Gofry z cheddarem
Przepis na wytrawne gofry z serem cheddar oraz z Borówką Stovit :)
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na pyszny lunch albo przekąskę. Gofry z cheddarem w słonej, wytrawnej wersji sprawdzą się idealnie jako pomysł na pyszny posiłek w ciągu dnia. Podajcie je z ulubionymi dodatkami i zjedzcie ze smakiem. Gorąco polecam!
Spis treści
Gofry z cheddarem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz gofry, to koniecznie spróbuj tej słonej wersji – gofry smażone z tartym serem cheddar smakują wybornie!
Gofry z cheddarem przepis
Składniki
składniki na wytrawne gofry z serem cheddar
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 500 ml maślanki (- 2 szklanki)
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 100 g sera cheddar (tartego )
- Borówka (Premium Stovit – do podania)
Instrukcja
Jak zrobić wytrawne gofry z cheddarem
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, pieprz i sól.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- W drugiej misce zmieszaj jajka z maślanką.2 jajka, 500 ml maślanki
- Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Dodaj tarty ser cheddar, zamieszaj łyżką.100 g sera cheddar
- Mocno rozgrzej gofrownicę, posmaruj delikatnie olejem.
- Nakładaj porcje ciasta – w trakcie rośnie, więc nie nakładaj za dużo.
- Smaż gofry aż będą rumiane.
- Podawaj na ciepło z Borówką Premium firmy Stovit :)Borówka
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wytrawne gofry z serem cheddar – uwagi
Gofry z cheddarem i Borówką Stovit, to idealny pomysł na lekki lunch, obiad czy kolację.
Chociaż na śniadanie też możecie je zrobić, bo gofry robi się bardzo szybko :)
Ser cheddar dodany do ciasta sprawia, że gofry są pyszne i wyraziste w smaku.
Ja do takich serowych smaków lubię dodać lekko kwaskowy akcent – stąd polecam wam Borówkę Premium Stovit (albo Żurawinę Premium Stovit).
Dla mnie idealne połączenie :D
Moje dzieci jadły gofry z kukurydzą z puszki – jeszcze muszą dojrzeć do borówki ;)
Gofry najlepsze są zaraz po usmażeniu, jak poleżą to trochę miękną.
Wtedy polecam wam podgrzanie ich w tosterze, albo podpieczenie w piekarniku.
Z podanej porcji wyszło mi 14 gofrów.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania również przepisu na burgery halloumi, do których borówka i żurawina również idealnie pasują :)
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne gofry – tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wytrawne gofry z cheddarem
Przepis na wytrawne gofry idealne na śniadanie albo na obiad czy przekąskę przyda się każdemu. Gofry nie muszą być tylko na słodko (chociaż przyznaję, że takie lubię najbardziej), te gofry na słono smakują równie wybornie. A do tego mogą być bardzo pożywne. Wszystko zależy od tego jakie dodatki użyjecie do gofrów. Możecie po upieczeniu podać je z na przykład z twarożkiem z dodatkiem ziół, albo z rzodkiewką. Możecie nałożyć na wierzch ser i wędlinę i potraktować taki gofr na słono jako kanapkę :)
Gofry wytrawne przepis
Zobaczcie mój przepis na gofry na słono i sprawdźcie jak zrobić wytrawne gofry z cheddarem. Te gofry są tak smaczne, że można je zajadać również same. Wyrazisty smak cheddara odgrywa tu dużą rolę :) Na słono gofry to świetny pomysł na pyszne śniadanie. Koniecznie zróbcie je dla swojej rodziny.