Konfitura z pigwy

Zaktualizowany: 2024 6 maja
konfitura z pigwy

Przepis na domową konfiturę z pigwy

Dziś u mnie konfitura z pigwy, czyli dużych owoców wyglądających jak jabłka lub gruszki. Taka konfitura z pigwy to doskonały dodatek do placków i placuszków, ale również do rozgrzewającej herbaty. Spróbuj koniecznie!

przetwory z pigwy

Konfitura z pigwy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepis na konfiturę z dużych owoców pigwy, to to jest przepis dla Ciebie!

konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy

Wypieki Beaty
TO NIE JEST PRZEPIS NA KONFITURĘ Z MAŁYCH OWOCÓW PIGWOWCA !!! TYLKO NA OWOCÓW Z PIGWY WIELKOŚCI JABŁEK A NAWET GRUSZEK!!
4.03 z 83 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na konfiturę z pigwy

  • 1,2 kg pigwy wielkości jabłek!!! (waga po wycięciu gniazd nasiennych)
  • 1 kg cukru (można najpierw dać pół kilograma i dosypać więcej później do smaku)
  • 1-2 szklanki wody (dodaj najpierw szklankę, a potem ewentualnie dolej więcej wody jeśli będzie taka potrzeba)
  • 2 kawałki cynamonu ( lub 0,5-1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie))
Instrukcja
 

Jak zrobić konfiturę z pigwy

  • Pigwę umyj, przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc w grubą kostkę.
    1,2 kg pigwy wielkości jabłek!!!
  • Umieść owoce z sporym garnku, dodaj cukier, zamieszaj, dodaj wodę i cynamon.
    1 kg cukru, 1-2 szklanki wody, 2 kawałki cynamonu
  • Gotuj na małym ogniu, aż pigwa mocno zmięknie (w trakcie gotowania owoce zmienią kolor na lekko pomarańczowy).
  • Gotową konfiturę przełóż do przygotowanych słoiczków (polecam wstawienie słoików do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i "pieczenie" ich przez 15 minut).
  • Słoiczki ustaw do góry dnem i przykryj ciepłym ręcznikiem (niech tak leżą do ostudzenia – najlepiej przez noc).
Notatki
Ja robiłam konfiturę z kg cukru. Niektórzy piszą, że dla nich jest za słodka – nie wiem, czy używają pigwę, czy pigwowca. Ale proponuję użycie najpierw pół kilograma cukru i mniejszej ilości wody i w razie potrzeby dosłodzenie w trakcie.
Uwaga: Pigwa (duże owoce wielkości jabłka, a nawet gruszki) często mylona jest z Pigwowcem (drobne owoce).
Ten przepis NIE JEST dobry do przerabiania małych owoców pigwowca!
Prywatne
Słowa kluczowe pigwa, przetwory
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy – uwagi

Dostałam od koleżanki z pracy reklamówkę pigwy i myślałam, co można zrobić z pigwy.

Mąż zagospodarował część na nalewkę (w tym roku powoli robi się całkiem ciekawy zestaw naleweczek ;)), a z reszty zrobiłam konfiturę z pigwy.

Idealnie pasuje zarówno jako dodatek do herbaty (pigwa nazywana jest polską cytryną), jak i do naszych weekendowych śniadań na słodko :)

I najważniejsze nie mylcie pigwy z pigwowcem (co jest bardzo częstym błędem)!!!

Pigwa jest drzewem (i to może być całkiem spore), a jej owoce są duże – wielkości jabłka.

Pigwowiec to krzew i jego owoce są małe, drobne (wielkości małej śliwki).

Moja mama też robi z pigwowca dodatek do herbaty. Kroi go bardzo drobno, zasypuje cukrem i albo w tej postaci pasteryzuje, lub zalewa jeszcze najpierw odrobiną wrzątku. Gdy pigwowiec puści sok będzie idealny na zimne jesienne i zimowe wieczory do gorącej herbaty.

konfitura z pigwy

Jak zrobić konfiturę z pigwy – wskazówki

Owoce są bardzo twarde, więc przyda się Wam porządny nóż, bo owoce trzeba przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grubą kostkę.

Do gotowania dodałam cynamon, bo stwierdziłam, że ciekawie skomponuje się z kwaskowatym smakiem owocu (mój mąż się śmieje, że ostatnio do wszystkiego dodaję cynamon – to ewidentnie dowód na zbliżanie się zimy ;))

A wy robicie jakieś przetwory z pigwy? Jeśli tak, to jakie?

Wypróbujcie również inne przepisy na domowe przetwory.

Przepis znalazłam na blogu Matka wariatka.

Ps.

Przy okazji zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziecie moje przepisy w prostej do zapisania na później formie. Polecam!

Polecane przepisy na konfitury i dżemy

Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie przetwory z owoców. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 8 listopada

Podziel się przepisem

4.03 from 83 votes (78 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

21 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Co zrobić z pigwy przepisy

Jeśli masz do przerobienia owoce pigwy - czyli duże owoce wielkości jabłek, albo gruszek i nie wiesz co z nimi zrobić, to przygotuj domową konfiturę z pigwy. Te owoce są twarde i bardzo kwaśne, więc do przygotowania konfitury potrzeba sporo cukru, za to zimą taka konfitura z pigwy będzie potem doskonałym dodatkiem nie tylko do herbaty, ale również do placuszków, czy też naleśników.