Gofry kukurydziano-owsiane
Przepis na chrupiące gofry kukurydziano-owsiane
Gofry kukurydziano-owsiane to pyszna i zdrowa propozycja na szybkie śniadanie lub słodką przekąskę. Do ich przygotowania wykorzystuje się mąkę kukurydzianą i owsianą, które dodają im chrupiącej konsystencji i charakterystycznego smaku. Dodatkowo, ciasto wzbogacane jest o maślankę, co nadaje mu lekkości i puszystości. To idealna propozycja dla osób, które cenią sobie zdrowe i smaczne jedzenie, a jednocześnie chcą zjeść coś szybkiego i łatwego w przygotowaniu. Gofry kukurydziano-owsiane świetnie smakują z owocami, bitą śmietaną, syropem klonowym lub miodem. Gorąco polecam!
Spis treści
Gofry kukurydziano-owsiane przepis krok po kroku
Jeśli lubisz gofry i możesz je jeść o każdej porze dnia, to spróbuj tych pysznych gofrów na mące kukurydzianej i owsianej. Jeśli użyjesz tu bezglutenową mąkę owsianą, to otrzymasz przepyszne bezglutenowe gofry :)
Gofry kukurydziano-owsiane przepis
Składniki
składniki na gofry kukurydziano-owsiane
- 2 białka (rozmiar L)
- 2 żółtka
- 125 g mąki kukurydzianej
- 125 g mąki owsianej (- możesz użyć mąki bezglutenowej)
- 1 łyżeczka cukru (- do piany z białek – opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (- użyj bezglutenowy jeśli chcesz gofry bezglutenowe)
- 250 ml maślanki
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić gofry kukurydziano-owsiane z maślanką
- Zmieszaj razem suche składniki – poza cukrem.125 g mąki kukurydzianej, 125 g mąki owsianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
- Białka ubij na sztywno z łyżeczką cukru (ale możesz go też nie dawać).2 białka, 1 łyżeczka cukru
- Żółtka lekko zmiksuj z solą, dodaj nich na zmianę mieszaninę mąki i maślankę.2 żółtka, 1 szczypta soli, 250 ml maślanki
- Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
- Smaż gofry aż będą rumiane.
- Przestudź lekko na kratce z piekarnika – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Prywatne
Gofry owsiano-kukurydziane – uwagi
Gofry kukurydziano-owsiane to kolejny udany eksperyment w mojej kuchni. Zwykle w weekendy rozpieszczamy się różnymi placuszkami, naleśnikami, czy goframi, a że jemy je co tydzień, to trzeba kombinować, aby nie było nudno. Tym razem zajadaliśmy się zdrowymi, bezglutenowymi goframi na mące kukurydzianej i owsianej. Wychodzą one „gęstsze” i bardziej „konkretne” niż gofry pszenne, a do tego są chyba nawet bardziej chrupiące. Świetnie smakują również po odleżeniu – np. na kolację (ja je wtedy króciutko podgrzałam w mikrofalówce, bo gofry muszą być ciepłe i już).
Jak zrobić gofry kukurydziano-owsiane – wskazówki
Najpierw zmieszajcie razem obydwie mąki – mąkę kukurydzianą oraz mąkę owsianą. Zamiast mąki owsianej możecie też użyć inną mąkę bezglutenową – np. gryczaną czy jaglaną. Białko zmiksujcie z odrobiną cukru, a żółtko lekko roztrzepcie. Do żółtka dodawajcie na zmianę zmieszane mąki i maślankę, a na koniec delikatnie wmieszajcie ubite białko. Mieszajcie ciasto delikatnie, aby nie rozbić struktury białka – zapewni ono gofrom większą puszystość.
Jak podać gofry owsiane?
Gotowe gofry podajcie jeszcze na ciepło z ulubionymi dodatkami – świetnie będą smakowały podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Ale równie dobrze sprawdzi się owocowa konfitura, sos czekolady, czy też sos karmelowy. Możecie sobie przygotować domowy sos karmelowy!
Pamiętajcie też o innych przepisach na gofry – jest ich już całkiem niezła kolekcja!
Ja ze swoją manią śniadaniową mogłabym zrobić książkę kucharską na samych pancakesach.
Polecane przepisy na gofry idealne na śniadanie
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne gofry o różnych smakach i podane z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Gofry kukurydziano-owsiane przepis
Przepis na bezglutenowe gofry kukurydziane z mąką owsianą, to idealny pomysł na śniadanie dla osób na diecie bezglutenowej. Chrupiące kukurydziano-owsiane gofry smakują rewelacyjnie i mogą je oczywiście zjeść wszyscy - nie tylko osoby na diecie bezglutenowej. Gofry bezglutenowe wychodzą chrupiące i trzymają kształt, do tego są smaczne - szczególnie podane ze słodkimi dodatkami. Ja polecam tradycyjnie bitą śmietanę i świeże owoce.
Kukurydziane gofry bezglutenowe przepis
Przepis na bezglutenowe gofry przyda się nie raz, bo ciasto na gofry bezglutenowe przygotujcie prosto i szybko. Zresztą zajrzyjcie do mojego przepisu na bezglutenowe gofry i zobaczcie jak zrobić gofry bez glutenu. Gofry kukurydziano-owsiane na pewno zasmakują każdemu domownikowi. Polecam wam również inne moje przepisy bezglutenowe oraz oczywiście przepisy na gofry.