ale jak zobaczyłam kolejki do kasy w sklepie, grzecznie odłożyłam bułę i wyszłam. Nic straconego – sami upiekliśmy w domu swoje francuskie bagietki i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjnie.
Jak zrobić bagietki w domu – wskazówki
Z tej porcji otrzymacie trzy domowe bagietki (ja zrobiłam dwie długie i dwie krótsze, na których potem zapiekłam żółty ser – mój syn uwielbia takie bagietki z serem). Powiem Wam jedno – tajemnicą chrupiącej skórki jest temperatura pieczenia – wymagają one wysokiej temperatury – przynajmniej 250 stopni – wtedy skórka szybko się spieka, a wnętrze pozostaje miękkie i puszyste. Do tego dobrze jest wstawić do piekarnika miskę z wodą – para wodna podczas pieczenia sprawia, że skórka jest jeszcze bardziej chrupiąca.
Ps. Pod przepisem zamieściłam zdjęcie pokazujące jak piec bagietki, aby zachowały swoją formę. W sklepach można kupić specjalne formy do bagietek, ale jeśli nie zamierzacie ich piec często, to bez sensu jest ich zakup. Można sobie w tym poradzić domowymi sposobami ;)
Ciasto na bagietkę możecie też przygotować wieczorem i schować na noc do lodówki. Wtedy rano wyjmujecie je, lekko zagniatacie i czekacie około godzinę, aby się ogrzało. Polecam wstawienie miski z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30 stopni – wtedy ciasto się szybciej ogrzeje. Potem już przygotowujecie domowe bagietki wg przepisu. A pod przepisem znajdziecie też krótki filmik z przygotowań.
Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowy chleb i domowe bułki.
A tu moje francuskie bagietki z chrupiącą skórką na moich pierwszych zdjęciach :)
Polecane przepisy na domowe pieczywo
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo – zarówno chleby jak i różne bułki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na domowe bagietki
W domu możecie upiec nie tylko chleb, czy bułki, ale także chrupiące bagietki. Takie chrupiące francuskie bagietki jakby prosto z piekarni smakują rewelacyjnie i mają pyszną chrupiącą skórkę. Jak upiec bagietki? To nie jest trudne. Jeśli nie masz specjalnej formy do bagietek, to możesz sobie poradzić z tym przy użyciu papieru do pieczenia. Popatrz na zdjęcie pod przepisem i zobaczysz jak to zrobić. Aby drożdżowa bagietka była chrupiąca musisz ją piec w wysokiej temperaturze, a w piekarniku powinna być para wodna. Upieczenie bagietki nie jest trudne. Potrzeba jednak na to troszkę czasu. W końcu to ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe jest tym lepsze i bardziej puszyste im lepiej wyrosną drożdże i ciasto. Pamiętajcie o temperaturze - ciasto drożdżowe lubi ciepło i brak przeciągów. Jeśli trudno wam o odpowiednie warunki do wyrastania ciasta drożdżowego, to nie problem. Wystarczy miskę z ciastem drożdżowym wstawić do piekarnika. Ja lubię wtedy włączyć grzanie na 30 stopni. Ciasto na bagietki wyrasta wtedy szybciej i ładniej - sami sprawdźcie, jak to dobrze działa!
Francuskie bagietki z chrupiącą skórką
Francuskie bagietki jak z piekarni możecie wykorzystać jako dodatek do posiłku, albo jako przekąskę. Ja uwielbiam bagietkę z odrobiną masła i serem - mniam :) A jak wy zajadacie swoje chrupiące francuskie bagietki? Zapiszcie sobie mój przepis na bagietki, bo może się wam przydać, gdy w domu skończy się pieczywo. Przeczytajcie mój dokładny przepis krok po kroku, aby się dowiedzieć jak zrobić bagietki w domu.