Konfitura z pigwy
Przepis na domową konfiturę z pigwy
Dziś u mnie konfitura z pigwy, czyli dużych owoców wyglądających jak jabłka lub gruszki. Taka konfitura z pigwy to doskonały dodatek do placków i placuszków, ale również do rozgrzewającej herbaty. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Konfitura z pigwy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepis na konfiturę z dużych owoców pigwy, to to jest przepis dla Ciebie!
Konfitura z pigwy
Składniki
składniki na konfiturę z pigwy
- 1,2 kg pigwy wielkości jabłek!!! (waga po wycięciu gniazd nasiennych)
- 1 kg cukru (można najpierw dać pół kilograma i dosypać więcej później do smaku)
- 1-2 szklanki wody (dodaj najpierw szklankę, a potem ewentualnie dolej więcej wody jeśli będzie taka potrzeba)
- 2 kawałki cynamonu ( lub 0,5-1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie))
Instrukcja
Jak zrobić konfiturę z pigwy
- Pigwę umyj, przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc w grubą kostkę.1,2 kg pigwy wielkości jabłek!!!
- Umieść owoce z sporym garnku, dodaj cukier, zamieszaj, dodaj wodę i cynamon.1 kg cukru, 1-2 szklanki wody, 2 kawałki cynamonu
- Gotuj na małym ogniu, aż pigwa mocno zmięknie (w trakcie gotowania owoce zmienią kolor na lekko pomarańczowy).
- Gotową konfiturę przełóż do przygotowanych słoiczków (polecam wstawienie słoików do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i "pieczenie" ich przez 15 minut).
- Słoiczki ustaw do góry dnem i przykryj ciepłym ręcznikiem (niech tak leżą do ostudzenia – najlepiej przez noc).
Notatki
Prywatne
Konfitura z pigwy – uwagi
Dostałam od koleżanki z pracy reklamówkę pigwy i myślałam, co można zrobić z pigwy.
Mąż zagospodarował część na nalewkę (w tym roku powoli robi się całkiem ciekawy zestaw naleweczek ;)), a z reszty zrobiłam konfiturę z pigwy.
Idealnie pasuje zarówno jako dodatek do herbaty (pigwa nazywana jest polską cytryną), jak i do naszych weekendowych śniadań na słodko :)
I najważniejsze nie mylcie pigwy z pigwowcem (co jest bardzo częstym błędem)!!!
Pigwa jest drzewem (i to może być całkiem spore), a jej owoce są duże – wielkości jabłka.
Pigwowiec to krzew i jego owoce są małe, drobne (wielkości małej śliwki).
Moja mama też robi z pigwowca dodatek do herbaty. Kroi go bardzo drobno, zasypuje cukrem i albo w tej postaci pasteryzuje, lub zalewa jeszcze najpierw odrobiną wrzątku. Gdy pigwowiec puści sok będzie idealny na zimne jesienne i zimowe wieczory do gorącej herbaty.
Jak zrobić konfiturę z pigwy – wskazówki
Owoce są bardzo twarde, więc przyda się Wam porządny nóż, bo owoce trzeba przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grubą kostkę.
Do gotowania dodałam cynamon, bo stwierdziłam, że ciekawie skomponuje się z kwaskowatym smakiem owocu (mój mąż się śmieje, że ostatnio do wszystkiego dodaję cynamon – to ewidentnie dowód na zbliżanie się zimy ;))
A wy robicie jakieś przetwory z pigwy? Jeśli tak, to jakie?
Wypróbujcie również inne przepisy na domowe przetwory.
Przepis znalazłam na blogu Matka wariatka.
Ps.
Przy okazji zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziecie moje przepisy w prostej do zapisania na później formie. Polecam!
Polecane przepisy na konfitury i dżemy
Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie przetwory z owoców. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Co zrobić z pigwy przepisy
Jeśli masz do przerobienia owoce pigwy - czyli duże owoce wielkości jabłek, albo gruszek i nie wiesz co z nimi zrobić, to przygotuj domową konfiturę z pigwy. Te owoce są twarde i bardzo kwaśne, więc do przygotowania konfitury potrzeba sporo cukru, za to zimą taka konfitura z pigwy będzie potem doskonałym dodatkiem nie tylko do herbaty, ale również do placuszków, czy też naleśników.