Lemon curd
Przepis na aksamitny krem cytrynowy
Lemon curd to pyszny, kremowy sos cytrynowy o intensywnym smaku i aromacie. Jest idealnym dodatkiem do wielu deserów i wypieków. Można go wykorzystać jako nadzienie do ciastek, muffinek czy tarty, a także jako dodatek do naleśników, placuszków czy gofrów. Jest także doskonałym składnikiem do przygotowania tortów, pavlov, czy innych deserów wymagających kremowego i cytrynowego smaku. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że cytrynowy krem zaskakuje i zachwyca swym smakiem. Dodaj odrobinę świeżości i kwasowości do swoich wypieków dzięki kremowi cytrynowemu!
Spis treści
Lemon curd przepis krok po kroku
Jeśli potrzebujesz dodać do swojego ciasta albo deseru lekko kwaśnego akcentu i dodatkowo fajnego żółtego koloru to zrób ten cytrynowy krem z soku cytrynowego. Prosty do zrobienia krem podkręci smak każdego wypieku i deseru!
Lemon curd przepis
Składniki
składniki na lemon curd
- ok 120 ml soku z cytryny (- z około 2 większych cytryn plus skórka)
- 150 g cukru (- można dać trochę mniej – np. 100 g )
- 60 g masła
- 2 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 1 żółtko
Instrukcja
Jak zrobić lemon curd
- Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody – podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
- Do małego garnka włóż i podgrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło – podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą – od czasu do czasu zamieszaj rózgą.ok 120 ml soku z cytryny, 60 g masła, 150 g cukru
- Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy – energicznie wymieszaj – podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.2 jajka, 1 żółtko
- Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby się pozbyć ewentualnych grudek i skórki.
- Odstaw lemon curd do wystudzenia – zamieszaj od czasu do czasu.
- Przełóż krem do słoiczka – możesz go przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Cytrynowy krem do deserów – uwagi
Lemon curd to nic innego jak krem cytrynowy :)
Świetnie nadaje się jako dodatek do deserów i różnych ciast, niektórzy używają go nawet jako smarowidło na kanapki – zastosowań znajdziecie wiele (możecie też wyjadać go po prostu łyżkami :)).
W smaku jest lekki i orzeźwiający, a do tego ma piękny słoneczny kolor.
Cytrynowy krem przygotowuje się bardzo prosto, więc zachęcam do wypróbowania przepisu – a już niedługo na blogu pojawi się przepis na ciasto w wykorzystaniem kremu :)
A taki krem przygotujecie również z innych owoców – na blogu są już przepisy na orange curd i pineapple curd (krem ananasowy – mój absolutny faworyt).
Podaję przepis na porcję około 250 ml (średni słoiczek).
Zachęcam również do obejrzenia krótkiego filmiku z przygotowań orange curd. Technika przygotowania jest taka sama jak przy kremie cytrynowym. Jeśli więc macie jakieś wątpliwości z etapów przygotowań, to filmik może je rozwiać.
Polecane przepisy na desery idealne z kremem cytrynowym
Zobaczcie gdzie możecie wykorzystać pyszny cytrynowy krem i już dziś wykorzystajcie go w swojej kuchni.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na lemon curd
Przepis na prosty i pyszny krem cytrynowy idealny jako dodatek do różnych deserów i ciast. W internecie możecie znaleźć przepisy z lemon curd - również u mnie na blogu znajdziecie np. przepis na drożdżowe ślimaczki z kremem cytrynowym. Ten kremem możecie również podać do naleśników, placuszków i gofrów. Polane nimi placuszki będą smakowały wyśmienicie!
Krem cytrynowy przepis
Ten krem świetnie nadaje się również do przekładania tortów. Wiem o tym doskonale, bo sama przygotowałam mojemu synowi na Komunię świętą cytrynowy tort z lemon curd i smakował wyśmienicie! Sami będzie zdziwieni ile razy przyda się wam przepis na krem cytrynowy. Zobaczcie więc mój przepis na krem z cytryn i sprawdźcie jak zrobić lemon curd. Przygotowanie tego kremu jest bardzo proste i wymaga niewiele składników. Wszystko przygotujcie w kilkanaście minut. Potem ten krem możecie przechować w lodówce i używać według potrzeb. Koniecznie więc wypróbujcie ten przepis!